– Ihmislajimme, Homo Sapiensin kehityskaari on kääntynyt äkkijyrkästi ylöspäin ja moni perusolettamus tulee muuttumaan seuraavan 20 vuoden aikana.  Digitalisaatio on meidän sukupolvemme suuri murros, se on väistämätöntä. Me olemme nyt lähtöpisteessä.

Näin aloittaa haastattelun Accountor Enterprise Solutionsin johtaja Heikki Tukiainen.

Toimittajan aistit terävöityvät. Luvassa taitaa olla jotain muuta, kuin tylsä it-myyntipuhe. Tukiainen  aloittaa käsittelemällä tietotyön murrosta ja teknologisen kehityksen vaikutuksia yhteiskuntaan.  

Hän jatkaa konkreettisella esimerkillä, joka kuvaa laskentatehon kasvunopeutta:

– Vuonna 1999 saavutettiin ensimmäisen kerran 1 teraflopsin laskentateho supertietokoneella. Vuonna 2017 kotitietokoneen näytönohjaimen laskentateho on jo lähes 10 kertaa suurempi. Se on hinnaltaan alle 1000 euroa ja pituudeltaan kahvipaketin luokkaa.

Tukiaisen viestinä on, että kehitysnopeuden merkitys algoritmeille, prosesseille ja liiketoiminta-alustoille tulee olemaan jotain vielä tällä hetkellä monelle käsittämätöntä. Tietotyö tulee kohtaamaan saman tehostumisen ja työtehtävien uusjaon, jonka teollisuus on käynyt läpi viime vuosikymmeninä.

Hän vaatiikin suomalaisia päästämään irti vanhasta ja katsomaan eteenpäin:

– Onko Suomen menetetty vuosikymmen todella vain Nokian asia? Jos katsotaan Kiinan kehitysvauhtia vaikkapa aurinkoenergian hyödyntämisessä, Suomi alkaa näyttää tylsältä!

Yhteiskunta hakee aina laman jälkeen uuden toimintamallin palaamatta enää vanhalle tasolle.  Teollisuudesta menetetyt 100 000 työpaikkaa eivät tule takaisin, Tukiainen muistuttaa.

Tekoäly valtasi hiljattain ihmisälyn viimeisen linnakkeen älypeleissä, kun suomalaisen Tuomas Sandholmin ja kumppaneiden kehittämä Libratus-ohjelma peittosi ammattipelaajat Texas hold ’em -pokerissa.

– Todennäköisyyslaskenta on puhdasta matematiikkaa, mutta pokerissa voitat uskottelemalla. Nyt ensimmäistä kertaa huijaamisen algoritmi on kräkätty niin, että kone voittaa ihmisen. Supertietokone laski ohjelmistolla uutta strategiaa joka yö sillä aikaa, kun pelaajat nukkuivat, Tukiainen kertoo

Tekoälylle hävinnyt pokeriammattilainen Jason Les kuvasi kokemusta The Guardianissa masentavaksi. “Ei ole helppoa ottaa kuonoonsa 11 tuntia päivässä, kun on tottunut voittamaan”, hän totesi.

 


Täytyykö meidän tottua ajatukseen siitä, että tietokone tekee tulevaisuudessa työt meitä paremmin?

Kyllä, ainakin osittain, mutta Tukiaisen mukaan muutos vaikuttaa työhön ennen kaikkea positiivisesti.

– Ajatellaan esimerkiksi myyntineuvottelijaa, jolle CRM osaa kertoa datan avulla, miten vahvalta kunkin kaupan tulo näyttää. Liiketoiminta-alusta pystyy ennakoimaan jo nyt mahdollisuuksien klousaamisen paremmin kuin kukaan myyntimies.

Tämä tarkoittaa myyjälle sitä, että hän voi käyttää aikansa inhimilliseen vuorovaikutukseen oikeiden asiakkaiden kanssa. Näin ihminen voi keskittyä sosiaalisia taitoja, kuten tunneälyä tai huumorintajua vaativaan työhön siinä, missä kone tarkastelee dataa.

– Koneen analyysi osuu keskimäärin ihmistä paremmin, jos kyseessä on vakioitu, toistuva prosessi, jossa on paljon tietoa. Myyjä arvio, onko neuvo ollut hyvä ja tietokone arvioi taas, noudattiko myyjä neuvoa ja paraniko kaupan todennäköisyys.

Shakinpelaajia tutkimalla on todettu, että keskinkertainen tietokone ja keskinkertainen ihminen voittavat huippupelaajan. Keinoälyn aikakausi tarkoittaa siis fiksumpia ihmisiä.

“Keinoälyn aikakausi tarkoittaa siis fiksumpia ihmisiä”

–  Myyntiprosessin kehittäminen on vasta yksi ensimmäisistä askeleista tekoälyn tulemisella avustajiksemme arkeen, Tukiainen kuvaa.

Heikki Tukiainen haluaa herätellä ihmisiä ymmärtämään aikakautemme mahdollisuudet. Hän muistuttaa, että suomalaiset ovat jo nyt mukana maailman huipputarinoissa.

– Lähtekää yrittämään, sillä suuria rikkauksia tehdään juuri nyt! Ajatellaan vaikkapa Snapchattia. Koskaan aiemmin kukaan ei ole muokannut parin sadan hengen porukalla kokonaisen sukupolven viestintää näin nopeasti.

Tukiainen näkee dataan perustuvia menestystarinoita myös lähempänä. Rahoitusyhtiö Santander laittoi pari vuotta sitten autorahoitusmarkkinan uusiksi.

Sen tuloksena vuonna 2014 ansiotulojen kärkikymmenikköön nousi Suomessa viisi Santanderin johtajaa. Pankin menestys perustui tiiviiseen yhteistyöhön jälleenmyyjien kanssa, mutta Tukiainen tietää yrityksen hyödyntäneen myös data-analytiikkaa fiksusti.

– Lähtekää kokeilemaan, sillä alustat siihen ovat olemassa. Epäjatkuvuuteen täytyy tottua ja leuan pitää olla ylhäällä. Opetelkaa vihaamaan rutiineja!  Emme selviä enää pienellä pipertämisellä ja puolustautumisella, hän jatkaa.

Heikki Tukiainen kannustaa yrityksiä kokeilemaan rohkeasti ja etsimään uusia lähestymistapoja.

 

Millä keinoin sitten pysyä mukana maailman huimaavassa kehitysvauhdissa?

– Kouluttautukaa. Se on ollut aina paras tapa suojata työpaikkoja. Opiskelkaa ongelmanratkaisua ja viestintää. Opiskelkaa itsensä johtamista ja kollaboraatiota!

– Presidenttipari haastoi äskettäin suomalaisia rakentamaan miljoona linnunpönttöä. Ne miljoona linnunpönttöä on nyt rakennettu, Tukiainen lopettaa pilke silmäkulmassa.

 

Accountor Enterprise Solutions ite wikissä

Accountor Enterprise Solutionsin kotisivut