logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Ohjelmistotalon tärkein tehtävä on asiakkaan liiketoiminnan kyseenalaistaminen

7.12.2016 - Johannes Puro - Liiketoiminnan kehittäminen

Digitaalisten palveluiden muokkaus vaatii avointa mieltä uusille kehityspoluille.

On onni, että bisnestä kehitetään kasvavasti ohjelmistoyritysten kanssa huuhaa-konsulttien sijaan. Ajatus vain vahvistuu, kun takana on jälleen kerran yksi todella mielenkiintoinen kohtaaminen ⎼ tällä kertaa Drupal-kehitykseen erikoistuneen Druidin vetäjien kanssa.

– Me emme todellakaan lähde kehittämään suoraan sitä, mitä asiakas pyytää, vaan heitä haastetaan perustelemaan bisnestavoitteensa. Ohjelmistotalon tärkeimpiä tehtäviä koodauksen lisäksi on asiakkaan liiketoiminnan kyseenalaistaminen, Druidin Mikko Hämäläinen avaa.

Digitalisaatio alkaa olla sen verran puhkikulutettu termi, että moni puhuu jo mieluummin suoraviivaisesti liiketoiminnan kehittämisestä. Fakta kuitenkin on, että tarve ohjelmisto-osaamiselle herää todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin bisnestä kehitettäessä.

– Olennaista on se, että yhteistyökumppani välittää aidosti asiakkaan liiketoiminnasta. Koko tiimin tavoitteena jokaisesta koodarista lähtien täytyy olla se, että asiakas tekee parempaa liiketoimintaa, Druidin toimitusjohtaja Mika Suominen vaatii.

Druidin kehityskaari kuvastaa hyvin ajan vaatimuksia. Drupal-kehitykseen erikoistunut yritys on käynyt evoluution puhtaasta tech-talosta graafisen suunnittelun toteuttajaksi ja asiakkaan liiketoiminnan muotoilijaksi.

Jos aiemmin isot pahat it-talot myivät mitä ikinä asiakas vain suostui ostamaan, Druidilaiset kääntävät asian päälaelleen.

– Me jätämme sellaiset caset myymättä, jotka näyttävät liiketoiminnallisesti katastrofeilta. Asiakkaan onnistumiset ovat meidän onnistumisiamme, Mikko Hämäläinen kuvaa.

Druidilaisten maailmassa menestyksekkäät ratkaisut syntyvät, kun liiketoimintanäkemys yhdistetään ketterään toteutukseen ja korkeaan tekniseen osaamiseen.

 

”Jokaisen kehittäjän pitää pystyä asettumaan asiakkaan asemaan.”


On myös tärkeää osata tunnistaa kokonaisuudet, joihin on jo olemassa valmiita teknisiä ratkaisuja. Testattuja ja hyviksi todettuja valmiskomponentteja hyödyntämällä säästetään kustannuksia ja saadaan nopeammin tuloksia, kun kaikkea ei tarvitse tehdä itse alusta alkaen.

Ohjelmistokehityskumppanin ottaminen mukaan projektiin vasta myöhäisessä vaiheessa saakin Mikko Hämäläisen karvat nousemaan pystyyn, sillä tällöin usein menetetään mahdollisuus valmiskomponenttien hyödyntämiseen.

– Jos hanke määritellään ensin konsultin kanssa, tavoitteet on usein jo paalutettu ja asiakas tulee “oksentamaan” ohjelmistotalolle sen, mitä projektista halutaan tulokseksi.

Kun odotukset lopputulokselle ovat jo selkeinä asiakkaan mielessä, ei uusille kehityspoluille löydy tilaa. Arvokkaita näkökulmia voi jäädä huomaamatta.

– It-projekteissa kompastutaan perinteisesti kommunikoinnin puutteeseen. Perinteinen malli, jossa tarpeet kirjataan etukäteen ja viedään toteuttajatiimille useamman välikäden kautta, ei varsinaisesti edistä asiakkaan ja tiimin välistä keskustelua, Hämäläinen pohtii.

– Meillä tiimi otetaan mukaan heti tarjouspyynnön kolahdettua postilaatikkoon. Tiimi ja myyjä miettivät yhdessä, miten asiakasta voitaisiin parhaiten auttaa. Ajatukset usein myös esitellään asiakkaalle yhdessä. Jokaisen kehittäjän pitää pystyä asettumaan asiakkaan asemaan, hän jatkaa.

 

Druidin toimitusjohtaja Mika Suominen kehottaa yrityksiä valitsemaan kumppanin, jolle liiketoiminnan kehittäminen on intohimo.

 

Hämäläinen haastaa pelkän hinnan perusteella kilpailuttavia organisaatioita ajattelemaan kahdesti, sillä osaava tekninen kumppani voi merkitä kustannussäästöjä.  

– Julkiset kilpailutukset, jotka ratkaistaan puhtaasti hinnalla, saavat Hilmasydämeni pamppailemaan, Hämäläinen letkauttaa.

– Ajatellaan taloyhtiöitä, jotka on rakennettu samalla mentaliteetilla. Raha edellä tehtyjä investointipäätöksiä ihmetellään tänä päivänä putkiremppojen ja homekorjausten muodossa, hän piikittelee.  

– Sitä paitsi jokaisella putkalla on pitkälti samat hinnat. Sillä ei ole niin paljon merkitystä heittääkö tuntihinta muutamalla kympillä suuntaansa. Halvalla voi tehdä enemmän vääriä asioita, mutta järkevämpää on tehdä oikeita asioita laadukkaasti, Mika Suominen komppaa.

