e-commerce ja myymälä messut keräsivät Helsingin Messukeskukseen Suomen verkkokauppamarkkinan toimijat ja tekijät. ite wiki raportoi Easyfairsin mediakumppanina messutunnelmat ja koosti yhteen verkkokauppa-alan tarjonnat ja ajankohtaiset kommentit.

e-commerce keräsi yhden katon alle niin verkkokauppateknologioiden osaajat, maksamisen tarjonnat, kaupan prosessien tehostajat kuin myymäläpuolenkin tarjonnat. Messut koostuivat näytteilleasettajien osastoista, sekä seminaariohjelmasta, joka pyöri jatkuvasti kolmella lavalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

e-commercen päävastaava Easyfaresin Oona Rissanen esittelee messualueen interaktiivista karttaa. ICTexpossa kävijöitä opastetaan vastaavalla kartalla yhdistettynä ite wikin yrityshakuun, josta kaikki ICTexpon näytteille asettajat löytyvät osaamisalueittain.

Verkkokauppamessuilla kävi yli 5000 vierailijaa. Aloitamme koosteemme pyytämällä kommenttia messuilla vierailleita verkkokauppiailta Kimmo ja Pia Kuurmalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kimmo ja Pia Kuurma pitävät messuja mukavana alan ihmisten kohtaamispaikkana.

Kuurmat omistavat klassisia sisustus- ja rakennustarvikkeita välittävän Domus Classica verkkokaupan. Kuurmat avasivat verkkokaupan rinnalle vastikään kivijalkaliikkeen Helsinkiin ja ovat laajentamassa myös Ruotsin markkinaan. Domus Classican tarkoituksena onkin avata kesään mennessä ruotsin- ja englanninkieliset sivustot.

Mutta mitä Kuurmat tulivat hakemaan e-commerce messuilta?

”Ideoita ja ajatuksia verkkokaupan kehittämiseen. Messuilla on kiva tavata uusia ihmisiä ja hakea ideoita”, Kuurmat summaavat.

e-commercen esitykset keräsivät parhaimmillaan salin täyteen yleisöä

e-commercen esitykset keräsivät parhaimmillaan salin täyteen yleisöä

e-commerce yritysten esittelyt

Myös ite wiki tuli e-commerceen tapaamaan alan ihmisiä ja osaajayrityksiä. Jo perinteiseksi on muodostunut ite wikin raportti it-alan merkittävimmistä tapahtumista, jotka välittävät tunnelmia digitaalisessa muodossa.

ecommercen marketing lavalla Jarkko Kurvinen, Sani Leino, Tuomas Haapsaari ja Hanna Harjula.

ecommercen marketing lavalla Jarkko Kurvinen, Sani Leino, Tuomas Haapsaari ja Hanna Harjula.

Seuraavassa ite wikin virallinen e-commerce 2016 raportti, joka esittelee suuren osan messujen näytteilleasettajayrityksistä ja osaajista niiden takana. 

Viskan

Viskan on yksi Pohjoismaiden johtavista verkkokauppatoimittajista. Viskanin maajohtaja Jussi-Pekka Moilasen ja verkkokaupparatkaisujohtaja Oscar Mannbron mielestä verkkokaupan mielenkiintoisin trendi liittyy subscription-mallin yleistymiseen.

Ruokakaupan puolella olemme jo nähneet liiketoimintamalleja, joissa asiakas saa viikoittain tai kuukausittain sovitunlaisen ostoskassin kotiovelleen kuukausimaksulla. Nyt tätä liiketoimintamallia ollaan sovittamassa yhä useampaan verkkopalveluun: Adidaksella on jo toiminnassa palvelu, jossa se toimittaa asiakkaalle ilman erillistä tilausta säännöllisin väliajoin parin lenkkareita.

Verkkokaupan puolella tätä mallia on helppo toteuttaa, sillä verkossa omaa tilausmallia on helppo räätälöidä. Subscription-malleissa asiakkaita viehättää käytännöllisyys ja toimitusten säännöllisyys, mutta ihmiset hakevat mallilla myös uusia kokemuksia ja elämyksiä. Ruotsissa hyvin suosituiksi ovat nousseet ruokakassipalvelut, joissa huippukokit suunnittelevat viikon ruokalajit ja ruokakori saapuu resepteillä ja reseptien osoittamilla tarvikkeilla varustettuna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jussi-Pekka Moilanen (vas.) ja Oscar Mannbro Viskanin messuosastolla

Viskan ite wikissä

Lamia

Lamia on todella nopeaa vauhtia kasvava Magento-verkkokauppojen toteuttajayritys. Kysyimme Lamian Henri Halmelahdelta (Head of Operations) ja Leo Mikkoselta (Head of Sales) yrityksen huikean suosion syitä.

