Mistä erottaa suomalaisen introvertin ja ekstrovertin? Ekstrovertti tuijottaa sinun kenkiä.

Vanha vitsi, mutta monestihan näissä on myös totuuden jyvä mukana. Verrattuna moneen muuhun eurooppalaiseen kulttuuriin, ihmiset ovat todellakin varsin hiljaisia ja vähäsanaisia (mikä ei tietysti aina ole välttämättä huono asia). Suomen pinta-ala sama kuin Saksalla, mutta väkeä alle viidestoistaosa siitä mitä Saksassa on asukkaita (n. 5M vs. n. 80M). Etäisyydet ovat vähän kuin Saksassa, mutta kaupunkien väleiltä puuttuvat autobaanat. Ajellaan rauhassa kahdeksaakymppiä.

Asukkaita on vähän enemmän/vähemmän kuin Itävallassa/Sveitsissä/Belgiassa/Hollannissa, mutta sijainti hivenen syrjäisempi. Ei sillä etteikö sijainti olisi ollut jossain määrin vauhdittamassa suomalaista telakka- ja laivanrakennustaidon huippuunsa hioutumista, mutta syrjäinen sijainti ja etäisyydet hankaloittavat bisnestä melkein aina. Ainakin, kun kyseessä on fyysinen tuote tai palvelu, jonka käytössä tai myynnissä vaaditaan face-to-face-kontakti.

vientituote

Softapuolella tähän tietysti tulee poikkeuksia. Esim. mobiilipelien pelaajalle on aika sama mistä maasta pelin kehittäjä on… Mutta kas, meillä onkin Supercell ja Rovio.

Mutta ei mennä sieltä mistä aita on matalin, vaan katsotaan haastetta silmiin ja tehdään heikkoudesta vahvuus.

Suomi on vaikea markkina. Mutta jos tuote/palvelu toimii Suomessa, on sillä edellytykset menestyä kansainvälisesti!

On tarpeeksi ”kylmiä” maita, joihin voidaan viedä talveen liittyviä tuotteita; on tarpeeksi sateisia maita, joihin voidaan vielä vettä hylkiviä innovaatioita; on tarpeeksi itikoiden ja moskiittojen piinaamia maita, joihin voidaan viedä karkotteita; on tarpeeksi maita joissa on jätteenkäsittelyyn liittyviä ongelmia, joihin voidaan viedä cleantech-keksintöjä; on tarpeeksi maita, joissa yritykset kaipaavat apua automaation tai tiedonkeruun kanssa…

”Suomi on vaikea markkina. Mutta jos tuote/palvelu toimii Suomessa, on sillä edellytykset menestyä kansainvälisesti!”

Ei kansainvälisille markkinoille tietysti lähdetä yhdessä yössä, vaan asia vaatii strategiaa ja suunnitelmallisuutta. Mutta jonain päivänä on kuitenkin tartuttava toimeen ja alettava miettimään, että olisiko kv-track hyvä keino viedä yritystä eteenpäin. Esimerkiksi tänään olisi hyvä päivä tälle asialle!

Asiaa pitää hetki mutustella ja pureskella, ja sen päällä ehtii vielä nukkuakin yön tai pari, mutta siinä vaiheessa kun huomaa, että ajatus pyörii edelleen mielessä, on aika toimia.

Kansainvälistymiseen löytyy apuja mm. Tekesiltä, Team Finlandilta ja monelta muulta verkostolta. Allekirjoittanut voi asiassa sparrailla myös, ennen kuin ”isoja pyöriä” laitetaan pyörimään rahoitus-/tukihakemusten tai ostopalvelujen muodossa. Tärkeää on ottaa se ensimmäinen askel.

En nyt halua tietysti sanoa, etteikö suomalainen yritys voisi menestyä ja kirjoittaa huikeaa kasvutarinaa toimimalla pelkästään Suomessa, mutta miksi muu maailma ei saisi päästä osalliseksi tuohon tarinaan myös?

Tomi Räsänen

https://twitter.com/tomi_rasanen

https://de.linkedin.com/in/tomirasanen

https://www.facebook.com/tomirasanen

+49 163 716 7767

tomi@rasanen.de

 

Löydät ite wikistä johtavat liiketoiminnan kehitys- ja digitalisointikumppanit. Tutustu Suomen it- ja ohjelmistomarkkinaan ite wikin yrityshaussa tai referenssihaussa.

 

Teksti on toteutettu osana #parantajat-blogisarjaa. Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah. Tervetuloa mukaan Parantajiin!