 

Kuvassa Druidin Sebastian Hämäläinen, Tuomas Välimaa, Markus Kalijärvi, Oskari Lindblad ja Kristo-Mikko Daniel.

 

Hämäläisen ja Suomisen mukaan monissa yrityksissä ei olla vieläkään hahmotettu digitaalisten palveluiden vaikutusta omaan toimialaan.

– Voimme nähdä useammasta yrityksestä, että jos toimintaa jatketaan samalla vanhalla mallilla, lappu joudutaan lopulta laittamaan luukulle, Suominen varoittaa.  

– Legendaarisin esimerkki lienee Kodakin tapaus. Kaikki tietävät, että digikuvaaminen lopulta tappoi Kodakin. Harva sen sijaan tietää, että Kodak kehitti maailman ensimmäisen digikameran. Kodak kuitenkin hyllytti oman keksintönsä silloista liiketoimintaansa kannibalisoivana ja keskittyi valokuvausfilmeihin. Markkinoiden nopean muutoksen myötä tämä tuttu ja turvallinen liiketoiminta käytännössä loppui kokonaan.

– Media-alalla taas nojauduttiin painokoneisiin, kunnes porukkaa piti alkaa heittää ulos. Nyt muutokseen on herätty, ja kaikki panostavat laadukkaisiin digitaalisiin palveluihin, kuten Nelonen Ruutu.fi:hin, Sanoma Akun Ankka Lataamoon ja Otava-konserni sähköisiin markkinapaikkoihin kuten Nettiauto.comiin, hän kuvailee.  

Myös muilta toimialoilta nousee onneksi esimerkkejä onnistuneesta digitalisaatiosta. Danske Bankin MobilePay uudisti muutama vuosi sitten suomalaisten toisilleen tekemät mikromaksut. Sen käytettävyys edustaa tasoa, jota moni pankki tavoittelee nykypäivänä omilla mobiilipalveluillaan.

Ruoan kotiinkuljetus puolestaan ei ole enää vain pizzerioiden juttu, vaan Foodoran ja Woltin avulla hyvä ruoka on vain muutaman klikkauksen päässä. Pysäköintimaksutkaan eivät vaadi kolikoiden kanssa tuskailua Parkmanin ja EasyParkin kaltaisten mobiiliapplikaatioiden ansiosta.

Liiketoiminnan uudistaminen on siis merkittävä askel. Miksi yrityksen kannattaa kääntyä juuri Druidin puoleen?

– Drupalilla voit kehittää minkä tahansa ison maailman palvelun kustannustehokkaasti. Druid on Drupal-kehityshankkeiden ykköskiska Suomessa, Mikko Hämäläinen kehaisee.

– Olemme pieni firma, mutta meiltä löytyvät kentän terävimmät mielet. Teknisen osaamisen lisäksi kannattaa hyödyntää myös laajaa kokemustamme asiakkaan liiketoiminnan kehittämisestä ja digitaalisten palveluiden muotoilusta. Koulutamme aina asiakkaan oman henkilöstön ketterän kehityksen saloihin, mikä parantaa merkittävästi isonkin kehityshankkeen onnistumisen mahdollisuuksia. Mikäli asiakkaamme ei ole tyytyväinen, emme myöskään laskuta tekemästämme työstä, Mika Suominen lopettaa.

 

Druidin ite wiki -profiili

Druidin kotisivut

Jätä kommentti - kommentteja(0)

Jätä kommentti

Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä *


Enter the text from the image below
 


It- ja ohjelmistoalan työpaikat

Kaikki it-alan työpaikat »

Muita julkaisuja

Suvi Lindström - Rekrytointi
Rekrytointi.com Osaajapankki keräsi nopeasti 60 000 CV:tä tietokantaan
Veera Kujansuu - Ohjelmistokehitys
VR otti käyttöön koodarin vapaa-ajalla kehittämän ratkaisun flashittomaan lipunvaraukseen
Johannes Puro - Markkinointi
Markkinointiteknologia tuottaa B2B-myynnille liidejä, mutta se edellyttää sisällöntuotantoa
Suvi Lindström - Maria 01
Maria 01 laajentuu Euroopan suurimmaksi startup-kampukseksi vuoteen 2023 mennessä
Johannes Puro - Asiakaskokemukset
Mitä asiakkaat sanovat ohjelmistoyrityksistä? It-yritysten asiakaskokemuksia luettu jo 23.000 kertaa, mutta moni myyntitiimi nukkuu yhä
Veera Kujansuu - Internet of Things
IoT Paja -säätiö auttaa kehittämään ideat prototyypeiksi – säätiön tuesta nostetta IoT-ratkaisujen kehittämiseen
Johannes Puro - Ohjelmistokehityksen hinta
Ohjelmistokehittäjien palkat ja tuntihinnat julkisiksi – ohjelmistokonsultteja välittävä Codeo vei avoimuuden uudelle tasolle
Veera Kujansuu - Nimitykset
Citrus Solutionsin uudeksi toimitusjohtajaksi Saara Perho – Citruksella panostetaan tekoälyn lisäksi tunneälyyn
Suvi Lindström - Progressive web application
Progressive web application (PWA) yhdistää verkkosivun ja natiivin mobiilisovelluksen parhaat ominaisuudet
Lataa lisää