Meillä on sulatettuja järjestelmiä, IoT:tä, teollista internettiä ja kaikenlaisia verkostoja, joissa tieto ja data liikkuu hetkessä järjestelmästä toiseen, mutta miksi tämä ei toimi kaikkialla? Miksi järjestelmät eivät ole helposti integroitavissa siellä, missä sitä kipeästi tarvittaisiin?

Tarkoitan suomalaisten pienyritysten käyttämiä järjestelmiä. Käytössä on digitaalista taloushallintoa, käydään verkkokauppaa, lähetellään uutiskirjeitä CRM:n rekisteriin jne, mutta valitettavan usein tiedot näissä järjestelmissä eivät ole yhtenäisiä. Vaikka Suomi on maailman kärkimaita SaaS-palveluiden käytössä, on niiden yhdistäminen jäänyt vielä toistaiseksi puolitiehen.

 

Integraatiot projekteina!??

 

Jokaisessa modernissa järjestelmässä on olemassa joku API, eli rajapinta, jonka kautta tietoa voidaan hakea tai tuoda. Perinteisesti “rajapinta” on saattanut olla joku .csv-tiedosto, jota uploaditaan käsin ja ehkä sörkitään sekaan vielä joku virhe, kun ääkköset eivät näykään oikein. Onneksi tästä on monessa järjestelmässä päästy eroon ja käytössä on kunnolliset webservicet, restAPIt ja xml:t, jotka ottavat asioita vähän laajemmin huomioon. Silti järjestelmiä yhdistellään vielä projekteina, joista jää maksettavaa jälkipolvillekin. Jos ne ylipäätään lopulta edes onnistuvat.

 

Integraatiot palveluna!

 

Kun kerran ohjelmoitu rajapinta voidaan hyödyntää uudestaan ja uudestaan (ilman että jokaisen asiakkaan tarvitsee maksaa kehitystyöstä täyttä hintaa), voidaan puhua palvelusta, josta voisi olla paljon iloa suomalaiselle PK-sektorille. Tähän saumaan iskee suomalainen Flashnode Oy, joka kehittää integraatiopalveluita nimenomaan pienille ja keskisuurille yrityksille. Tuettujen järjestelmien peitto on kovassa kasvussa ja tuotekehityksen putkessa on entistäkin helppokäyttöisempi ja kattavampi ekosysteemi, jossa käyttäjät pystyvät itse yhdistämään järjestelmänsä – käyttäen olemassa olevia järjestelmiään. Maksutapana ketterä kuukausimaksu, suurien projektikulujen sijaan. Uusi ekosysteemi on kehitteillä mm. maan johtavien verkkokauppa-, taloushallinto-, ja tilitoimistotoimijoiden kanssa. Suunnitelmat eivät rajoitu Suomeen, vaan malli on tarkoitus suunnitella siten, että se skaalautuu myös globaalisti.

 

Tie maailmalle

 

Yhteensopivien järjestelmien ekosysteemi on sen kokoinen työmaa, ettei se tapahdu hetkessä, eikä yksin. Onneksi taustalla on alkamassa myös mm. Suomen Taloushallintoliiton TALTIO-hanke, joka tähtää yhtenäistämään taloushallinnossa käsiteltävän datan muotoa. TALTIO kuuluu Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin vetämään digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö -kärkihankkeeseen. Näitä kun yhdistellään järkevästi, niin Suomesta voisi nousta ekosysteemien malli, jolla olisi erinomaiset edellytykset menestyä myös maailmalla.

 

 

Kirjoittaja:tomi räsänen

Tomi Räsänen on Flashnode Oy:n Co-Founder ja Business Development Director.

Saksassa kymmenettä vuotta asuva Tomi on erikoistunut liiketoimintojen kehittämiseen ja kansainvälistymiseen.

Ota yhteyttä!

+49 163 716 7767, tomi.rasanen@flashnode.com
https://de.linkedin.com/in/tomirasanen

https://twitter.com/tomi_rasanen

 Tämä bloggaus on toteutettu osana #parantajat-blogisarjaa

Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa ite wikissä julkaistavaan parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah