Miten it-hankintaprosessi muodostuu ja millä lailla internet vaikuttaa kumppanivalintoihin ohjelmistoalalla?

Ja toisaalta, miten mallintaa liiketoimintaprosessien digitalisaatiota ja auttaa eri toimialoja hahmottamaan tietotekniikan soveltamista toimintaansa?

Tässä keskeisiä haasteita, joihin lähdimme hakemaan vastauksia, kun aloimme kehittää  ite wikiä vuonna 2013. Silloin tosin puhuimme vielä perinteisesti it:stä digitalisaation sijaan.

Terminologiasta viis, tässä artikkelissa avaamme helmikuussa 2014 avatun palvelumme analytiikkaa.

Enjoy!

Miljoona sivukatselua it-tarjonnoille rikki ite wikissä!

Ite wiki on tuonut 5.11. mennessä 1.237.668 sivukatselua ja 878.662 yksilöityä sivukatselua  it-tarjonnoille Google Analyticsin mukaan. Yksittäisellä sivulla on vietetty keskimäärin 1:42 minuuttia.

Käytetyimmät sivut ovat etusivu 112.219:lla ja yrityshaku 56.528:lla vierailulla.

Koska tulin perinteisestä it-myyntiorganisaatiosta, minulla ei ollut mitään hajua analytiikan hyödyntämisestä, kun starttasimme palvelumme neljä vuotta sitten. Tätä juhlakuvaa olikin suorastaan nautinnollista suunnitella graafikkojemme kanssa!

Kokonaisliikenne on noussut tasaisesti ite wikin julkaisusta lähtien ja tällä hetkellä palvelu kasvaakin orgaanisesti.

Graafi kuvaa ite wikin käytön määrän kehittymistä palvelun käynnistämisestä lähtien.

 

Syyskauden 2017 analytiikkaa – Suurin osa ite wikin liikenteestä tulee orgaanisesti Googlesta it-alaan liittyvillä avainsanoilla

Ylivoimaisesti suurin osa ite wikin liikenteestä tulee orgaanisesti Googlesta. Esimerkiksi elokuun 2017 alusta lähtien ite wikissä on startannut yli 35.000 istuntoa hakukoneesta laskeuduttuna.

Sosiaalinen ja suora liikenne vastaavat seuraavaksi merkittävimmistä liikenteen lähteistä maksumainonnan pitäessä neljättä sijaa:

Ohessa käytetyimpiä kyselyitä, joilla palveluun on saavuttu elokuun 2017 alusta lähtien. 

Listasta on poistettu joitain yritysten nimiä ja yksittäisten yritysten sisältöön viittaavia kyselyitä. Suureen osaan haetuista termeistä Google Analytics ei myöskään anna vastausta.

Tilasto antaa kuitenkin kuvan siitä, minkälaiset henkilöt ite wikiä käyttävät. Varma vastaus on, että sellaiset, jotka tekevät googlauksia digitalisaatiokentän termeillä.

Laajojen termien sisältä voi tehdä joitain havaintoja saapuneesta liikenteestä.

  • Ite wikistä on kasvanut eräänlainen it-markkinan wikipedia, joka kerää jatkuvasti uusia sisältöjä, jotka kaikki indeksoituvat Googleen ja jonka tuhansia erilaisia hakuja optimoidaan jatkuvasti hakukonetta varten.
  • Usein nimenomaan ohjelmistoyrityksiin liitettävä ketterä kehitys ja agiilius nousevat esiin hauissa.
  • Yleiset termit kuten ”digitalisaatio”, ”digitaalinen palvelu” tai ”IT-yritys”, nousevat samaten esiin analytiikassa.
  • Käyttöliittymäsuunnittelu ja käyttökokemus ovat paljon haettuja aihepiirejä. Hyvä muotoilu on nousemassa kunniaan!
  • GDPR on pohdinnan alla laajasti ja sen säännösten noudattaminen vaatii osaamista omalta ohjelmistokumppaniverkostolta.
  • Toiminnanohjauskenttä kiinnostaa ja teknologioina SAP ja Odoo nousevat esille.
  • Digitaalisten palveluiden rooli osana tuotekehitystä tai sen pohjana on tunnistettu yrityksissä.
    Positiivista on myös se, että IT-alan tapahtumat koostava sivumme löydetään ykkösenä alan tapahtumia haettaessa.

Demografia

Käyttäjämme ovat tyypillisesti 22-44 vuotiaita ja miehet vastaavat noin 59% kävijöistä.

Ite wikin käyttäjäyrityksiä

Ite wikissä ei ole minkäänlaista kirjautumista markkinaa kartoittaville loppukäyttäjille, etteivät konversiot putoaisi. Seurailemme kuitenkin Leadfeederillä IP-osoitteen perusteella käyttäjäyrityksiämme, joita olemme myös listanneet omalle sivulleen.

