Melkein kuka tahansa tuntee termin kryptovaluutta (cryptocurrency) ja tunnistaa maailman käytetyimmän bittirahan eli Bitcoinin nimeltä. Harva kuitenkaan hahmottaa lohkoketjuteknologiaan (Blockchain) perustuvien kryptovaluuttojen toimintaa tai tuntee niiden toimintamekanismia.   

Bitcoinien kokonaisarvo on tällä hetkellä jo 116 miljardia euroa ja alkuperäinen ja tunnetuin kryptovaluutta on synnyttänyt imussaan yli tuhat uutta valuuttaa.

Kryptovaluutat ovat siis tulleet jäädäkseen ja siksi myös epäilevien tuomaiden on aika suunnata katseitaan kryptovaluuttojen merkitykseen ja mahdollisuuksiin, mutta myös mahdollisiin riskeihin omalle taloudelle tai liiketoiminnalle.

Haastattelimme Kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologian tuntevan Espeo Softwaren Aki Inkeroista ja Santeri Muhosta virtuaalivaluutan toiminnasta. Espeo on ollut luomassa jo kuutta erilaista kryptovaluuttaa asiakkailleen. Nämä herrat osaavat kertoa, miksi juuri sinun yrityksesi kannattaisi luoda oma kryptovaluutta!

Lähdetään kuitenkin liikkeelle perusteista.

 

Miten perinteinen “Fiat-raha”, kuten eurot luodaan?

Historiallisesti rahan määrä oli sidoksissa hopea- ja kultakantaan, mutta järjestelmästä luovuttiin kokonaan 1971, jolloin Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon irrotti dollarin lopullisesti kullasta.

Nykyisessä talousjärjestelmässä rahaa luodaan tyhjästä keskuspankkien liikkeelle laittamien velkakirjojen pohjalta. Rahaksi velkakirjat muuttuvat pankeissa. 92-96% liikenteessä olevasta rahasta on luotu pankkien tietojärjestelmissä.

Keskuspankit säätelevät valuutta-alueittain liikkeelle lasketun rahan määrää ja pankkien sääntelyn kuri on vaihtelevaa. Esimerkiksi Positivemoney.Orgin mukaan pankkikriisin aikaan Britanniassa selvisi, että pankit ovat luoneet rahaa 80 kertaa enemmän kuin keskuspankki oli sitä laittanut liikkeelle.

Nyt tämä suhde pyritään Briteissä vakauttamaan niin, että luvanvaraisesti toimivat pankit, joilla on oikeus rahan luomiseen, saavat tehdä vain 10 kertaa suuremman määrän rahaa, kuin mitä keskuspankki laittaa liikkeelle tiettynä ajanjaksona.

 

Espeo Softwaren Aki Inkeroisen mukaan rahajärjestelmä perustuu aina luottamukseen. Jos se katoaa, romahtaa myös rahajärjestelmä.

 

Kaikki meistä käyttävät rahaa päivittäin, mutta harva on perehtynyt siihen, miten talousjärjestelmä toimii tai rahaa luodaan.

Rahaa, eli ykkösiä ja nollia, tehdään lisää sitä mukaa kun taloustilanteeltaan uskottavia tai vakuudellisia lainanottajia ilmaantuu. Pankit tasaavat taustalla asiakkaidensa rahaliikenteet balanssiin.   

– Pankit luovat uutta rahaa aina siinä vaiheessa, kun ihmiset tallettavat rahaa pankkiin ja pankki lainaa velkakirjaa vastaan suurimman osan näistä rahoista pois.

– Kun ihminen ottaa lainaa, syntyy velkakirja, jonka lopullisena takaajana on keskuspankki. Rahajärjestelmä perustuu luottamukseen, jos luottamus katoaa, rahajärjestelmä romahtaa, hahmottelee Inkeroinen.

Kun otan esimerkiksi 40.000 euroa lainaa remonttiin ja kannan sen K-rautaan luottokorttini muodossa, kansainvälinen rahaliikenteen välittäjä, kuten Visa, tekee kyselyn pankilleni ja hyväksynnän saatuaan siirtää rahat, eli ykkösiä ja nollia, vaiheittain K-Raudan pankille.

