Mikä tekee ohjelmistosta huipun? Parhaat digitaaliset palvelut helpottavat jokapäiväistä elämäämme siinä määrin, että emme tulisi enää toimeen ilman niitä.

Jos jotain olen digitalisaatiosta oppinut, se on viestinnän prosessin nouseminen keskeiseen rooliin hyvin erilaisiin tarpeisiin vastaavissa ohjelmistoissa. Viestinnälliset sovellukset valtaavatkin ison osan listastamme.

”Ohjelmistojen arvo tuleekin enenevässä määrin niiden ympärilleen koostamastaan käyttäjien verkostosta”

Parhaat softat saavat kasvavasti arvonsa internetistä, vaikka muutama poikkeus sinnitteleekin vielä mukana. Ohjelmistojen arvo tuleekin enenevässä määrin niiden ympärilleen koostamastaan käyttäjien verkostosta.

Siksi ohjelmistomarkkina on harvojen voittajien bisnes: meillä ei ole aikaa käyttää jatkuvasti kuin joitain kymmeniä tai satoja ohjelmistoja.Näin emme voi olla verkostona nostamassa kuin rajatun määrän ohjelmistoja tähteyteen.

Miljoonien ohjelmistojen joukosta käytetyimpien ja pidetyimpien joukkoon nouseminen ei käy tuurilla. Ei ole sattumaa, että kovimmat softat ovat niin kovia.

Millä oikeudella sitten listaamme parhaita ohjelmistoja? Ajatusleikki lähti käyntiin viikon päätteeksi perjantaina toimistollamme, kun kaikki alkoivat luettelemaan omasta mielestään parhaita softia. Ideointi johti lopulta tämän bloggauksen syntymiseen. Jokainen heittäköön sekaan omat suosikkinsa, mielipidekysymyksistä on turha taistella!

Tässä ne siis ovat, top 10 maailman parhaat ohjelmistot by ite wiki crew!

10. Slack

Digitaalisen tuotekehityksen ammattilaiset vannovat ketterän kehityksen, nopean julkaisemisen ja jatkuvan päivittämisen nimeen.

Kun Slack rantautui käyttäjien tietoisuuteen, se oli niin valmis ja hyvin toimiva, että erilaiset yhteisöt ja projektitiimit ottivat sen välittömästi omakseen.

Erilaisten tiimien viestintään  kehitetty palvelu levisi varsinkin atk-alalla, josta se on viety eri toimialoille korvaamaan skype-chatit, intranetit ja sähköpostittelu projektiviestinnässä.

Myös klassisesta toteutustavasta oli hyötyä Slackin jalkauttamisessa, slack on nimittäin keskustelukanavineen kuin karamellipaperiin kääritty Irc!

 

9. Windows 7.

Microsoft on onnistunut joka toisen käyttöjärjestelmänsä kehityksessä (3, Xp,7). Nähtäväksi jää, onnistuuko Windows kymppi rikkomaan taian ja olemaan toinen huono Microsoft-käyttöjärjestelmä peräjälkeen. Olen itse Windows kympin käyttäjä ja kasvavasti myös erittäin tyytyväinen sellainen.

Lieneekin vain ajan kysymys, milloin kymppi ottaa seiskan paikan listallamme.

Miksi windows on vuodesta toiseen niin käytetty? Windowsin taika on edelleen tiedostojen visuaalisessa käsittelyssä: Ajatus ikkunoista kantaa edelleen vuosienkin jälkeen. Sillähän  ei ole mitään väliä, kuka idean keksi ensin.

 

Windows seiskassa asioiden muokattavuus on ihan käsittämättömällä tasolla, jos vertaa lähes mihin tahansa tämän päivän softaan. Ajatus siitä, että voit siirrellä tiedostoja, muokata ohjelmiston oman näköiseksi ja laittaa sen vaikka solmuun, tuntuu täysin käsittämättömältä iPadin ja iPhonen tiukkaan rajattujen käyttökokemusten aikakaudella kasvaneille.

Offlinessä toimivaa käyttöjärjestelmää ja sen päällä pyöriviä erikoistuneita softia nähdään vielä ainakin viiden vuoden ajan. Kun Windowsin käytetyin toiminto on nykyään web-selaimien pyörittäminen ja tiedostotkin ovat pilvessä, voidaan kysyä, kuinka pitkään käyttöjärjestelmää enää tarvitaan?

 

8. WhatsApp

Joskus muinoin tiesit, että lähettämällä tekstiviestin tavoitat henkilön varmasti. Tänä päivänä et voi olla varma siitäkään.

