logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Suomalaiset mediat yhdistävät voimansa ja haastavat Googlen, Facebookin ja YouTuben

9.2.2016 - Johannes Puro - Media

Kysymykseksi jää, pystyvätkö suomalaiset mediat vastaamaan digiaikakauteen uudistumalla.

Suomalaiset mediat yhdistävät voimansa ja haastavat Googlen, Facebookin ja YouTuben

Kysymykseksi jää, pystyvätkö suomalaiset mediat vastaamaan digiaikakauteen uudistumalla?

Suomalaiset mediatalot laittavat yhteisponnistuksessaan pystyyn uuden palvelun nimeltä MTV Videoverkosto. Ponnistuksen päävetäjä on MTV muiden osallistujien ollessa A-lehdet, Aller Media, Bauer Media, Keskisuomalainen, Mediatalo ESA (Etelä-Suomen Sanomat), Teknavi ja Uusi Suomi. Näiden lisäksi MTV neuvottelee parhaillaan uusien potentiaalisten kumppanien kanssa.

 

MTV:n mukaan videoverkoston tarkoitus on kasvattaa laadukkaan videosisällön ja videomainonnan roolia kotimaisissa medioissa. Aloittavan verkoston on tarkoitus olla Suomen suurin lajissaan.

 

MTV:n B2B liiketoimintojen johtaja Jere Teutarin mukaan videomainonnan osuus mainonnan kokonaiskakusta kasvaa hurjaa vauhtia, ja uuden videoverkoston tavoitteena on, että markkinoija saa videomainonnan kampanjalleen niin sanotusti ”yhdeltä luukulta”.

 

Palvelun perimmäinen tarkoitus on saada suurempi osa suomalaisten verkkokäyttäytymisestä kertyvistä mainostuloista jäämään Suomeen. Ylen mukaan vuonna 2015 digimainonnan tuotosta noin puolet jäi Suomeen, loppuosan jakautuessa pääosin Googlen, Facebookin ja YouTuben kesken.

 

Digimarkkinointi

 

Keskisuomalainen Oyj:n konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan tarkoitus on kilpailla markkinaosuuksista globaalien kilpailijoiden kanssa.

 

Aller Median toimitusjohtajan Pauli Aalto-Setälän mukaan Googlen aikakaudella suomalaiset mediat eivät voi enää vanhaan malliin sulkea muita pois ja kilpailla verisesti.

 

MTV vastaa verkoston mainosmyynnistä. Muut verkoston jäsenet voivat kuitenkin myydä mainontaa omiin sisältöihinsä, sekä saavat valintansa mukaan käyttää palveluissaan MTV:n ja sen uutis- ja sisältöyhtiö Mediahubin tuottamaa sisältöä, kuten esimerkiksi uutis- ja urheiluklippejä.

 

Keskeinen motivaattori verkoston pystyyn laittamiselle on MTV:n halu kasvaa markkinoita nopeammin. Samaan aikaan kun markkina kasvaa vuodessa 15-20%, MTV:n tavoite on kasvaa 30% vuodessa.

 

– Haluamme kasvaa markkinaa nopeammin ja näemme, että tämä videoverkosto on ihan olennainen osa meidän toimintaa, kertoo MTV:n tuotepäälikkö Tapio Haaja Ylelle. M&M:lle Haaja kertoo, että kumppanit eivät maksa jäsenyyksistään mitään, mutta tulot jaetaan sopivilla prosenteilla.

Verkosto tavoittaa aloittaessaan ainakin miljoona suomalaista, ja verkoston mainosmyynti alkaa jo helmikuun aikana.


Kuvassa MTV:n BtoB-liiketoimintojen johtaja Jere Teutari sekä sohvalla vasemmalta, myyntijohtaja Saija Heikinheimo, A-lehdet, valtakunnallisen myynnin johtaja Aslak De Silva, Keskisuomalainen ja Head of Online Advertisement Sini Kervinen, Aller. Kuva: MTV3

Kuvassa MTV:n BtoB-liiketoimintojen johtaja Jere Teutari sekä sohvalla vasemmalta, myyntijohtaja Saija Heikinheimo, A-lehdet, valtakunnallisen myynnin johtaja Aslak De Silva, Keskisuomalainen ja Head of Online Advertisement Sini Kervinen, Aller. Kuva: MTV3

Ymmärtävätkö suomalaiset mediat digiaikakauden muutosta?