”Lamialla on tarjota vahvaa sekä ammattimaista käyttöliittymäsuunnittelua että konseptiosaamista verkkokaupan kehittämiseen. Lamian toiminnassa korostuu projektiosaaminen, intergraatio-osaaminen, sekä modernit ohjelmistokehitysmetodit. Lisäksi pystymme vahvalla liiketoiminta- ja analytiikkaosaamisellamme tehokkaasti osallistumaan verkkokaupan liiketoimintakonseptin kehittämiseen”, Halmelahti listaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lamian Henri Halmelahti haluaa herätellä verkkokaupan omistajia vaatimaan toimittajiltaan enemmän: ”Suomalaisilla toimittajilla on jo nykyisellään kädet täynnä tilauksia, eikä motivaatiota uuden kehittämiseen ole jos asiakkaat eivät sitä tajua vaatia”.

Lamia ite wikissä

Tehden

Tehdenin hyvin sijoitetulle tiskille meitä houkutteli kiinnostavan yrityksen lisäksi vastakeitetty kahvi ja tarjolla olleet herkut. Tehdenin liiketoiminta perustuu erityisesti hyvinvointi- ja kaupan alalle suunnattuun helppokäyttöiseen toiminnanohjausjärjestelmään joka toimii pilvessä.

Kokonaisuus koostuu palikoista, joista asiakas voi valita sopivammat tukemaan toimintaansa, jolloin lopputuloksena on erittäin kustannustehokas ja ketterä ratkaisu. Kuitenkin  teknistä ratkaisua enemmän Tehden korostaa asiakaspalveluaan, ja asiakkaalleen tarjoamaansa aitoa tukea ja ymmärrystä.

Viimeaikaisissa asiakastyytyväisyyskyselyissä 100% vastanneista on ollut tyytyväisiä saamaansa palveluun. Tehdenin asiakkaina on yrityksia kaikista kokoluokista, ja viimeaikoina kauppojen koot ovat olleet reippaassa kasvussa. Useat liikuntakeskukset ja kaupan alan ketjut ovat ottaneet Tehdenin järjestelmän hiljattain käyttöönsä.

Tehden ansaitsee lisäkiitokset messujen parhaista messutuotteista: vara-akut puhelimen lataamiseen menivät heti käyttöön!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tehdenin messuosastolla vastassa oli vaikuttava joukko tehdeniläisiä. Kuvassa vasemmalta markkinointivastaava Pauliina Vuorinen, ohjelmistoasiantuntija Marja Ahkera, myyntijohtaja Matti Pajula, asiakkuuspäällikkö Mikko Aho ja toimitusjohtaja Teemu Juntunen.

Tehden ite wikissä

 

Koodiviidakko

Mistä palvelussanne on kyse?

– ViidakkoStore on Koodiviidakon toteuttama verkkokauppa-alusta erityisesti PK-yrityksen tarpeisiin. Se on osa Koodiviidakon Marketing Cloud -tuoteperhettä.

– ViidakkoStoren edut ovat muokattavuus ja integraatiot. Tuotekehityksemme pystyy vastaamaan vaikeisiinkin verkkokaupan haasteisiin. ViidakkoStorella on toteutettu hyvinkin vaativia hankkeita, mm. Erätukun ja Hammasvälineen verkkokaupat.

– ViidakkoStore integroituu useisiin ERP- ja kassajärjestelmiin ja tarjolla on liitäntöjä talous- ja tuotehallinnan järjestelmiin sekä laajat maksutapavaihtoehdot. Tarjolla on myös tekninen tuki mahdollisiin ongelmatilanteisiin.

Minkälaisten liiketoimintatrendien parissa työskentelette tällä hetkellä?

– Panostamme vahvasti markkinoinnin ja viestinnän työkalujen integroimiseen keskenään sekä monikanavaisuuteen ja mobiiliyhteensopivuuteen. Asiakaskokemuksen tulisi olla mahdollisimman saumaton.”

 

koodiviidakko_ecommerce

Koodiviidakko ite wikissä

 

Frosmo

Frosmon näyttävällä messuständillä tapasimme vauhdilla kasvavan Frosmon myyntijohtaja Timo Vuoren. Frosmo on edelläkävijä selaintekniikalla luodussa käyttökokemuksessa, jonka eduiksi Frosmon myyntijohtaja Timo Vuori mainitsee  kymmenkertaisen nopeuden perinteisiin alusta- ja taustaratkaisuihin verrattuna.

Frosmon ohjelmisto pitää sisällään alassaan laajimman kirjaston selainpohjaisia ratkaisuja, jonka valmiita freimejä voidaan hyödyntää verkkopalveluiden käyttökokemuksen suunnittelussa. Sovellusten jatkokehittäminen on myös Frosmon järjestelmässä helppoa, kun kaikki tehdään avoimilla ratkaisuilla. Asiakkaina on jo maailman suurimpia yrityksiä, kuten suklaajätti Mondelez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Selaimessa kaikki on helposti luettavissa ja muokattavissa, ja mahdollistaa siten nopeamman kasvun. Selainratkaisu on myös toisia keinoja turvallisempi tapa tehdä verkkopalveluita” Frosmon Timo Vuori ynnää. Kuvassa Timon kanssa Frosmon Ruotsin myyntijohtaja Jenni Olá.