Joku on aktiivinen facebookin messengerissä, toinen luottaa tekstareihin kolmannen huitoessa skypen chatissä. Twitter ja linkedin ovat uudistaneet yksityisviestipalvelunsa, mutta mukulat ovat jo Snapchatissa.

Sähköposteihin nyt kukaan ei tunnu vastaavan.

Viestinnän kentän voittajaksi tuntuu nousevan WhatsApp. WhatsApp on selkeä ja toimiva viestinnän applikaatio: Sen suurimpia arvoja on se että se tuntuu onnistuvan käyttäjiensä aktivoimisessa. WhatsAppilla et saa ainoastaan ihmisiä kiinni, vaan saat heidät myös vastaamaan.

Kunhan ihmiset vain keskittyisivät ryhmissä asiaan. Muuten whatsapista tulee pian uusi sähköposti.


7. Adobe Creative Cloud (Photoshop, Illustrator, Indesign)

Katsoimme minne tahansa kotonamme, kaupungilla tai verkossa, silmiemme eteen vyöryy graafisten osaajien toteuttamia visualisointeja. Liikennemerkit, tuotteiden pakkaukset, kirjojen kannet, käyttöliittymät, t-paidat, sanomalehdet, teollinen muotoilu, kaikissa näissä on hyödynnetty Adoben graafista ohjelmistoperhettä.

Adoben Photoshop on vuodesta toiseen rasterigrafiikan kuningas, Illustrator vektorigrafiikan ykkönen ja Indesign taittotöiden valtias. Kun kysyimme graafikoltamme ja mestari 3d-mallintajalta, Jari Pakariselta, mikä on maailman paras ohjelmisto, hän vastaa silmääkään räpäyttämättä: ”Adobe creative Cloud”.  

Se tarjoaa kaiken mitä graafinen suunnittelija tarvitsee yhdessä paketissa.

 

6. Skype

Skypellä voit soittaa videopuhelun kenelle tahansa ympäri maailman. Ilmaiseksi. Tarvitaan vain internet-yhteys ja jutunjuurta!

Skypellä oli vuonna 2015 300 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukausittain.

Microsoft osti toukokuussa 2011 Skypen 8,5 miljardilla dollarilla ja kaupallistaa hankintaa digitalisoimalla yrityspuhelut Skype for Business sovelluksella.

Siinä on maailman kuudenneksi parhaan ohjelmiston hinta!

 

5. Gmail

Ensimmäinen asia kun otin lopputilin CGI.ltä ja hyppäsin yrittäjäksi: Bye bye Outlook ja hello Gmail!

Gmailin toimivuudesta kertoo jotain se, että palvelua käytetään lukuisten prosessien pyörittämiseen, kuten tietopankkina, projektinhallinnan työkaluna ja tiedostojen säilytyksessä.

Outlookia sai tyhjentää yhtenään, gmailin tuntuu olevan tilaltaan rajaton.

On toki hyvä Muistaa myös, että Googlen asiakkaana voit sanoa yksityisyydellesi heipat.  

 

4. Dropbox


Dropbox synkronoi tiedostot kaikkiin käyttäjän tietokoneisiin, puhelimiin ja tabletteihin, sekä pilvipalveluun, josta niihin pääsee millä tahansa selaimella käsiksi.  

Dropbox ei meinannut saada alunperin rahoitusta, koska sovelluksen nerokkuus aukesi vasta kun saumattoman käyttökokemuksen pääsee kokemaan eri laitteilla.

Sittemmin niin huikea käyttökokemus kuin 607 miljoonan dollarin rahoitushanatkin ovat auenneet.

 

3. Google Maps

Ajatelkaa, miten rajoittunut ihmisten maailmankuva oli aikana ennen totuudenmukaista maailmankarttaa.

Tasolla esitetty maailmankartta kuvaa maapalloa kuitenkin hyvin pienellä mittakaavatasolla ja vääristää etäisyyksiä, kulmia tai pinta-aloja. Vain yhden näistä voi saada kerrallaan oikein tasolle projektiossa kuvattuna.

”Alkuun kova juttu oli, että toimipisteiden sijainnit pystyi esittämään kotisivuilla dynaamisella kartalla”

Suomi ei siis ole oikeasti puolen afrikan kokoinen.

Tarkemmat kartastot taas eivät ole saatavilla tässä ja nyt. Ja ne painavat julmetusti ollen raskaita mukana kannettavia.

