Startupia ei kannata rakentaa Tekesin rahoituksen varaan, muistuttaa Nord Softwaren Niklas Lahti.

Niklas Lahden luotsaama Nord Software on toiminut kumppanina kymmenien teknologiastartupien rakennustyössä. Haastattelimme Lahtea ja saimme kuulla mielenkiintoisia ajatuksia siitä, mitkä asiat täytyy ottaa huomioon, kun kehitetään uutta digitaalista liiketoimintaa.

Lahti korostaa teknologiaosaamisen lisäksi liiketoimintanäkemyksen tarvetta ja perää rohkeutta idean ketterään kokeilemiseen.

 

Nord-Software

Nord Softwaren toimitusjohtaja Niklas Lahti (vas.) ja teknologiajohtaja Christoffer Niska

Olemme kehittämässä uutta teknologiastartupia. Mistä lähdetään liikkeelle?

– Ajatellaan, että haluat tarjota vaikkapa koirien ulkoilutuspalveluita digitaalisella mallilla. Ihan ensimmäiseksi oma idea pitää googlata. Yrittäjät tekevät usein liian vähän taustatyötä kartoittaakseen markkinasta jo löytyviä yrityksiä. Jos ideasi on luoda koirien hoidon Airbnb, tarkista internetistä, onko joku muu jo tehnyt jotain vastaavaa.

Seuraavaksi kannattaa hakea omaa ideaasi lähellä olevia yrityksiä, vaikkapa kissojen hoitopalveluiden tarjoajia. Näin saat kuvan jo olemassa olevista toteutusmalleista.

Toisaalta, jos kukaan muu ei ole toteuttanut samantyyppistä palvelua, on syytä miettiä, kantaako idea.

Startup-ohjelmistokehitys

Nord Softwaren kehittäjiä työn touhussa

 

Markkinakartoitus on tehty, ja olemme jatkojalostamassa startupin toteutusta. Minkälaiset asiat nostetaan seuraavaksi pöydälle?

– Jatketaan miettimällä liiketoimintakonseptia. Pohditaan eri kulmista, mitä toteutuksella ajetaan takaa, ketkä ovat asiakkaat, mitä myydään sekä mitä teknisiä ratkaisumalleja ja komponentteja voitaisiin hyödyntää.

Rohkaisemme yrittäjiä testaamaan idean kantavuutta ketterästi, alkuun vaikkapa viestinnän keinoin. Hyvä tapa tässä tapauksessa olisi esimerkiksi luoda aihepiiriin liittyvä WordPress-saitti ja testata kysyntää sen avulla. Näin saat pienellä kustannuksella selville, innostuvatko koiranomistajat ideastasi.

Mittaa seuraavaksi ideasi toimivuutta jakamalla se esimerkiksi omalla Facebook-seinälläsi. Jos kukaan kavereistasi ei klikkaa sivustolle, voiko tulevaa asiakaskuntaakaan saada innostumaan?

Nyrkkisääntö on se, että jos et onnistu myymään ideaasi kymmenelle ihmiselle, ei kannata jatkaa. Kokeile siis myydä, ja jos et onnistu, luovu ideastasi.

Sama kokeilemisen analogia pätee rakennettaessa MVP:tä (Minimum Viable Product), eli yksinkertaisinta mahdollista toteutusta tuotteesta, jolla voidaan testata tuoteideaa oikeilla asiakkailla. Sovellukseen ei kannata esimerkiksi kehittää kattavaa tähtien antamiseen perustuvaa arviointitoimintoa, jos liikennettä ei ole lainkaan.

 

Mitä Business Planin teossa ja talouden suunnittelussa tulee ottaa huomioon?

– Opetelkaa käyttämään Exceliä, sillä yrityksen toiminta kulminoituu lopulta siihen onko kassassa rahaa! Jos laskutus ei rullaa ja taloutta ei ole suunniteltu, toiminta hyytyy varmasti ja syyttely tiimin kesken alkaa.

Liiketoimintasuunnitelmat kannattaa laatia realistisesti. Jos uskot, että ensimmäiset rahavirrat tulevat sisään kuuden kuukauden päästä, varaudu siihen, että ne tulevatkin vasta vuoden päästä.

Älä myöskään perusta Business Plania Tekesin varaan! On hyvä hahmottaa, mitä Tekesistä saa ja mitä ei, ennen kuin rakennat pilvilinnoja. Tekesin päätökset ovat usein henkilövetoisia, ja heidän kanssaan asioiminen vaatii omanlaistaan osaamista.

 

Miksi yrityksen tai startupin kannattaa kehittää digitaalista palveluaan ammattimaisen ohjelmistotalon kanssa?

– Monella startup-tiimillä ei ole teknologiaosaamista omasta takaa, ja yhden yksittäisen koodarin palkkaamisessa on riskinsä.

Jos tiimiin palkataan yksittäinen koodari, voidaan päätyä tilanteeseen, jossa yrityksen liiketoimintatyypit pallottelevat toteutusideaa ymmärtämättä teknologian rajoitteita (ja usein väheksyen sitä mitä teknologiamies kertoo). Tiimin kaupallisille ihmisille realismi teknisten haasteiden kanssa voi iskeä liian myöhään.