IP-osoitteen seuraaminen on ongelmallista, sillä vain pieni osa liikenteestä voidaan tunnistaa. Se antaa  kuitenkin arvokasta tietoa siitä, miten sivustoa käytetään. Oheisessa esimerkissä on tyypillinen ite wikin käyttötapaus: Yritys hakee Business Intelligence kumppania Tampereen alueelta. Orgaaninen liikenne heittää käyttäjän ite wikin yrityshakuun, josta avataan runsaasti yrityksiä vertailuun.

Profiilista löytyvät referenssit ja tarjonnat kertovat nopeasti hankintaa tekevälle taholle, minkälaisista toteutuksista it-alan tarjoajilla todella on kokemusta.

Ruokateollisuuden toimija skannaa Mansen BI-osaajayritysten markkinaa läpi. Analytiikka by Leadfeeder.

Luetuimpia blogiartikkeleja

Ite wikille on muodostunut vakiintuneeksi käytännöksi artikkelien kirjoitus digitalisaatiokentän polttavista teemoista. Hyvän pohjan journalismille antaa luottamuksellinen suhteemme ja jatkuva kontaktimme softa-alan tekijöihin.

Toinen suosittu juttujen tyyppi ovat asiantuntijahaastatelut ja yritysesittelyt, joita toteutamme  yhdessä ohjelmistoyritysten kanssa aina asiakasjaksoon liittyen (tässä esimerkkejä).

Jos sinulla on siis killerituote tai -tiimi, josta kukaan ei tiedä, kutsu ite wikin toimittajat paikalle! Mutta kannattaa muistaa, että keskitymme jutuissamme tiukasti substanssiin, eli mainostaminen on kiellettyä.

Laadukas sisältö substanssin mediassa vetääkin silmiä paljon keskimääräistä it-yritysbloggausta enemmän.

Tässä ite wikin suosituimpia bloggauksia läpi historiamme.

 

Miten hyödyntää ite wikiä omassa liiketoiminnassaan?

Riippumatta siitä, mitä toimialaa edustat, suosittelen tutustumaan digitalisaation osaajayritysten markkinaan Suomessa ite wikin avulla. Tiedän, että digitalisaatiohuuma tulee jo ulos korvista, mutta kun huuma vaihtuu konkretiaan ja prosesseja kehitetään osaavien ohjelmistoyritysten kanssa, voin luvata, ettei paluuta vanhaan ole.

Vilkaise yrityshaun lisäksi vaikkapa referenssihakuamme. Se visualisoi hyvin, minkälaisia toteutuksia tämä digitaalisen Suomen rakennusliike oikein toteuttaa asiakkailleen kulissien takana.

Miten hyödyntää ite wikiä it- ja ohjelmistoyritysten markkinoinnissa?

Jos taas edustat it-yritystä, varmista, että profiilinne on kattavasti täytetty. Lähde liikkeelle tagien ja laajan kuvauksen päivittämisestä perustietoihin. Ite wiki kehittyy jatkuvasti ja saatat pudota shortlistiltä turhaan, jos esimerkiksi hallitsemanne teknologiat eivät ole listattu tai referenssinne ovat suppeasti kuvattuja.

Meillä on edelleen joitain käyttäjäyrityksiä, joiden profiilissa ei ole ainuttakaan referenssiä. Jos yrityksen brändi on tunnettu, sen profiilissa käydään usein päivittäin kääntymässä. Tyhjillään ammottavat profiiit ovat kuitenkin omiaan ajamaan asiakkaat kilpailijoiden sisältöjen pariin.

Ite wikin päivittäminen on sikäli helppoa, että profiilit sisältävät kaikki tärkeimmät verkkosisällöt, joita alan yritykset markkinointiviestinnässään käyttävät.

Suositelen siis vahvasti maksimaalisen ilmaisprofiilin ylläpitoa tai premium-profiilin hankkimista.

Premium-asiakkaat saavat mm. hakutulosten kärkisijat palvelussa, voivat esitellä tarjontojaan rajattomasti, julkaista asiantuntijansa ja yhteyshenkilönsä profiilissaan (nousevat mukaan referensseihin ja tarjontoihin), julkaista rekryilmoituksensa, sekä käyttää tapahtumasivua tapahtumiensa ja webinaariensa markkinoinnissa.

Lisäksi haastattelemme jokaiseen asiakkuusjaksoon sisältyen asiakkaitamme blogimediaamme, josta julkaistaan näillä näppäimillä myös kv-versio The Technology Media.

Mistä kulmasta tehtäisiin juttu?

 

Johannes Puro, Co-founder