Frosmo ite wikissä

Leadfeeder

Messuilla törmäsimme myös ite wikin yhteistyökumppaniin Leadfeederiin. Leadfeeder auttaa tunnistamaan verkkosivujen kävijät Google analytiikkaan perustuen ja tuo näin inbound-markkinoinnilla saavutetu vierailijat suoraan myyntiputkeen.

Leadfeeder-yhteistyön ansiosta ite wikin premium-käyttäjät pääsevät näkemään profiilistaan, mitkä organisaatiot ovat vierailleet käyttäjäyrityksen profiilissa tai julkaisuissa.

-Leadfeederiä on helppo kokeilla yhdistämällä se Google Analyticsiin parilla klikkauksella, minkä jälkeen 30-päivän ilmainen koekäyttö voi alkaa. Dataa ladataan suoraan taaksepäin 30-päivän ajalta, jolloin työkalu on heti käyttövalmis ja alkaa näyttää verkkosivujen liidejä. Tämän kuukauden ajan palvelua on helppo testata ja kokeilujakso ei sido mihinkään, Jaakko Paalanen jäsentää Leadfeederin käyttöönoton helppoutta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa ite wikin co-founder ja liiketoimintajohtaja Johannes Puro sekä Leadfeederin Head of Parnerships Jaakko Paalanen

 

Custobar

Custobar on työkalu verkkopalvelun asiakaskunnan seuraamiseen, mittaamiseen sekä asiakasviestintään. Custobar haastaa kansainväliset markkinat ja automaatiotyökalut helppokäyttöisellä vähittäiskaupan alalle suunnattulla Acme-sovelluksellaan.

Erotuksena muista alan yleisistä sovelluksista, Custobarin palvelu keskittyy yksittäisen asiakkaan visuaaliseen 360 näkymään.

Custobarin toimitusjohtaja Tatu Kuivalahti oli messuilla esittelemässä yrityksen kehittämää työkalua

Custobar ite wikissä

 

ProsperCart

ProsperCart on monipuolinen suomalainen verkkokauppaohjelmisto, joka pitää sisällään esimerkiksi varastonhallinnan, sekä kassa- ja ostotilausjärjestelmän.

Kysyimme ProsperCartin tämän hetken keskeisintä asiakashaastetta. Tällaiseksi yrityksen myyntijohtaja Ville Turkkinen nostaa hylätyt ostokorit – keskimäärin 69% kaikista verkkokaupan ostoskoreista jää odottamaan oston loppuunviemistä. Prospercart on kehittänyt ongelmaan vastalääkkeeksi tilanteeseen kohdennetun automoidun uutiskirjeen. Uutiskirjettä on jo testattu hyvin tuloksin: pilottiviestin jälkeen 38% jo kertaalleen hylätyistä ostoskoreista vietiin kassalle ilman ylimääräisiä alennuksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa vasemmalta ProsperCartin omistaja ja toimitusjohtaja Vesa Nippala, kehittäjä Aki Mäkinen ja projektijohtaja Mika Kiviluoto.

ProsperCart ite wikissä

 

PiiMega

PiiMega on Oulusta lähtöisin oleva ohjelmistotalo, jonka tarjonta pitää sisällään yrityksen toiminnaohjausjärjestelmät, sekä Magento-verkkokauppajärjestelmät. PiiMegan toiminnassa on viime aikoina korostunut B2B-verkkokaupan kasvu.

PiiMegan palvelutarjonta on rakennettu Magento-alustan päälle, johon on rakennettu erillinen moduuli kohdennetusti yritysasiakkaita varten. Jatkoa ajatellen PiiMega on aloittanut varautumisen Magento 2:n tuloon: Magento 1 -projekteja ei enää juuri aloiteta ja  Magento 2:n päälle rakennetaan jo vauhdilla sovelluksia. Siirtyminen teknologiasta toiseen ei tule vaatimaan asiakkailta vaivannäköä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Messuilla PiiMegaa oli edustamassa Sales Assistant Tuija Tikkanen (oik.), Business Director Mika Myller ja Sales Manager Johanna Varanka

PiiMega ite wikissä

 

Klevu

Klevu on verkkokauppiaan avuksi kehitetty itseoppiva hakutyökalu. Klevun perustajajäsenen ja hallituksen puheenjohtaja Jyrki Kontion mukaan tänä keväänä asiakkaat ovat viimein heränneet älyhakuun: yritys saavutti hiljan tuhannen kaupan rajapyykin.

Klevun älykäs hakukenttä ymmärtää hakujen liitännäisyydet ja merkitykset, ja osaa esimerkiksi avustaa ja ehdottaa korvaavia tuotteita, kuin myyjä kivijalkaliikkeessä. Esimerkiksi onnistuneesta asiakascasesta Klevu nostaa Hong Kongille toimitetun ratkaisun, jonka ansiosta yrityksen verkkokaupan myyntiluvut nousivat 46%. Kontion mukaan joillakin asiakkailla konversiot ovat jopa nelinkertaistuneet älykkään hakukentän käyttöönoton seurauksena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klevua e-commerce messuilla oli esittelemässä Jyrki Kontion lisäksi Klevun toimitusjohtaja ja perustajaosakas Nilay Oza.