Kun loppupeleissä pankki on velkaa toiselle pankille, on aika epätodennäköistä, että rahat jäisivät saamatta. Kaikki sujuu hyvin niin pitkään, kun ihmiset kykenevät maksamaan lainansa. Ja kunhan pankkiin ei tule ryntäystä, jossa kaikki asiakkaat haluavat nostaa rahansa käteisenä, koska myös yli 90% fiat-rahasta, kuten euroista, on olemassa vain digitaalisessa muodossa.

 

 

Kyseessä ei kuitenkaan ole kryptovaluutta, sillä perinteistä rahaa voi luoda loputtomiin ja pienelle osalle siitä löytyy myös konkreettinen vastine setelien ja kolikkojen muodossa.

Talouskriisit ovat horjuttaneet ihmisten luottamusta pankkijärjestelmään ja luoneet näin omalta osaltaan edellytykset kryptovaluuttojen nousulle.

– Vuoden 2008 talouskriisi aiheutui osittain siitä, että pankit loivat tyhjästä rahaa paketoimalla luottokelvottomien lainaajien asuntolainoja roskalainoiksi, joita myytiin puolestaan eteenpäin. Näin häivytettiin kuvion riskaabelius ja lopulta korttitalo sitten kaatui, Inkeroinen kertoo.

Myös Suomen kansa pääsi tukemaan mantereemme omaa korttitaloa, etteivät kreikkalaiset ja niiden myötä saksalaiset pankit kaatuisi.

– Markkinoita tukeakseen Euroopan keskuspankki on jatkuvasti ostanut velkakirjoja noin 60 miljardilla eurolla kuukaudessa, mutta nyt tätä määrää aiotaan pienentää puoleen, Espeon Softwaren Aki Inkeroinen kuvaa trendiä.

– Talouskriisin jälkimainingeissa ihmisillä on suuri tarve saada pankkijärjestelmän rinnalle läpinäkyvä vaihtoehto, jolla on katto. Internetaikana Ihmisillä on kyky kyseenalaistaa, Inkeroinen jatkaa.

”Talouskriisin jälkimainingeissa ihmisillä on suuri tarve saada pankkijärjestelmän rinnalle läpinäkyvä vaihtoehto.”

Bitcoin perustuukin täysin avoimeen lähdekoodiin ja kuka tahansa voi tarkastella ja arvioida koodia vapaasti.

Mutta miten lohkoketjuun perustuvat digitaaliset valuutat oikein toimivat?

 

Miten Bitcoin, muut kryptovaluutat ja lohkoketju toimivat?

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen ero normaaliin valuuttaan on se, etteivät ne ole keskuspankin hallinnoimia.

– Tällöin ei myöskään ole siirtokuluja, jos rahaliikenne ylittää maan tai kauppa-alueen rajat. Maksujen kuluissa puhutaan prosentin murtoluvuista siinä missä Visalla kulut ovat parikin prosenttia, Inkeroinen kommentoi.

Bitcoineja voidaan siis siirtää vapaasti suoraan käyttäjältä toiselle. Tai paremminkin tililtä toiselle. Rahan voi nimittäin käyttää kuka vain (ja ainoastaan) henkilö, jolla on tilin koodiavain hallussaan.

Jos kryptovaluutan haluaa saada konkreettiseen muotoon, voi koodiavaimen tulostaa paperille.

Kryptovaluuttoja arvotetaan samalla lailla kuin normaalia valuuttaa, eli arvo perustuu ihmisten luottamukseen. Jos kaikki ihmiset nostaisivat rahansa pankeista, pankit todennäköisesti horjuisivat, koska rahaa ei todellisuudessa ole käteisenä riittävästi. Jos kaikki vaihtaisivat yht’äkkiä Bitcoininsa toisiin valuuttoihin, niin Bitcoinin arvo todennäköisesti romahtaisi.

Miten Bitcoin ja muut kryptovaluutat oikein toimivat käytännössä?

Kryptovaluutat perustuvat Bitcoinin mystisen kehittäjän, Satoshi Nakamoton, innovaatioon, lohkoketjuun.

Lohkoketju on mekanismi, jolla voidaan siirtää kryptograafisesti suojattua tietoa ihmisten välillä. Lohkoketju siis varmistaa, että kaikki data mitä järjestelmässä liikkuu, pysyy koskemattomana.