Yksinäinen “hero-koodari” voi lisäksi puolestaan päätyä kehittämään jotain, mitä kukaan muu koodari ei ymmärrä. Ei enää black-box toteutuksia, kiitos!

Tämän vuoksi toimiva ratkaisu on ulkopuolisen kumppanin kokenut tekkitiimi, joka tuo mukanaan sekä teknologia- että liiketoimintaosaamista. Mielellään tietysti Nordilta, mutta monia muitakin hyviä on, heti tulee mieleen vaikka Druid ja Fraktio.

 

”Tiimin kaupallisille ihmisille realismi teknisten haasteiden kanssa voi iskeä liian myöhään.”

Mitä ohjelmistokehityskumppanin valinnassa tai kehittäjän rekrytoinnissa tulee huomioida?

– Yksi suurimmista virheistä on ostaa toteutukseen yrityksiä, eikä ihmisiä. Tarkista siis yritysten sijaan yksittäisten henkilöiden referenssit ja varmista aiemmilta asiakkailta, että tarjottu osaaja taitaa hommansa.

Sama ohjenuora pätee niin rekrytointiin kuin ohjelmistotalon valintaan: soita läpi kehittäjän referenssiasiakkaat. Jos et saa asiakkaan yhteystietoja, jokin on vialla. Kyllä asiakkaat kertovat ihan mielellään, miten hankkeet menivät.

Julkisella puolella henkilökohtaista osaamista arvioidaan tyypillisesti tarjouskilpailuiden yhteydessä, mutta pisteytykset eivät aina ole kovin järkeviä: pisteytys ei välttämättä perustu tiettyyn kompetenssiin vaan pelkästään kokemusvuosiin, riippumatta siitä, mitä henkilö on noina vuosina tehnyt.

 

Web-kehittäjiä

Kuvassa Nord Softwaren kehittäjiä. Vasemmalta Eric Nishio, Niclas Liimatainen, Matias Rask, Victor Stepanchikov ja Sergey Dubovik

 

Minkälaisen lähestymistavan Nord Software tuo digitaalisen palvelun kehityshankkeeseen?

– Asiakkaan tarve on meille aina asia numero yksi. Siksi otamme aina ensin selvää, mikä olisi paras ratkaisu juuri käsillä olevaan tilanteeseen.

Jos projekti ei sovi Nord Softwarelle, autamme asiakasta löytämään jonkun toisen sopivan kumppanin. Emme esimerkiksi toteuta lainkaan ERPejä tai upotettuja järjestelmiä.

Nord Softwaren asenne on todella suorasanainen. Olemme rehellisiä niin hyvässä kuin pahassakin ja sanomme asiakkaalle suoraan, jos jotain asiaa ei kannata tehdä. Se voi tarkoittaa meille pienempää myyntiä, mutta tuo asiakkaita pitkässä juoksussa.

Teknisessä toteutuksessa uskomme tosi vahvasti niin sanottuun microservice-arkkitehtuuriin. Ei siis tehdä yhtä monoliittista monsteriapplikaatiota, vaan eriytetään esimerkiksi käyttöliittymä ja backend omiksi sovelluksikseen.

Lähestymistavan tärkein lisäarvo on se, että palvelun osioiden hallinnointi ja vaihtaminen on huomattavasti helpompaa. Jos esimerkiksi tehdään uusi mobiiliapplikaatio tai käyttäjien todennus, koko backendiä ei tarvitse kehittää uudestaan.

Meillä on myös startupeille paljon standardisoituja ratkaisuja. Samoin kuin WordPress- tai Drupal-tarjoajilla omissa kentissään, meillä on paljon valmiita komponentteja, joita olemme kehittäneet eteenpäin.

 

Moni pohtii, kannattaako toteuttaa natiivi mobiiliapplikaatio vai responsiivinen verkkopalvelu. Mikä on kantanne tähän?

– Jos teet natiivia mobiiliapplikaatiota, kehitys- ja ylläpitokustannukset ovat korkeammat ja koodarit kalliimpia – tarvitset nimittäin oman koodarin iOs (Apple) ja Android (Google) versiolle. Vähän kärjistäen voisi sanoa, että älä tee natiivia mobiiliapplikaatiota, ellet ole tekemässä peliä tai hyvin reaaliaikaista tai huomattavan resurssi-intensiivistä palvelua.

Yksinkertaistetusti voisi sanoa, että jos palvelu koetaan luontevaksi käyttää selaimessa, se kannattaa toteuttaa verkkopalveluna.

 

Onko vielä jotain, mitä haluat sanoa Suomen startup-skenelle?

Testatkaa ideanne analogisessa maailmassa ensin! Palkatkaa vaikkapa kesäksi opiskelijoita ja laittakaa heidät myymään palveluanne. Vaikka kauppaa ei tulisikaan, niin opitte omasta ideastanne paljon. Ja kuulette mitä asiakkaat ovat mieltä ideastanne – totuus tulee heidän suustaan.

 

Lue lisää Nord Softwaren tarjonnasta startupeille.

 

Ota yhteyttä Nord Softwareen.

Nord Softwaren kotisivut

Nord Software ite wikissä