Klevu-kotisivut

 

CraftHouse

CraftHouse on kaupan ratkaisuihin erikoistunut järjestelmätoimittaja. CraftHouse toi vuoden vaihteessa markkinoille uuden verkkokaupparatkaisun. Vaikka markkinalla ei ole pulaa toimittajista, CraftHouse on havainnut, että helppokäyttöiselle ja nopeasti käyttöön otettavissa olevalle ratkaisulle on yhä tilausta. Crafthousen uuden ratkaisun etuihin voidaan laskea esimerkiksi integroitu kassajärjestelmä, sekä järjestelmän helppokäyttöisyys, joka merkitsee asiakkaalle säästynyttä aikaa. Ratkaisu sopiikin erinomaisesti tilanteeseen, jossa kivijalkaliikkeen rinnalle halutaan perustaa verkkokauppa.

Crafthousen asiakasportfolio on lähiaikoina täyttynyt pyöräilyyn keskittyvistä yrityksistä, joille Crafthousella on jo tarjota toimiva kokonaisratkaisu, joka tukee varaosien tilaamista. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Pyöräily on vihreä ja nouseva trendi, ja siksi siis hauska ja mielenkiintoinen toimiala”, CraftHousen toimitusjohtaja Mikko Hämäläinen summaa.

CraftHouse ite wikissä

 

Maestro – unelmien verkkokauppaa tekemässä

Maestro on suomalainen ohjelmistotalo, joka on erikoistunut kaupan- ja palvelualan sekä tilitoimistojen toiminnanohjaukseen. Maestron herrat olivat rekvisiitallaan yksi messujen väriläiskiä. Bisnestä ajatellen myös Maestro pyrkii ratkaisullaan yhdistämään verkkokaupan saumattomasti kivijalkaliiketoimintaan.

Maestron toiminnanohjausjärjestelmä yhdistää verkkoliiketoiminnan kivijalkaliikkeisiin taloushallintoon saakka, ja esimerkiksi mobiiliresponsiivisuus on otettu palvelussa huomioon. Maestrolla on kokemusta sähköisestä liiketoiminnasta jo 25 vuoden ajalta.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maestron tiskillä lihamestarin asuissa esiintyivät palvelupäällikkö Jussi Rissanen (vas.) ja avainasiakaspäällikkö Jyrki Pesonen.

Maestro ite wikissä

 

Jidoka

Jidoka Technologies on tamperelainen ICT-alan yritys, joka on erikoistunut Esineiden Internetin sovelluksiin, digitaalisen markkinointiviestinnän innovatiivisiin ratkaisuihin ja mobiiliteknologioihin.

Yksi uusimmista ratkaisuista on digitaalinen mainosteline Adara Jidoka Display. Adara Jidoka Display on digitalisoitu versio A-telineestä: verkkoon yhdistetty liikuteltavissa oleva mainosalusta, jonka näytön esittämiä mainoksia voidaan etänä päivittää omalta päätteeltä. Tavoitteena on aiempaa staattista mainostelinettä monimuotoisempi ja kokonaisvaltaisempi ratkaisu, joka yllättää wau-efektillään. Toimittajayritys vastaa mainostelineen kustomoinnista, ja pyörillä varustettu mainosteline sopii A-telineen tavoin mihin tahansa myymälätilaan asennettavaksi ja liikuteltavaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jidokan messupisteellä jututimme liiketoimintakehityksestä ja myynnistä vastaavaa Alex Berniä. Kuvassa oikealla Adara Jidoka Display.

Jidoka ite wikissä

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Messujen Fonecta-lavalla esiintyi hollantilainen sosiaalisen median asiantuntija Gerrit Hejkoop

Verifone

Verifone on kansainvälinen maksuratkaisuihin erikoistunut yritys. Verifonen toiminnassa korostuu tällä hetkellä monikanavaisen kaupankäynnin yhdistäminen. Verifone on kehittänyt monikanavaisuutta silmällä pitäen uuden bluetoothilla älylaitteeseen yhteydessä olevan maksupäätteen. Erittäin pienikokoisen maksupäätteen erikoisuus on siinä, että älypuhelimeen tai tablettiin liitettynä se toimii täysin langattomasti ja on näinollen helposti liikkuva kassa. Kuitit lähetetään ekologisesti ja luotettavasti asiakkaan sähköpostiin. Uutta mPOS-laitetta pilotoidaan sekä testataan parhaillaan ja se lanseerataan Suomessa pian.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Verifonen Key Account Manager Henrik Wennerstrand esittelee pilotointivaiheessa olevaa mPos-maksulaitetta.