– Lohkoketjun menetelmä varmistaa datan oikeellisuuden kaikissa tilanteissa. Kun mitä tahansa dataa tallennetaan, ongelmana on, että sitä voi päästä ronkkimaan. Lohkoketju ei hyväksy tapahtumia, jotka selvästi eivät kuulu ketjuun. Esimerkiksi, jos henkilöllä x ei ole riittävästi valuuttaa eteenpäin siirrettäväksi, lohkoketju ei hyväksy siirtoa, Espeo Softwaren Santeri Muhonen sanoo.

 

Espeo Softwaren Helsingin toimipiste sijaitsee Maria 01:ssä. Yritys toimii lisäksi Puolassa, Poznanissa, jossa suuri osa kehittäjistä työskentelee, sekä San Franciscossa. Kuvassa vasemmalla Aki Inkeroinen ja oikealla Santeri Muhonen.

 

Lohkoketjun tapahtumat ovat kiveen kirjoitettuja: Kun raha on kertaalleen siirretty, transaktiota ei voi enää koskaan perua.  

Tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin luodaan monimutkaisella laskentakaavalla louhimalla (Mining). Keskuspankin sijaan valuuttaa ylläpitää käyttäjien verkosto, joka laskee ja varmentaa järjestelmää ja saa siitä palkkioksi Bitcoineja.

Kun yhden Bitcoinin arvo on kirjoitushetkellä 7000 euron luokkaa, niin miksi ihmiset eivät sitten tee loputtomasti bitcoineja?

– Kryptovaluutoissa valuutan määrä on ennalta rajattu ja Bitcoinien tapauksessa louhinta monimutkaistuu koko ajan. Tämä vuoksi louhimisen kanssa ollaan koko ajan kannattavuusrajalla. Mitä useampi valuuttaa louhii, sitä pienemmän arvon työstä saa. Valuutan maksimimäärä on määritetty ennalta ja sitä summaa ei periaatteessa koskaan saavuteta, Muhonen kuvaa.

Internetin eri lähteissä mainitaan arviona, että kaikki Bitcoinit on louhittu arviolta vuonna 2140. Louhimisen kannattavuuteen vaikuttavat sähkön, sekä laskennassa käytettävien laitteiden hinta. Liukulukulaskentaan sopivia prosessoreita ja näytönohjaimia valmistavan Nvidian pörssikurssi onkin noussut viidessä vuodessa 1600 % prosenttia.   

– Eräs aikaisen vaiheen bitcoin-louhija oli heittänyt aikanaan tietokoneensa kaatopaikalle ja jättänyt kirjautumiskoodinsa kovalevylleen, mukanaan 7,500 bitcoinia. Nyt sitten mietitään, että kannattaako kaatopaikka kääntää ympäri, kun sen uumenissa on kymmenien miljoonien eurojen arvosta rahaa, Muhonen nauraa.

Hän tuntee myös tapauksen, jossa Kryptovaluutan louhija muutti Belgiasta suomeen sähkön alemman hinnan perässä.  

– Louhintaa tehdään myös joissain opiskelija-asunnoissa, joissa sähkö kuuluu asumisen hintaan. Tällöinkin sulakkeiden kestävyys rajoittaa louhintaa.

 

 

Jos esimerkiksi dollarin arvo oli alunperin sidottu kullan määrään ja sittemmin toteutuneisiin olettamiin talouskasvusta, niin mistä bitcoin sai alkuperäisen arvonsa?

Bitcoinin arvoa voisi verrata kullan arvonnousuun aikanaan. Kultaa kaupataan kuitenkin nykyään paperilla, eli ihmiset eivät tiedä paljonko kultaa on todellisuudessa taustalla. Bitcoinin arvo on jatkuvasti tiedossa lohkoketjuun perustuvan järjestelmän ansiosta ja sen arvo perustuu ihmisten luottamukseen. Samaan aikaan on toisaalta mahdollista, että Bitcoinissa ja kryptovaluutoissa on kupla kehitteillä, kuten myös osakkeissa ajoittain.

– Kryptovaluutta toimii kuten pörssikurssit, se menee jatkuvasti ylös ja alas. Bitcoinin arvo on käynyt vuoden sisään seitsemässä tuhannessa eurossa, laskenut kolmeen tuhanteen ja noussut jälleen takaisin. Kryptovaluutoissa osa arvosta on aina spekulaatiota, Aki Inkeroinen kuvaa.