Sitten tuli Google maps ja toi paikkatiedon kaikkien saataville, alkuun selaimissa ja pian kaikkien taskuihin mobiiliapplikaatiolla. Kaikki kaupungit eri mittakaavatasoilla ja karttatasoilla, sekä sateliittikuvin.Alkuunhan kova juttu oli, että toimipisteiden sijainnit pystyi esittämään kotisivuilla dynaamisella kartalla ilmaiseksi ilman maanmittauslaitoksen lisenssikuluja. Tänä päivänä Google Mapsin featuret ovat kasvaneet kattaviksi ja syöneet esimerkiksi navigaattoreiden ja karttapohjaisten sovellusten alustojen markkinasta ison palasen.

Google jopa lähetti autonsa valokuvaamaan kaikki maailman tiet, että Google Mapsin käyttökokemus olisi augmentoidun saumaton.

Vaihtoehtokustannuksena hyvälle karttasovellukselle iso G saa päättää, kenen palveluista saat tietoa tien päällä.

Maailman paras karttapalvelu saa pronssia!

 

2. Tinder

Tiedät mikä applikaatio laulaa, kun koko porukka on kertynyt yhden älypuhelimen ympärille.

Se on Tinder.

Kun facebook oli kerännyt kaverit ja Linkedin bisneskaverit verkostoitumispalveluihinsa, oli vain ajan kysymys, koska joku digitalisoi deittailun.

Heruttaminen ei ole koskaan aikaisemmin ollut näin vaivatonta!

Tinder teki sen huikean yksinkertaisella käyttöliittymällään ja kiiman ajamalla käyttäjäyhteisöllään.

It’s a match, hopeaa!

1. Excel


Excel on jo 30-vuotispäiviään tänä vuonna viettävä ohjelmisto, joka on osoittanut kestävän ajan hammasta aina ohitettuaan vuonna 1993 Lotus 1-2-3:n standardina taulukkolaskentaohjelmana.

Miksi Excel sitten on maailman paras softa?

Excel on yksi maailman käytetyimmistä ohjelmistoista, joilla miljoonat duunarit projektipäälliköistä kirjanpitäjiin pyörittävät päivittäisiä työtehtäviään.

Excelin voisi viedä iPadin tapaan intiaanilapselle viidakkoon ja sen käyttökokemus aukeaisi välittömästi. 

”Excelin voisi viedä iPadin tapaan intiaanilapselle viidakkoon”

Excel taipuu melkein mihin tahansa ja sillä voi siksi ratkaista ongelmia valtavalla skaalalla, siinä missä suurin osa ohjelmistoista ratkaisee hyvin spesifejä haasteita tiukkaan rajatulla tavalla.

Exceliin voi tuoda dataa melkein mistä tahansa ohjelmistosta analysoitavaksi ja visualisoitavaksi. Excel siis kulkee hiljaisesti monen menestyvän softan vanavedessä.

Se on todella hyvä nopeaan adhoc-käyttöön. Toisaalta Excelillä voit toteuttaa lukuisia prosesseja asiakkuudenhallinnasta ja projektinhallintaan tarkalleen haluamallasi tavalla.

Excelillä voi ohjelmoida ja ohjelmiston visuaalisilla työkaluilla luoda graafisia käyttöliittymiä loppukäyttäjille.

Maailman paras ohjelmisto on siis samalla maailman käytetyin low-code ohjelmistokehitysalusta.

 

Maailman #parasohjelmisto?

Jokaisella on oma näkemyksensä siitä, mikä on maailman paras ohjelmisto. Onko joku sovellus, jota ilman et tulisi toimeen jokapäiväisessä elämässäsi? Millä softalla on maailman arvokkain valuaatio tai eniten käyttäjiä? Millä puolestaan paras käyttökokemus?

Heittäkää oma ehdotuksenne Twitteriin vastauksena tähän twiittiin hastagilla #parasohjelmisto !

Johannes Puro – Seuraa twitterissä

  • Ite wiki on it- ja ohjelmistoalan ja digitalisaation osaajayritysten avoin markkinapaikka ja media.
  • Avoimet yritys- ja pikahakumme esittelevät ohjelmistoalan yritykset osaamisalueittain ja mahdollistavat sopivien kumppanien löytämisen it-hankinnoissa ja liiketoiminnan kehityshankkeissa. Yritysprofiileissa voit tutustua tarjoajien referensseihin, suosituksiin ja verkkosisältöihin.
  • Blogimediassamme haastattelemme ohjelmistoalan osaajia ja nostamme esiin digitalisaatiokentän mielenkiintoisimpia ilmiöitä.
  • ite wiki toi viime vuonna 475.000 sivukatselua alan tarjonnoille ja sisällöille.