MTV Videoverkosto tarjoaa selvän lähtöpisteen asiakkaille videomarkkinointiin, mutta ei vielä nosta uskoa medioiden uudistumiskykyyn. Pelkkä markkinointisisällön muuttaminen videoiksi ei tuota tuotteiden ja palveluiden hankkijoille suuresti muita perinteisen mediamainonnan muotoja enempää lisäarvoa.

Tiivistettynä digitalisaation myötä jokaisen palvelun ja tuotteen hankintaprosessiin kehittyy markkinaa parhaiten tehostava media.

Lisäksi Facebookin ja Googlen tapaiset suuret pelurit hallitsevat päivittäin käytettyjen medioiden ja hakukoneiden markkinaa avaamalla hakutulokset ja mediantuotannon kenen tahansa sisällöille.

Kumpaankaan näistä perustavaa laatua olevista murroksista perinteiset suomalaiset mediat eivät näytä pystyvän vastaamaan. Sen sijaan mediaa kehitetään perinteisellä mallilla, jossa mediasisällön viereen pyritään myymään mainoksia. 

Malli on pitkässä juoksussa tuhoon tuomittu, sillä internetin myötä ihmiset hakevat parhaat kanavat median kulutukseen ja parhaat kanavat palveluiden hankintaan.

Toisin sanoen kuluttaja saa kohtuu kustannuksella parhaat sarjat HBO Nordicilta ja huippu-urheilun Viaplaylta. Toisaalta laatujournalismi saadaan ilmaiseksi Yleltä, Guardianilta tai BBC:ltä, sekä lukuisista internetin lähteistä, kuten bloggaavilta yksityishenkilöiltä.

Viaplay palvelee urheilufaneja suurella skaalalla maailman huippuliigoja. HBO puolestaan tarjoilee pilvestä ison määrän laatusarjojaan. Kummallekin palvelulle on ominaista erittäin toimivat applikaatiot eri mobiililaitteille.

Viaplay palvelee urheilufaneja suurella skaalalla maailman huippuliigoja, HBO puolestaan tarjoilee pilvestä ison määrän laatusarjojaan.

Samaan aikaan niche-pelurit valtaavat eri toimialat sovelluksillaan ja markkinapaikoillaan. Näin ruoat tilataan Woltista tai Foodoorasta, Muotivaatteet Spot-A-Shopista ja liiketoimintakumppanit haetaan kunkin toimialan osaajat koostavista palveluista, kuten ite wikistä liiketoiminnan digitalisointikentässä.

MTV Videoverkoston merkittävin vaikutus kuluttajalle lieneekin se, että tulevaisuudessa median vierestä löytyvä mainos on yhä useammin video.

Videoverkosto siis tehostaa ennen kaikkea videomyynnin ja -markkinoinnin prosesseja, mutta ei suoranaisesti auta loppuasiakkaita löytämään palveluntarjoajia, kuluttamaan parempaa mediaa, taikka tarjoa uutta sosiaalista alustaa sisältöjen jakamiselle.

Miksi video?

Tapio Haataja MTV Online Videosta kommentoi YLEn mukaan mediamyyntimarkkinaa seuraavasti:

”Jos ajatellaan mainostajien kannalta, niin heillä on todella hyvät käyttöliittymät ostaa mainontaa. Meidän kotimaisten medioidenkin pitää olla hereillä”.

Helppoon ostamiseen liittyy kuitenkin mediatuotannon vapaus. Me mediamainonnan ostajat voimme nimittäin valita itse vapaasti välitämmekö tarjontamme tekstinä, kuvina, videoina vai niiden kombona.

Uusi sisältö ja kohdennettu kampanja syntyy helposti alle tunnissa. Alhainen mediatuotannon hinta yhdistettynä vahvaan kohdennettavuuteen onkin kombo, joka on Facebook-, Google- ja Twittermainonnan menestyksen takana.

Totuus on, että vain harvalla markkinoijalla on aikaa ja rahaa tuottaa videota. On siis päivänselvää, että samaan aikaan kun MTV:llä halutaa helpottaa median ostamista, videon tuotantoprosessi asettaa helppoudelle haasteen.

Toisin sanoen nyt luotu ratkaisu ei vastaa Haatajan tunnistamaan haasteeseen.

 

MTV Videoverkosto lanseerattiin Digitalist Networkin tapahtumassa 26.1.2016. Helena Leikkosen twiitti tapahtumasta: 

Loppuun

MTV Videoverkosto on tottakai mielenkiintoinen suomalaisen median yhteisponnistus, joka voi mahdollistaa mainoskakun kasvattamisen videomarkkinoinnin kasvaessa.

Jos suomalaiset mediatalot haluavat osansa kehittyvästä mediamarkkinasta tulevaisuudessa, niiden täytyy kuitenkin pystyä kehitttämään valitsemiinsa kohdemarkkinoihin palveluita, jotka tehostavat koko markkinaa ja joissa median tarjoaja pääsee validoimaan lisäarvoaan mainostajilleen kassavirran muodossa.

 

Lähteet: Yle, MTV ja M&M

 

Analyysi: Johannes Puro. Kooste: Niko Helle

Niko-Johannes

Seuraa Johannesta ja Nikoa Twitterissä!

Kehitämme it- ja ohjelmistoalan yritykset koostavaa, sekä liiketoiminnan digitalisointiin keskittyvää ite wikiä. Löydät ite wikistä yritykset, toteutukset ja sisällöt liiketoiminnan kehittämiseksi ja digitalisoimiseksi. Löydät ite wikistä esimerkiksi media-alan digitalisoinnin osaajayritykset, referenssit ja julkaisut.

 

 

 

 

Jätä kommentti - kommentteja(1)

Yksi kommentti julkaisuun “Suomalaiset mediat yhdistävät voimansa ja haastavat Googlen, Facebookin ja YouTuben”

  1. Lamu sanoo:

    Oikeilla jäljillä. Eihän tuossa ole kyse palveluilen kehittämisestä vaan pelkästä mainosverkosta, teknisestä järjestelystä. Suomalaisten medioden muutoksessa ongelma on olemassa oleva liiketoiminta. Vanhat asiakkaat ja vastattavat, olemassa oleva organisaatio ja kompetenssit. Kuluttajakäytöksen muutokset eivät ole omassa yhtälössä käännettävissä yön yli. Sinänsä tuossa mainostulojen Suomeen jäämisessä ei ole mitään pahaa, jourtnalistisen laadunkin säilyttäminen on ihan ok asia. Ja se taitepistekin vielä tulee jolloin on pakko muuttaa kaikki.Varmasti jokainen tekee oman Facebookinsa jos pystyy.

Jätä kommentti

Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä *


Enter the text from the image below
 


Muita julkaisuja

Mikko Malmgren - Avoin lähdekoodi
Kuntasektori suuntaa kohti avoimen lähdekoodin ratkaisuja
Johannes Puro - Markkinoinnin analytiikka
Ohjelmistoyritykset tekivät toiset verkkosivut internetiin ja analytiikka räjähti
Suvi Lindström - DevOps
Eficoden ROOT DevOps Platform on automatisoitu ohjelmistotuotantolinja, jota kehittäjät rakastavat
Veera Kujansuu - Palvelumuotoilu
Näin ohjelmistoprojektin hankinta onnistuu – Softapaljastuksia e-kirja opettaa prototyyppaamaan ja kommunikoimaan
Suvi Lindström - Digijohtajien haastattelut
Avoimeen lähdekoodiin siirtyminen on Timo Väliharjun mielestä mielenkiintoisin digitalisaation suuntaus
Veera Kujansuu - Vuoden helsinkiläinen Nuori Yrittäjä
Lamian perustajille Vuoden 2019 helsinkiläinen Nuori Yrittäjä-palkinto
Suvi Lindström - Microsoft Teams
Microsoft Teams on työn moderni käyttöliittymä
Suvi Lindström - Lohkoketju
Avoimuutta ja luottamusta tuovalla lohkoketjulla on monia käyttökohteita
Veera Kujansuu - Digijohtajien haastattelut
Sitowisen CDO Kari Tuukkanen arvostaa ohjelmistokumppanissa energiaa, näkemystä ja oma-aloitteisuutta
Lataa lisää