Bitcoin on myös hyötynyt valtavasta hypestä, joka ympäröi tätä ensimmäistä ja alkuperäistä kryptovaluuttaa. Ihmisten kiinnostus Kryptovaluuttoja kohtaan on paljon suurempi, kuin normaaliin osakkeeseen sijoitettaessa, vaikka niiden ymmärtäminen on vaikeaa.

”Kryptovaluutoissa osa arvosta on aina spekulaatiota.”

– Kun verrataan osakesijoittamista Bitcoinien ostamiseen, on hyvä muistaa, että yrityksillä on aina reaalibisnes ja hypearvo. Bitcoinissa on pelkkä hypearvo, eli se ei generoi voittoa ja liikevaihtoa taustalla, yritysosakkeiden tapaan.

Uudet kryptovaluutat rakentuvatkin usein uuden liikeidean ympärille. Inkeroisen ja Muhosen edustamalla Espeo Softwarella on kokemusta jo kuuden eri kryptovaluutan luonnista ja kysyntä on kasvavaa.

Joinain päivinä sähköpostiin on kilahtanut useampi tarjouspyyntöjä kryptovaluuttoihin liittyen, mutta Espeolaisten mukaan ohjelmistoyritysten täytyy arvioida tarkkaan, minkälaisiin hankkeisiin ne lähtevät mukaan tässä kentässä.

Kryptovaluuttojen luominen vaatii kehittäjiltään korkeaa osaamista. Jutun kirjoitushetkellä maailman 19. arvokkaimmaksi arvotettu kryptovaluutta Tether menetti 31 miljoonaa dollaria kybervarkaudessa aiheuttaen myös Bitcoinin arvon putoamisen. Pian uutisen jälkeen finanssivalvonta kehotti kuluttajia varautumaan kryptovaluuttoihin liittyviin riskeihin.

 

Miten uusi kryptovaluutta luodaan?

Samaan aikaan kun Bitcoinista on tullut maailman käytetyin kryptovaluutta, markkinaan on syntynyt myös paljon uusia tulokkaita, jotka eivät kuitenkaan välttämättä tähtää Bitcoinin laajuiseen käyttöön. Uusia kryptovaluuttoja syntyy ennen kaikkea uusien yritysten ympärille.

– Kun kryptovaluutta luodaan, toteutetaan Initial Coin Offering, eli ICO. Tämä vastaa Initial Public Offeringia, jolla markkinoille tuodaan uusi osake, Aki Inkeroinen sanoo.  

Sijoittajat voivat siis ostaa uutta kryptovaluuttaa vaikkapa euroilla ja saavat näin omistukseensa osansa uuden yrityksen arvosta kryptovaluutassa. Yritys puolestaan saa rahaa investointeihin.

Espeo Software on luonut mm. suomalaiselle startupille Somalle oman kryptovaluutan, jota hyödynnetään yrityksen sosiaalisessa markkinapaikassa. Kryptovaluutalla siis kerätään rahoitusta ja samaa valuuttaa käytetään maksuvälineenä järjestelmässä, johon digitaalinen liiketoiminta perustuu.  

– Meille tulee jatkuvasti kyselyjä Kryptovaluutoiden kehittämisestä, sillä osaajista, jotka kykenevät tekemään ICO:ja, on pulaa, Inkeroinen kertoo.

Kyselyjä tulee muun muassa kiinteistöyrityksiltä, koska kiinteistöihin on huomattavasti helpompi sijoittaa globaalisti kryptovaluutan avulla. Toinen nopeasti kasvava kenttä ovat erilaiset sijoitusfirmat, jotka ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että heidän toimintaansa pitäisi kuulua myös kryptovaluuttoja perinteisen rahan rinnalla.

”Monilla on kuva, että uusia kryptovaluuttoja tehdään kuin sieniä sateella.”

Inkeroinen ja Muhonen kertovat, että on joitain tärkeitä asioita, joiden tulee olla kunnossa  kun uutta kryptovaluuttaa suunnitellaan:

– Ensinnäkin tarvitaan järkevä bisnesidea. Monilla on ICO:ista se kuva, että uusia kryptovaluuttoja tehdään kuin sieniä sateella. Koska joku on jossain rikastunut kryptovaluutoilla, niin ajatellaan, että tehdään oma raha, joskus ilman mitään funktiota. Me emme halua olla sellaisessa bisneksessä, jossa luodaan vain turhia kryptovaluuttoja, Muhonen linjaa.