Verifone-kotisivut

 

Google

Kaikkien tuntemalla Googlella on hakukoneen pyörittämisen lisäksi muitakin isoja asioita pöydällä: yrityksen keinoälyharppaukset ja robotit ovat viime viikkoina vilisseet uutisissa.

Google haluaa kuitenkin profiloitua myös verkkokauppiaan kumppanina. E-commerce messuilla yrityksen pisteeltä oli mahdollista päästä suorilta jaloilta Google-konsultointiin.

Verkkoliiketoimintaa harjoittavalle yritykselle Googlen sanoma on selvä: mittaa jos haluat menestyä. Googlen työkalupaletti kasvaa jatkuvasti, ja verkkopalvelua ylläpitävän yrityksen on panostettava verkkomarkkinoinnin ja analytiikan kehityksen seuraamiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Messuilla Googlea edusti Industry Manager Juho Juhantalo

 

Pilvikassa.fi

Pilvikassa.fi on pilvipalveluna toimiva maksu- ja varausjärjestelmä. Yritys sai alkunsa viisi vuotta sitten, kun yrittäjät huomasivat tarvitsevansa kirpputorimyyntiä tukevaa varausjärjestelmää. Ideaan lisättiin kassaohjelma, joka jalostui edelleen pilvessä toimivaksi sovellukseksi ja tämän vuoden huhtikuussa sovellus tuleekin jo yleiseen myyntiin.

Kirpputoritarpeesta ponnistava sovelluksen on jo ottanut käyttöönsä yli 20 yritystä Suomessa ja Ruotsissa, ja on alallaan jo toiseksi suurin toimija. Koko prosessi toimii selaimessa, ja sen perimmäinen idea on käyttöönoton helppous ja vaivattomuus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pilvikassan tiskillä Petri Kauhala ja Sanna Laitinen.

Pilvikassa.fi

 

H1

H1 on WordPress-verkkopalveluihin erikoistunut yritys. H1:n toimitusjohtaja Jaana Björklund oli e-commerce messuilla iloisella tuulella, sillä yrityksen tuottama Viinikellari.com – ensimmäinen iso WordPressin WooCommercella rakennettu verkkokauppa – julkaistiin juuri messujen alla. H1 haluaakin kyseenalaistaa käsityksen, että WooCommercen päällä toimivat ratkaisut toimivat vain pienissä yrityksissä – jo 30% länsimaisista verkkokaupoista pyörii WooCommercen päällä.

H1:n mukaan ratkaisevia eroja WordPressin päälle rakennetulla verkkokaupalla ei ole; WooCommercella tuotehallinta on notkeaa, suorituskyky ei eroa toisista ratkaisuista ja käytännössä kaikki muualta tutut kikat ovat myös käytössä. Lisäksi WooCommerce näyttää visuaalisesti hyvältä ja alusta on WordPressin tuttuuden vuoksi varsin helppo ottaa haltuun. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa Jaana Björklundin lisäksi H1:n CTO Aki Björklund

H1 ite wikissä

 

APSIS

Tapasimme sähköpostimarkkinointiin, markkinoinnin automaatioon ja liidien hallintaan erikoistuneen yrityksen, APSIKSEN tiskillä Key Account Managerin Ivo Oksmanin ja Customer Development Managerin Minna Laurilan.

Alun perin ruotsalainen yritys sai alkunsa jo vuonna 2001, jonka jälkeen alkuperäistä liikeideaa on rikastettu monilla sähköpostimarkkinoinnin työkaluilla.  Tällä hetkellä toiminta keskittyy etenkin markkinoinnin automaatioon. APSIKSEN ratkaisu markkinoinnin automaatioon on hienosäädettyjen triggereiden avulla automoidut viestit: sähköpostit voi ajastaa lähettäväksi esimerkiksi päivämäärän tai kalenterin mukaan.

APSIKSEN mukaan verkkokauppa rakastaa sähköpostia. Sähköposti on yhä erittäin tehokas keino kasvattaa konversiota ja saada asiakkaita verkkokauppaan. Heikkoon konversioon – kuin myös hylättyjen ostoskorien ongelmaan tehokkain apu on sähköposti. ”Sähköposti on se kanava millä verkkokauppaan herätellään, ja sieltä myös markkinointiautomaatio ponnistaa”, Oksman ja Laurila tiivistävät.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haastattelussa Ivo Oksman ja Minna Laurila

APSIS-kotisivut

 

Super Analytics

Super Analytics on globaalisti toimiva suomalainen datalähtöisen markkinoinnin edelläkävijä. Yrityksellä on käytössään laaja patteristo analytiikkatyökaluja, joista räätälöidään jokaiselle asiakkaalle sopiva näkymä. Palvelun tarkoitus on yksinkertaistaa asiakkaan data-analyysiä rakentamalla datanäkymät asiakkaan tarpeista lähtien. Tuloksena asiakas saa räätälöityjä ja pelkistettyjä raportteja tarvitsemastaan tiedosta. Käytännössä siis Super Analytics valitsee sopivimmat analytiikkatyökalun asiakkaan puolesta, ja on siis mainio vaihtoehto omalle analytiikkatiimille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa vasemmalla Super Analyticsin Super CEO Kalle Heinonen.

