Vaikka pilvipalveluna toimiva kassajärjestelmä tuo lukuisia etuja suhteessa vanhoihin laitteisiin, moni liike sinnittelee edelleen vanhoilla kassalaitteilla.

Haastattelimme kassa- ja toiminnanohjausjärjestelmää kehittävän Tehdenin Matti Pajulaa ja Pauliina Vuorista ja saimme kuulla, mitä etuja pilvipohjainen kassajärjestelmä tuo myymälöille.

 

Mikä on tyypillinen lähtökohta maksamisen prosessia kehittävillä liikkeillä kassajärjestelmän kanssa?  

-Monessa myymälässä on perinteinen naputeltava kassakone tai jo aikansa elänyt asennettava kassajärjestelmä, jonka kanssa taistellaan päivästä toiseen. Yrittäjällä on voinut olla jo pitkään hampaankolossa kassajärjestelmän aiheuttamat haasteet, mutta vanhalla järjestelmällä sinnitellään.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja kassajärjestelmät kehittyneet ja siirtyneet pilveen. Aiemmin kassa nähtiin sellaisena “pakollisena pahana”, jolla täytyi saada kauppa kirjattua ja asiakkaan kuitti tulostettua. Ei ehkä ajateltu, että kassakone voisi tuoda toimintaan minkäänlaista hyötyä ja se nähtiin puhtaasti rahastuksen välineenä.

Tehdenin väkeä e-commerce 2016 -messuilla maaliskuussa 2016. Kuvassa vasemmalta Pauliina Vuorinen, Marja Ahkera, Matti Pajula, Mikko Aho ja Teemu Juntunen.

Minkälaisia haasteita vanhentunut kassajärjestelmä aiheuttaa?

-Vanhentunut kassajärjestelmä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei asiakaskokemus ole sulava kassalla asioitaessa. Kauppias voi esimerkiksi näpytellä summan sekä kassakoneeseen että maksupäätteeseen, jolloin tapahtuma ei ole nopea asiakkaan kannalta ja prosessissa voi tulla virheitä.

Toisena esimerkkinä kankeudesta, maksupäätteitä saatetaan joutua ojentelemaan kädestä käteen, kun kauppias näpyttelee ensin summat ja asiakas vuorostaan pin-koodit.  Kun maksupääte voidaan sijoittaa asiakkaan puolelle kassatiskiä, summa tulee suoraan maksajalle ja päätettä ei tarvitse liikutella. Näin maksaminen toimii hyvin samaan tapaan kuin ruokakaupan kassalla. Sujuvuus liikkeessä on asiakkaan kannalta tärkeintä.

Myös käyttäjäkokemus kassan puolella on paljon korkeampi uudenaikaista järjestelmää käytettäessä. Esimerkiksi virheiden korjaus voi pelottaa kassatyöntekijää, jos hän joutuu työskentelemään vanhentuneella järjestelmällä. Toimivalla järjestelmällä korjausten tekeminen on helppoa kauppiaalle ja esimerkiksi tilanne, jossa asiakas tekee palautuksen ilman kuittia on helppo hoitaa.  

kassajärjestelmä_ERP

Toimiva pilvipalvelujärjestelmä parantaa sekä asiakas- että käyttäjäkokemusta. Kuvassa Tehdenin asiakkaan Clipp-huoneen Kati Grundström.

Mikä sitten ehkäisee uuden kassa- tai toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoa?

-Yrittäjä saattaa suhtautua epäilevästi digitaalisten palveluiden käyttöönottoon. Saatetaan miettiä, ovatko pilvipalvelut tarkoitettu vain isoille yrityksille. Myös pilvipalvelun luotettavuus herättää kysymyksiä.

Kauppias voi myös pohtia, täytyykö olla “guru” pystyäkseen käyttämään uutta järjestelmää.  Myös ohjelmiston hinta mietityttää ja nykyaikaiset järjestelmät saatetaan mieltää arvokkaiksi.

Kun tapaamme kaupan alan yrittäjiä, törmäämme tällaisiin hassuihin ennakkoluuloihin. Kauppiailla voi olla esimerkiksi edelleen myös sellainen ajatus, että pilvipalvelut ovat tulevaisuutta, vaikka todellisuudessa ne ovat tätä päivää.