Itse kryptovaluutan luominen on nopeaa hommaa, mutta se ei olekaan Espeolaisten mukaan asian ydin. Olennaista on tehdä toteutus harkitusti ja turvallisesti. Tästä syystä uutta kryptovaluuttaa luotaessa täytyy vastata pitkään listaan kysymyksiä siitä, miten kryptovaluutan kanssa toimitaan eri tilanteissa.

– Yrityksellä pitää olla whitepaper, jossa kuvataan yrityksen tausta ja mitä kryptovaluutalla on tarkoitus tehdä. Valuutan ominaisuudet pitää siis kuvata tarkasti, Muhonen kertoo.

Usein uudesta kryptovaluutasta tehdään presale eli ennakkomyynti. Mukana voi olla esimerkiksi perinteisiä sijoittajia, joille myydään tietty rajoitettu määrä valuuttaa ensin hintaedulla. Kun presale on tehty, siirrytään varsinaiseen julkiseen myyntiin.

– Julkisessa myynnissä kaikkien valuuttaan liittyvien ehtojen ja rajoitteiden pitää olla tarkasti määritelty. Tätä ehtojen teknistä määritelmää kutsutaan älykkääksi sopimukseksi.

Älykäs sopimus on siis enemmän kuin perinteinen pdf: Se on järjestelmään koodattu ohjelma, joka määrittää lohkoketjun ja valuutan toiminnan erilaisissa tilanteissa.

– Älykkäässä sopimuksessa määritellään esimerkiksi paljonko kryptovaluuttaa on, mitä tapahtuu, jos kaikkea ei myydä julkistuksen yhteydessä ja miten hinnoittelu käyttäytyy. Älykkäässä sopimuksessa voidaan kuvata myös esimerkiksi se, miten valuutan hinta muuttuu kolikoiden määrän vähentyessä.  

Älykäs sopimus pitää tehdä tappiin asti valmiiksi ennen ICO:a, sillä kun valuutta on luotu, sopimusta ei pysty enää muuttamaan jälkikäteen. Näin edes valuutan perustaja ei voi tehdä epäedullisia tai edullisia muutoksia valuutan omistajille.

Älykkäässä sopimuksessa määritetään rahan lopullinen määrä ja tämän jälkeen valuuttaa ei tehdä enempää, toisin kuin eurojen ja dollareiden kanssa, joita luodaan jatkuvasti tyhjästä.

– Juuri älykkäässä sopimuksessa piilee ICO:n luomisen haasteellisuus. Raha pitää tehdä niin hyvin, että ei pääse syntymään sellaista tilannetta, jota älykäs sopimus ei pysty käsittelemään. Uutisissa oli juuri sellainen tapaus, joissa kaikki varat oli lyöty jäihin, koska älykkäässä sopimuksessa oli bugi, Muhonen sanoo.

Kryptovaluutan täytyy siis olla tietoturvallisesti ja valuuttateknisesti järkevästi tehty. Muuten joku hakkeri huomaa pian, että voi tehdä rahaa itselleen, koska sopimus ei tajua estää sitä.

 

Minkälaista osaamista kryptovaluutan kehittäminen vaatii?

Kryptovaluutan luonnissa tarvitaan Aki Inkeroisen mukaan neljänlaista osaamista:

– Ensinnäkin kryptovaluutan asiantuntijoita, joilla on kokemusta konseptista ja kryptovaluutta-markkinapaikoista. Toisekseen maksujärjestelmäasiantuntijoita, jotka ovat tehneet pankkijärjestelmiä ja järjestelmäintergaatioita ja jotka siten tuntevat perinteiset järjestelmät hyvin. Kolmannekseen tietoturva-asiantuntemusta, joka on kriittistä, kun mietitään kryptovaluuttatoteutuksen riskejä.

Neljäntenä tarvitaan sovelluskehittäjät, jotka toteuttavat älykkäitä sopimuksia ja Technical Whitepapereita.

– Kun ICO julkistetaan, tarvitaan myös sivusto, jonka avulla sijoittajat pääsevät ostamaan valuuttaa. Tämä toimii myös osana myynnin seurantajärjestelmää, Inkeroinen lopettaa.

 

Espeo Softwaren ite wiki -profiili
Espeo Softwaren kotisivut