– Analytiikka on vaikeasti hahmotettava kokonaisuus – siitä on vaikea ottaa kiinni, aloittaa Houston Analyticsin toimitusjohtaja Antti Syväniemi.

Syväniemi on luvannut avata meille perinteisen, resursseja vaativan analytiikan ja uuden “Advanced Analytiikan” eroja.

– Analytiikalla ei oikein ole paikkaa organisaatioissa. Jos katsotaan yrityksiä, niin siellä on bisneslinjat ja it. Mutta sellaista linjaa, joka katsoisi informaatiota ei oikein ole. Järjestelmäporukan tehtävä on pitää huoli siitä, että järjestelmät pysyvät pystyssä. Tällöinhän heistä parasta olisi, että niitä ei käytetä mihinkään, Syväniemi haastaa hieman kärjistäen.

– Informaatioihmiset ovat joko raportointi-tyyppisiä tekijöitä, jotka pyörittelevät eli “slaissaavat ja daissaavat” dataa ad hoc -tyyppisesti. Tällöin toiminta on aika jäsentymätöntä ja dataa käytetään summattuna “päältä päin”. Toinen porukka on tutkimusporukka, joka raportoi usein PowerPointeilla tai Wordillä.

Syväniemen mukaan perustavaa laatua olevana haasteena on se, että tuotettu tieto kytkeytyy heikosti arkeen.

– Analytiikkaporukka joutuu pyörittelemään tietoa manuaalisesti ja voi löytää lopulta jotain mielenkiintoista, kuten tietynlaisen kombinaation asiakkaita.  Tieto tästä tallennetaan kansioon ja lähetetään sähköpostitse vastuulliselle henkilölle. Toiminta on käytännössä usein hajanaista ja katkonaista.

 

Houston Analyticsin toimitusjohtaja Antti Syväniemi

 

Filttereiden, diagrammien, aikavälien ja poikkeamien hakeminen on Syväniemen mukaan usein työlästä ad hoc -analyysin tekoa, ikään kuin neulan etsimistä heinäsuovasta. Ilman oikeita työkaluja dataa päädytään helposti vain pyörittelemään.

– Jos yrityksessä halutaan lähteä analytiikkapolulle ja pystyä ennustamaan potentiaali ja optimoimaan päätökset, siihen tarvitaan oikeat välineet.  Perinteiset Business Intelligence työkalut eivät sitä temppua tee – siihen tarvitaan Advanced Analytiikkaa.

Advanced Analytiikalla Syväniemi tarkoittaa tiedon louhintavälineitä, jotka hyödyntävät algoritmeja.

– Näitä ratkaisuja on muutamia markkinassa ja IBM:llä sattuu olemaan paras: SPSS Modeller, Syväniemi kehuu.

IBM haluaakin korostaa eroa Business Intelligencen ja Advanced Analytiikan välillä.

Käytännössä Advanced Analytiikalla pystytään muodostamaan automatisoituja vakioprosesseja ammattimaiseen ja tehokkaaseen päätöksentekoon.

Esimerkiksi perinteisessä markkinoinnin automaatiossa ammattilainen kaivaa kohderyhmän ja pudottaa sen esimerkiksi kampanjan kohteeksi. Kun niin sanottu “aito analytiikka” tuodaan toimintaan, niin silloin prosessi löytää kohderyhmän oikea-aikaisesti ja kirjoittaa löydöksen tietokantaan suunniteltuun kohtaan.

– Kun analyytikko on rakentanut prosessin kertaalleen, hän voi keskittyä muihin töihin. Kyseessä on valtava ajansäästö ja tarkkuuden paraneminen, kun analytiikan tulos saadaan reaaliajassa hyödynnettyä siellä, missä liiketoimintapäätös tehdään, Syväniemi kuvaa toiminnan tehostumista.

Näin esimerkiksi verkkokauppa-asiakas saa kohdennettua palvelua ja asiakaspalvelu tietää tarjota asiakaskohtaisia vastauksia.

 

Houston Analyticsin tiimi lupaa luotsata asiakkaan karikoiden yli toimialansa kärkeen.

 

Perinteisesti toteutettuna markkinoinnin automaatio jo ilman analytiikkaakin on Syväniemen mukaan “aikamoinen polku”. Se on monimutkaista, kallista ja vie paljon aikaa toteuttaa.

Siksi Houston Analytics on kehittänyt Armstrong One -tuotteen joka lupaa tuoda ylikanavaisen markkinoinnin automaation ja ennustavan analytiikan yhteen helppokäyttöisesti.

– Asiakasyritys saa ratkaisun kahdessa viikossa käyttöön ja voi aloittaa analytiikkapohjaisen asiakasdialogin. Olemme tuoneet palveluun Houston Analyticsin tiimin 15 vuoden kokemuksen perusteella kehitetyt analytiikkaprosessit.

– Tyypillisesti yrityksissä on parhaimmillaan analytiikkapolku ja markkinoinnin automaatiopolku. Näiden läpikäyminen yksittäinkin on iso työ, puhumattakaan niiden yhdistämisestä, Syväniemi jäsentää.

Houston on yhdistänyt nämä kaksi pilvipohjaisella ratkaisulla, joka saadaan käyttöön nopeasti.

Pohjalla on IBM:n PCI, eli Predictive Customer Insight -ratkaisu, joka hyödyntää asiakaskohtaamisen eri kanavia, kuten tekstiviestejä, sähköposteja, sosiaalista mediaa ja kohtaamisia kivijalassa sekä verkkokaupassa.

– Monikanavaisuudessa nämä kaikki menevät yhteen. Voidaan esimerkiksi kohdentaa digitaalista markkinointia perustuen asiakkaan sijaintiin kivijalkamyymälässä, mikä on hyvä esimerkki ylikanavaisuudesta, Syväniemi kuvaa.

”Armstrongin käyttöönotto on ”One Giant Leap for Marketing.”

Loppuasiakkaille Armstrong One on paketoitu houkuttelevasti.

– Armstrongiin on kehitetty 24 valmista asiakaspolkua, joista asiakas voi valita parhaiten liiketoimintaansa sopivat kuukausihintaisena palveluna. Toinen hinnoitteluun vaikuttava seikka on järjestelmään tuotavien loppuasiakkaiden määrä. Pienimmillään palvelun saa käyttöönsä reilulla 3000 eurolla kuussa.

Armstrong One on harvinaisen iskevä nimi softatuotteelle. Moni voikin arvata Syväniemen analogian nimen takana.

– Armstrongin käyttöönotto on “One Giant leap for marketing”, Antti Syväniemi lupaa hymyssä suin.

Houston Analytics haluaa tarjota asiakkailleen yhtä mullistavan askeleen, kuin minkä Neil Armstrong otti aikanaan ihmiskunnalle kuun pinnalle astuessaan.

 

Houston Analyticsin ite wiki -profiili

Houston Analyticsin kotisivut

 

Houston Analytics on mukana  IBM Business Connect-tapahtumassa 19.10.2016 Helsingin messukeskuksessa.