 

Mitä hyötyjä pilvipalveluna käytettävän kassajärjestelmän käyttöönotosta saa?

-Kun on tajuttu, että kyse ei ole mistään kirurgiasta, pilvipohjaisen kassajärjestelmän käyttönotto on hyvin nopeaa. Ei tarvita esimerkiksi erillisiä työpistekonfigurointeja ja asennuksia.

Kun kassajärjestelmä hankitaan pilvipalveluna, niin yksi kuukausimaksu sisältää kaiken tarvittavan ohjelmiston käyttömaksusta ylläpitoon, päivityksiin, asiakastukeen ja varmuuskopiointiin.

Kun yritys kasvaa, pilvipohjainen palvelu myös skaalautuu yrityksen tarpeiden mukana. Asiakas voi valita Tehdenin kassajärjestelmään toimintaansa sopivat komponentit, kuten laskutusjärjestelmän, myyntireskontran ja myynti- ja ostotilausjärjestelmät. Tarjoamme kaikki nämä toiminnot yhdeltä luukulta.

Tehdenin helppokäyttöinen käyttöliittymä

Pilvipohjaisen järjestelmän käyttöönotto on nopeaa. Kuvassa Tehdenin käyttöliittymä.

Mitä uuden kassajärjestelmän kanssa liikkeelle lähteminen vaatii?

-Aluksi tuote- ja asiakastiedot tuodaan Tehdenin järjestelmään, johon myös uusia tuotteita saa perustettua helposti. Laitteista tarvitaan yksinkertaisimmillaan tietokone, kuittari ja maksupääte. Erilliset maksupäätteet toimivat järjestelmämme kanssa, mutta asiakaskokemus saadaan korkeimmaksi Tehdenin integroidulla maksupäätteellä.

Ennen ostopäätöstä liikkeelle voidaan lähteä koetunnuksilla, joilla palvelua voidaan käyttää kuukauden ajan ilmaiseksi. Kokeilujakso ei sido mihinkään ja sen aikana liike saa tuntumaa järjestelmän käyttöön ja hyötyihin.

Yleensä pidämme käyttöönottokoulutuksen, jossa yrittäjä saa tarvittavan valmiuden uuden järjestelmän hyödyntämiseen. Meillä työskentelee viisi henkilöä asiakastuessa, joten henkilökohtaista apua saa aina tarvittaessa.

asiakaspalvelu_toiminnanohjaus

Tehdenin asiakaspalvelutiimiläisiä. Kuvassa vasemmalta Tanja Uotila, Ville Isojärvi, Emil Hietola ja Marja Ahkera.

Minkälainen olisi Tehdenin Hissipuhe?

Unohda vanhat kassakoneet, paperiset ajanvarauskalenterit ja vaikeaselkoiset toiminnanohjausjärjestelmät. Helpota kaupankäyntiäsi vaihtamalla vanhat työkalut monipuoliseen ja ketterään pilvipalveluna toimivaan Tehden-ohjelmistoon. Kaikki kaupankäyntiin tarvitsemasi palikat on saatavilla pilvessä – helposti vain yhdellä kuukausimaksulla.

Pilvipalveluohjelmiston lisäksi valmistamme ohjelmistoja myös mittatilauksena, ja olemme muun muassa suunnitelleet sekä valmistaneet Motonet-ketjun toiminnanohjausjärjestelmän.

 

Mitkä ovat terveisenne kassajärjestelmän uudistusta miettivälle kauppiaalle?

-Astu hetkeksi pois mukavuusalueelta ja kokeile Tehdenin helppoa pilvipohjaista kassajärjestelmää. Me olemme rento suomalainen toimija, jonka kanssa on kiva asioida!

Haastattelussa Pauliina Vuorinen ja Matti Pajula

Haastattelussa Pauliina Vuorinen ja Matti Pajula

Tehdenin perustanut yrittäjäpariskunta Heli Nykänen ja Teemu Juntunen

Kansikuvassa esiintyivät Tehdenin perustanut yrittäjäpariskunta Heli Nykänen ja Teemu Juntunen

Tehdenin kotisivut

Tehdenin ite wiki-profiili