Yhdysvaltalainen Nebia-yhtiö on kehittänyt suihkun, joka käyttää 70% tavallista suihkua vähemmän vettä. Kulusäästön lisäksi sen käytön väitetään olevan uskomattoman miellyttävää.

 

Uraa uurtavan suihkuinnovaation veden säästö tapahtuu yrityksen kehittämällä tekniikalla, joka paineistaa veden mikropisaroista muodostuvaksi sumuksi. Sumu ympäröi käyttäjänsä kauttaaltaan, ja tuo saman pesuvaikutuksen normaalin suihkun kanssa vähemmällä vesikulutuksella. Lisäksi suihkupään asentaminen on helppoa – sen voi vaihtaa itse normaalin suihkupäänsä tilalle.

 

Yritys on saanut houkuteltua isokenkäisiä toimijoita takajoukkoihinsa: sekä Applen toimitusjohtaja että Googlen hallituksen puheenjohtaja ovat sijoittaneet yritykseen.  Lisäksi Nebian suihkupää ylitti 100 000 dollarin rahoitustavoitteensa Kickstarter-joukkorahoituspalvelussa kolmella miljoonalla dollarilla ja se onkin joukkorahoituspalvelun yksi 25:stä eniten rahoitetusta hankkeesta ikinä. Tällä hetkellä suihkupään saa omakseen ennakkotilauksena 349 dollarilla.

 

Katso TechInsiderin mainio video suihkuinnovaatiosta:

 

 

Suomesta käsin katsottuna uudistuneen suihkupään saama huomio voi tuntua liioitellulta, mutta se on hyvin perusteltua. Vesipula on jo vakava ongelma monilla seuduilla ja YK on ennustanut, että vuoteen 2025 mennessä kaksi kolmasosaa ihmiskunnasta asuu alueilla, jotka kärsivät vesipulasta.

 

Suuri osa veden kulutuksesta menee kuitenkin hukkaan, ja kallisarvoista luonnonvaraa voisikin käyttää paljon nykyistä säästeliäämmin: kansainvälisen avaruusaseman käyttämästä vedestä 85% on kierrätettyä, eikä yksikään astronautti ole valittanut juomaveden mausta.  

 

Vaikka kalliista suihkuinnovaatiosta ei tietenkään ole apua maailman kuivimpien ja köyhimpien alueiden vesipulaan, myös rikkailla mailla on parannettavaa. Yhdysvaltalaiset läträävät vedellä ahkerimmin maapallolla – vettä kuluu henkilöä kohden yli kymmenkertainen määrä Tanskaan verrattuna. Myös suomalaiset voisivat petrata. Isännöintiliiton mukaan suomalaiset kuluttavat vuorokaudessa 140-155 litraa vettä, kun hyvä tavoite olisi 100 litraa.

 

Suomi voisikin olla luonnollinen maa vesiteknologian edelläkävijäksi. Brittiläisen Centre for Ecology and Hydrologyn kehittämän Water Poverty Indexin mukaan Suomi on vesivaroiltaan maailman rikkain maa. Myös vesiosaamista meiltä löytyy. Suomalainen Fogio Inc. valmistaa Nebia-suihkun kanssa samaa mikropisaratekniikkaa hyödyntäviä Fogscreen-sumunäyttöjä. Toinen vesi-innovaatioihin liiketoiminsa perustava suomalaisyritys on Marioff, jonka kehittämällä Hi-Fog tekniikalla sammutetaan tulipaloja vesisumun avulla.

 

Näin Fogscreem toimi käytännössä:

FogScreen® on Oticon stand at EUHA from FogScreen® on Vimeo.

 

Aiheesta lisää:

Nebia-kotisivut

Nebian Kickstarter-sivu

Talouselämä: Ei saa lotrata

 

Niko_kuva

Niko Helle toimii Marketing Managerina ite wikissä.

Seuraa Nikoa Twitterissä tästä!

 

 

Liity ite wikin uutiskirjeen tilaajiin ja seuraa meitä Twitterissäfacebookissa ja LinkedInissä

Ite wiki koostaa yhteen kaikki liiketoiminnan Digitalisoinnin osaajayritykset Suomessa ja yhdistää sopivia yrityskumppaneita liiketoiminnan kehityshankkeissa.

ite wikin yrityshaku

Iie wikin referenssihaku

ite wikin julkaisuhaku