Super Analytics ite wikissä

 

Consignor

Consignor on yksi Pohjoismaiden suurimmista kuljetushallinnan ratkaisujen toimittajista, joka palvelee niin isoja kuin pieniäkin yrityksiä toimitushallinnan Delivery Management ratkaisullaan. 

Consignorin Suomen maajohtaja Petri Karjalaisen mielestä verkkokauppiaan kaksi suurinta murheenkryyniä ovat maksaminen ja logistiikka. Näistä Consignorin tavoite on ratkaista jälkimmäinen. Consignorin kevyt ja standardi ratkaisu on helppo ratkaisu verkkokauppiaan kuljetusongelmiin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Consignorin yhden luukun -järjestelmä tekee esimerkiksi palautusten tekemisestä entistä vaivattomampaa ja siitä nauttivat myös verkkokauppiaiden asiakkaat: asiakas kun saa itse valita järjestelmästä palautettaville tuotteille hyväksikatsomansa palautuskeinon. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa vasemmalta Consignorin myyntijohtaja Timo Heikkinen, toiminnanjohtaja Velipekka Soini, maajohtaja Petri Karjalainen ja Success Manager Timo Mustikkamaa

Consignor ite wikissä

 

Vilkas

Vilkas on skaalatuvaan verkkokaupparatkaisuun perustuva talo, joka on perustettu vuonna 1995 ja toteuttanut verkkokaupparatkaisuja jo vuodesta 1998. Vilkkaan kehittämä verkkokauppa-alusta on saanut kiitosta mobiilikaupasta, monipuolisista ominaisuuksista ja erityisesti integroinneista muihin järjestelmiin, kuten maksutapoihin ja markkinointiportaaleihin.

Yrityksen tuoreimpien kuulumisten kärkisijoilla on kansainvälistyminen: toimittuaan kaksi vuotta myös Ruotsissa, Vilkas avaa kesällä 2016 palvelun myös norjalaisille asiakkaille. Samaan aikaan yritys jatkaa tiivistä yhteistyötään saksalaisen verkkokaupparatkaisutalo ePagesin kanssa. ePages on kasvanut nopeasti maailmanlaajuiseksi yritysjätiksi, jonka teknologiaa hyödyntää jo 140 000 verkkokauppaa.

Vilkkaan ratkaisut rakentuvat ePagesin alustan päälle, mutta yhteistyön nimissä koodia on vaihdettu myös toiseen suuntaan. Vilkkaan Timo Korvenojan ja Olli Miettisen mukaan he ovatkin ainoa talo, joka kykenee näin tiiviiseen yhteistyöhön ePagesin kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa Vilkkaan COO Timo Korvenoja (oik.) ja Account Manager Olli Miettinen

Vilkas ite wikissä

 

Klarna

Ruotsalaisen maksuratkaisuihin keskittyvä Klarna kasvaa vauhdilla: vuodesta 2008 Suomessa toiminut yritys on hiljattain laajentunut Yhdysvaltoihin ja kansainvälisiä verkkokauppa-asiakkaita on jo 50 000. Klarna tähtää palvelussaan helppokäyttöisyyteen: ostotietojen täyttö on tehty mahdollisimman helpoksi, Klarnan maksutapa on loppuasiakkaalle ilmainen ja laskuprosessi on kokonaan automatiosoitu.

Kauppiaan riski on myös pieni kun Klarna vastaa laskun maksusta ja siihen liittyvistä asiakaspalvelu- ja riitatilanteista suoraan verkkokaupan asiakkaan kanssa. Maksamiseen on tarjolla myös osamaksu-mahdollisuus, jolla on havaittu olevan konversiota parantava vaikutus. Yrityksen kilpailuvaltiksi mainitaankin palvelun skaalautuvuus – yrityksen asiakkaat ulottuvat pienistä toimijoista valtaviin. Suomalaisia yrityksiä Klarna palvelee omalla suomalaisella organisaatiollaan. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa vasemmalta Marja Merentie (Partner Manager) sekä Jeanette Anttila (Nordic Director SME & Nordic Director Partnerships).

Klarna ite wikissä

 

Anders Inno

Anders Inno on suomalainen ohjelmistotalo, jonka laaja tarjonta koostuu esimerkiksi verkkopalveluiden, verkkokauppojen ja mobiilijärjestelmien toteuttamisesta, sekä ohjelmistoalan asiantuntijapalveluiden tarjoamisesta. Kun pyysimme Anders Innon Timo Halimaa avaamaan esimerkkien kautta Anders Innon toteutuksia, hän nostaa esiin kolme mielenkiintoisinta asiakastoteutusta. Mainituksi tulivat:

1. Matkahuollon verkkoasioinnin asiakaskokemuksen päivittäminen tälle vuosikymmenelle, 2. Helsingin kaupungin digitaalisten palveluiden puitesopimustoimittajana toimiminen, 3. Cygatelle rakennettu asiakaspalveluportaali, joka on kerännyt kiitosta prosessituntemuksestaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anders Inno pitää itseään ensisijaisesti asiakkaidensa kokonaisvaltaisena digitalisaatiokumppanina. Kuvassa vasemmalta myyntijohtaja Jan Wallden, liiketoimintajohtaja Timo Halima ja markkinointikoordinaattori Sami Haltia.

Anders Inno ite wikissä

 

Soprano Digital

Verkkopalvelutalo Soprano Digitalin johtaja Tapio Valli oli messuilla myös puhujavieraana. Puheessaan Valli esitti että Magenton voima verkkokaupparatkaisuna perustuu sen luomaan ekosysteemiin, jossa yritykset yhdessä luovat lisäarvoa Magento-integraatioiden kautta.

Tässä ekosysteemissä Soprano Digital tekee tiivistä yhteistyötä startup-yritysten kanssa. Tämänlaisista yhteistyötä tehdään esimerkiksi pelillistämistalo RapidCampaignin kanssa, jonka kehittämiä pelillistämiselementtejä tarjotaan nyt verkkokauppayritysten palveluihin Soprano Digitalin kautta. Samanlaista yhteistyötä tehdään Glomen kanssa, jonka kehittämää anonyymin ostamisen plug-iniä voidaan nyt tarjota verkkokauppayrityksille. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa vasemmalla Soprano Digitalin johtaja Tapio Valli

Soprano Digital ite wikissä

 

Flashnode

Flashnode on kuukausimaksullinen integraatiopalvelu, jonka avulla verkkokauppias voi yhdistää käyttämänsä ohjelmistot toisiinsa, ja automatisoida ohjelmistojen välisen tiedonsiirron. Palvelua voi myös kuvailla ekosysteemiksi, missä verkkokaupan ja talouden toimijat verkostuvat ja missä järjestelmät ovat oikeasti lähellä toisiaan.

Flashnode-palvelu tunnistaa asiakkaan järjestelmät, ja rajapintojen avulla linkittää ne uskomattoman käyttäjäkokemuksen palvelukokonaisuudeksi. Palvelu starttasi helmikuussa ja se on alusta loppuun suomalainen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Flashnoden perustajat, toimitusjohtaja Jani Karhunen (oik.) ja Saksan maajohtaja Tomi Räsänen tunnustivat väriä messuilla.

Flashnode ite wikissä

 

Paytrail

Paytrail on verkkomaksamiseen keskittynyt yritys, joka on viimeaikoina kasvattanut voluumiaan kohinalla. Paytrailin myynnistä vastaavat Ilari Aalto ja Johannes Kumpukoski katsovat, että automatisoidulla maksuliikenteellä verkkokaupan pystyyn pistämisen on helppoa, mutta ilman panostuksia markkinointiin ja sen mahdollistamaa rivakkaa kasvua, moni aloitteleva verkkokauppias päätyy laittamaan lapun nopeasti luukulle.

Paytrail pyrkiikin avustamaan kauppiaita myös liiketoimintamallin kehittämisessä tuottamalla jatkuvasti materiaalia monessa eri formaatissa menestyksekkään verkkopalvelun rakennuspalasista. Verkkokaupan hankalimmaksi puoleksi herrat nimeävät ulkomaille myymiseen liittyvän paperityön. Tähän aikaa vievään työhön povataan jatkossa automatisointia avuksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paytrailin messupisteellä jututimme Ilari Aaltoa (vas.) ja Johannes Kumpukoskea

Paytrail ite wikissä

 

LiquidBlox

Messuilla tutustuimme myös mielenkiintoisiin startup-yrityksiin. LiquidBlox on työkalu responsiivisten online-lehtien ja -katalogien tekemiseen. Tee-se-itse-palvelu ei vaadi käyttäjältään verkko-osaamista ja mahdollistaa vaivattoman verkkotaiton. Palvelun perustaso on maksuton.

Esimerkkinä palvelun toimivuudesta Santtu esittää neljän naisen tekemän muotijulkaisun Dressing Roomin, jonka LiquidBloxilla tekemän verkkokatalogin seurauksena myynti kasvoi 400%.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LiquidBloxin CTO Santtu Puurunen esittelee sovelluksen toimintaa messupisteellä.

LiquidBlox ite wikissä

 

Joiqu

Toinen messuilla kohtaamamme mielenkiintoinen startup on Joiqu – maailman helppokäyttöisin digitaalinen työtila. Joiqu on työtila yhteistyöhön, viestintään ja työskentelyyn pilvessä.

Joiqu sai alkunsa mainostoimistotaustasta, kun asiakasviestintään käytetty kommunikaatiojärjestelmä todettiin hankalaksi. Viestintä oli niin pirstaloitunutta, että ongelma päätettiin ratkaista itse. Käytännössä Joiqu korvaa projektityöhön liittyvän sähköpostirumban, ollen sitä läpinäkyvempi tapa toimia, kun viestit eivät jää jumiin yksittäisen tiimijäsenen sähköpostikansioon.

