Yksityisautoilijoiden kuljetuspalveluita tarjoavan Uberin liiketoiminta on ottanut uuden suunnan itseohjautuvien autojen muodossa.

Ilman kuljettajaa ajavia robottiautoja on testattu syksyn ajan yrityksen kotikaupungissa Pittsburghissa, Yhdysvalloissa. Muun muassa yrityksen Twitter-profiilissa julkaistulla mainosvideolla kuljettajan paikalla istuu kuitenkin yhtiön teknikko, sillä laki vaatii yhä kuljettajan autoihin.

Joulukuun puolivälissä julkaistu Twitter-postaus on herättänyt tykkäysten lisäksi myös kritiikkiä seuraajissa, sillä moni kommentoija on kyseenalaistanut mitä Uberin uudet suunnitelmat tarkoittavat palveluun ilmoittautuneille kuskeille. Kokeilut itseohjautuvien autojen kanssa on tulkittu aikeeksi luopua kuljettajista vähitellen kokonaan.

Taksitoiminnan kanssa kilpailevan yrityksen toiminta on tähän saakka perustunut kaupungeissa toimivaan Uber-kuljettajien verkostoon, johon kuka tahansa voi liittyä käytyään läpi taustatietojen tarkistuksen ja sitouduttuaan tiettyihin turvallisuussääntöihin. Kuljettajat tarjoavat palveluaan Uberin mobiilisovelluksen kautta.

Aiheesta on aikaisemmin kirjoittanut mm. Helsingin Sanomat ja Aamulehti