Perjantai-aamuna 11.3.2016 moni Helsingissä työmatkaansa taittava joutui hieraisemaan silmiään. Kaupunki oli täyttymässä traktoreista ja niitä ajavista maanviljelijöistä, joiden mitta oli täynnä.

Traktori-helsingissä

Vihaisten maanviljelijöiden ulosmarssin laukaisi tietojärjestelmäongelmista johtunut palkkojen myöhästyminen.

-Tämä on ennen kaikkea marssi EU-byrokratiaa vastaan. Toisekseen taistelemme toimeentulomme puolesta. Ajattele itse, jos saisit 120 euroa palkkaa tuhannesta kilosta vehnää. Nyt yhden tietojärjetelmän kaatuminen on laittanut monen viljelijän puille paljaille kun palkat eivät ole tulleet tileille, kertoo nimettömänä pysyvä maanviljelijä Helsingin Senaatintorilla.

Traktori-mielenilmaus

Maaseutuvirasto Mavin tietojärjestelmien surkea tila on tunnistettu ja Maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ottikin tällä viikolla Maaseutuviraston ylijohtajan Leena Tenholan puhutteluun.

Maanviljelijät ovat vaatineet Tenholan päätä pölkylle, mutta myös hän on vedonnut siihen, että massiivisen tukiviidakon monimutkaisuuden vuoksi Mavin it-hanke tulee vaatimaan sekä aikaa että rahaa, kirjoitti Iltalehden uutispäällikkö Juha Ristamäki IL-Analyysissään.

Maanviljelijöiden-tuet-myöh

Ongelmista on syytetty myös esimiesosaamisen poistumista organisaatiosta, mutta lienee paikallaan myös kysyä, kuinka kykenevä Maaseutuviraston johto on hyödyntämään digitalisaation mahdollisuuksia?

”Kuinka kykenevä Maaseutuviraston johto on hyödyntämään digitalisaation mahdollisuuksia?”

Ainakin se on varmaa, että maanviljelijät saavat tempauksellaan nostettua kissan isosti pöydälle.

-Jotkut meistä ovat ajaneet traktorilla Oulusta asti Helsinkiin osallistuakseen mielenilmaukseen, kertoo protestiin osallistunut maanviljelijä tuomiokirkon kupeessa.

Viljelijöiden-protesti

Traktorit kerääntymässä Senaatintorille perjantai-aamuna 11.3.2016

Leena Tenhola erotettiin päivän aikana maaseutuviraston johdosta

Kesken mielenilmauksen kantautui tieto protestin tehosta: Maaseutuviraston ylijohtaja Leena Tenhola siirretään syrjään Maaseutuviraston johdosta. Hän jatkaa muissa kuin tukien maksatukseen liittyvissä tehtävissä vielä tämän vuoden loppuun saakka.

”Tukien haku, valvonta ja tietojärjestelmät on saatava toimimaan. Siksi maa- ja metsätalousministeriö ottaa Maaseutuviraston vahvemmin ohjaukseensa”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoi Maaseudun Tulevaisuuden mukaan.

 

Mavi-tietojärjestelmä-tuet

Raitiovaunukuljettajat pääsivät ajamaan harvinaisessa seurassa Aleksanterinkadulla kun maanviljelijät ympäri Suomen valtasivat Helsingin keskustan traktoreillaan.

 

Senaatintori täyttyi traktoreista päivän mittaan

Senaatintori täyttyi pikkuhiljaa äärimmilleen paikalle saapuneista traktoreista. Suunnittelutaidon puutteesta ei mielenosoittajia käy syyttäminen, niin organisoidusti ja särmiin riveihin traktorit parkeerattiin.

Senaatintori

Maanviljelijät kuuntelemassa Kokoomuksen Susanna Kosken palopuhetta. ”Tässä on talvisodan henkeä”, maatalouden asianajajaksi itsensä esitellyt Koski villitsi yleisöä.

Mielenosoitus-traktori

Lähes jokainen senaatintorin neliömetri täyttyi traktoreista.

Viljelijä-protesti

Mielenosoitajia hellittiin aurinkoisella kevätsäällä.

Mielenilmaus-maanviljelijöi

Bannereissa vilkkuivat vaativat iskulauseet, vuorotellen suomeksi ja ruotsiksi.

Eu-tuki-maksu

Helsinkiä odottaa massiivinen iltapäiväruuhka, kun traktorit palaavat ABC-Suomeen pääväyliä pitkin.

 

Teksti ja kuvat: Johannes Puro

Ite wiki auttaa organisaatiota listaamaan osaavat it- ja tietojärjestelmätoimittajat, ja edistää näin it-hankkeiden onnistumista Suomessa. 

Liity ite wikin uutiskirjeen tilaajiin ja seuraa meitä Twitterissäfacebookissa ja LinkedInissä

ite wikin yrityshaku

Iie wikin referenssihaku

ite wikin julkaisuhaku