Palvelun ensimmäinen versio julkaistiin 2013, josta se on lopulta hioutunut nykyiseen muotoonsa. Palvelu on jo otettu hyvin käyttöön, ja esimerkiksi kunnallisella puolella se on otettu innostuneesti vastaan. Lisäksi esimerkiksi pohjoisen Euroopan matkailunkehittämisverkoston Arctic Europen viestintä tapahtuu Joiqun sovelluksessa.

joiqu_digital_work_place

Kuvassa Joiqun messupisteellä vasemmalta Joiqun myyntijohtaja Teemu Hillervo, ite wikin Niko Helle, Joiqun perustaja Jari Laakso, Joiqun markkinointijohtaja Aksu Lämsä ja ite wikin myyntijohtaja Timo Aittoniemi.

JoiQu ite wikissä

 

Zeeland Family

Zeeland Family on pörssinoteerattu markkinoinnin monipalvelutalo. Yritys panostaa vahvasti inbound markkinointiin, ollen markkinajohtaja Hubspotissa. Zeelandin Janne Tuomisen (Head of Digital) ja Samuel Tenhusen (Digital Director) mielestä konsepti edellä suunniteltu markkinointi on nyt viimein jäänyt historiaan, kun liikkeelle lähdetään asiakkaiden toiveiden ja haaveiden selvittämisestä ja konsepti rakennetaan sen päälle – sisältö edellä.

Tuomisen ja Tenhusen mukaan sisällön jakaminen ja levittäminen voi tänään olla kuitenkin haasteellista – sosiaalinen media on jo varsin tukossa ja B2B-sanomaa on hankalaa levittää Facebookissa. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zeeland Familyn terveiset verkkokauppayritykselle: uusasiakkuuksien sijaan yritysten pitäisi keskittyä enemmän asiakkuuden säilyttämiseen! Zeelandin messupisteellä vasemmalla Janne Tuominen, oikealla Samuel Tenhunen

Zeeland Family ite wikissä

 

Crasman

Viimeisenä vierailimme Crasmanin messuständillä. Crasman on verkkoliiketoiminnan kokonaisratkaisuihin keskittyvä palvelutalo. Kysyimme Crasmanilta, missä verkkokaupat voisivat petrata. Crasmanin Marketing Managerin Jessi Laurilan mielestä kauppiaiden tulisi miettiä teknologiaratkaisua vasta hiottuaan liiketoimintamallinsa kuntoon. Toinen käytännön vinkki liittyy tuotetiedon hallintaan – tuotetiedon kuntoon laittaminen on usein lähtöpiste verkkokaupan kehittämiselle.

”Kauppiaat voisivat myös herätellä itseään kansainvälisyyteen, sekä elämysten ja tunteiden luontiin. Sisältö on tärkeässä roolissa, vaikka ostoskori toki ratkaisee. On kuitenkin tärkeää miettiä, miten tuoda tarina kuluttujan lähelle”, Laurila summaa.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crasmanin pisteellä New Business Development Manager Toni Sjöman, Marketing Manager Jessi Laurila ja Business Development Manager Peter Silvennoinen

Crasman ite wikissä

 

Päätimme messukierroksemme tapaamisella e-commerce messujen järjestämisestä päävastuussa olleen Easyfaresin Oona Rissasen kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Easyfaresin Event Producer Oona Rissanen ja ite wikin Johannes Puro

ite wiki tekee Easyfaresin kanssa yhteistyötä ja osallistuu seuraavaksi ICT Expon toteutukseen. Kaikki ICT expon näytteilleasettajat löytyvät ite wikin hakupalvelusta osaamisalueittain ja ite wikiä hyödynnetään yrityksiin tutustumisessa ennen tapahtumaa, paikanpäällä opastuksessa, sekä tapahtuman jälkeen. Näin edistämme it- ja ohjelmistoalan kumppanien hakemista digitaalisessa muodossa tapahtumien ympärillä.

Nähdään ICT Expossa 27-28.4!

 

Ite wiki koostaa yhteen kaikki liiketoiminnan Digitalisoinnin osaajayritykset Suomessa ja yhdistää sopivia yrityskumppaneita liiketoiminnan kehityshankkeissa.

 

ite wikistä löydät esimerkiksi verkkokaupparatkaisuiden  toteuttajayritykset, aiheeseen liittyvät referenssit ja julkaisut

Listaa myös maksamisen ratkaisuihin erikoistuneet yritykset, aiheeseen liittyvät referenssit ja julkaisut

 

ite wikin yrityshaku, referenssihaku ja julkaisuhaku

Liity ite wikin uutiskirjeen tilaajiin ja seuraa meitä Twitterissä, facebookissa ja LinkedInissä

 

Verkkokaupparatkaisut digitalisoinnin oppaassa

Maksaminen digitalisoinnin oppaassa