“Business Intelligence kuolee pois”, otsikoi Qlikin Markus Mertanen hiljattain Kauppalehdessä julkaistun bloggauksensa.

Lukijaa herättelevä otsikko voitaisiin kääntää myös toisinpäin: Mertasen synkkä ennuste BI:n elinajanodotteesta ei nimittäin viittaa todellisuudessa konseptin kuolemaan, vaan sen evoluutioon.

– Perinteisessä raportoinnissa it-osaston vastuulla on ollut tuottaa staattisia raportteja liiketoiminnan käyttöön. Tämän päivän moderneissa yrityksissä data-analytiikkaa hyödynnetään laajasti läpi organisaation liiketoimintaprosessien kehittämiskeinona ja osana uutta liiketoimintaa.

Muutoksen tuulista kertovat myös Business Intelligence -kenttää tarkkaan analysoivien tahojen, kuten Gartnerin viestintä. BI on jätetty terminä syrjemmälle samalla, kun Data & analytics on nostettu keihäänkärjeksi tapahtumien ja julkaisujen otsikoissa.

– Jos mietitään työntekijän arkea toimialasta tai työtehtävästä riippumatta, niin yritysmaailma tulee digitaalisessa kehityksessä yksityisarkea perässä. Vapaa-ajan kuluttajapalveluissa ihmisillä on jo kaikki tarvittava tieto sormiensa ulottuvilla.

 

 

Data-analytiikan ja helppokäyttöisten analyysisovellusten tuomisella laajasti osaksi eri yksiköiden toimintaa on Mertasen mukaan merkittävä rooli yritystoimintojen digitalisoinnissa.

– Nyt ollaan siinä kohdassa, että teknologiat tekevät tästä aidosti totta, Mertanen sanoo ja antaa käytännön esimerkin:

– Kun Qlikin analytiikka-alustaa hyödynnettiin maanviljelyssä, kastelujärjestelmät alkoivat huomioida mullan nykyisen kosteuden lisäksi esimerkiksi sääennusteet käyttämänsä veden määrissä. Nyt viljelyskasveille pystytään ylläpitämään optimaaliset kasvuolosuhteet pienemmillä kuluilla.

– Perinteinen BI-esimerkki farmilla olisi katsonut sitä, mitä tapahtui eilen, siinä missä moderni analytiikka reagoi siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi, Mertanen avaa.

”Liiketoimintatiedon analysoinnista on tullut ajasta, paikasta ja tittelistä riippumatonta.”

Merkittävä tekijä erilaisten sovellusten kehityksen taustalla on se, että analytiikka-alustat ovat menneet teknisesti paljon eteenpäin. Jos aiemmin tehtiin pistemäistä raportointia, nykyään yhtenäisen data-alusta päällä voidaan tarjota yhdenmukaiset analyysit kaikille.

– Liiketoimintatiedon analysoinnista on tullut ajasta, paikasta ja tittelistä riippumatonta. Käyttäjä voi olla online tai offline, läppärillä tai mobiililla. Mutta tieto aina saatavilla.

Teknologisesta kehityksestä johtuen analytiikkaa myös kehitetään aiempaa monimuotoisemmin.

– Joskus mukana hankkeissa on esimerkiksi web-kehittäjiä, jotka auttavat uusien Qlikin analytiikkamoottoria hyödyntävien sovelluksen luonnissa. Joskus taas esimerkiksi bisneskonsultti voi kehittää ja hyödyntää data-analytiikkaa osana liiketoiminnan kehityshanketta.

 

Nordea Masters 2017 -golfturnauksen analytiikkaa.

 

Mertanen painottaa, että analytiikan aakkoset eivät muutu, vaikka aika ajaa ohi joistain termeistä. Kun analytiikka tuodaan työntekijän arkeen, datan hyödyntäminen ja ymmärtäminen yleistyy ja siitä tulee luonnollinen osa työnkuvaa.

Markus Mertanen tiivistää loppuun, mistä Business Intelligencen evoluutiossa on pohjimmiltaan kyse:

– Pystymme tuottamaan monimutkaisista asioista yksinkertaisia ja ymmärrettäviä havaintoja työntekijöiden jokapäiväisiä päätöksiä ohjaamaan.

 

Ilmoittaudu mukaan Qlikin Visualize Your World -tapahtumaan 26.10.2017

 

Lue myös: “Business Intelligence kuolee pois” (Markus Mertanen, Kauppalehti 27.9.2017)

Qlikin ite wiki -profiili
Qlikin kotisivut

 

Onko yrityksellänne mielenkiintoinen ohjelmistotuote esiteltäväksi tai osaava digitalisaatio-asiantuntija haastateltavaksi? Ole yhteydessä ite wikin toimitukseen johannes.puro@itewiki.fi tai elina.koskipahta@itewiki.fi, niin tehdään artikkeli!