logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

FBI vaatii pääsyä Applen asiakastietoihin – Apple vastustaa jyrkästi

18.2.2016 - ite wiki - Apple

Tapauksesta virkosi vilkas julkinen keskustelu viranomaisten oikeudesta henkilökohtaiseen tietoon.

FBI vaatii pääsyä Applen asiakastietoihin – Apple vastustaa jyrkästi

Apple kirjoitti tiukan julkisen vastineen FBI:n vaatimukseen päästä käsiksi yrityksen käyttäjätietoihin. Kirjoituksesta virkosi vilkas julkinen keskustelu viranomaisten oikeudesta henkilökohtaiseen tietoon.

 

 

Apple julkaisi tämän viikon tiistaina avoimen vastineensa samana päivänä tehtyyn Applen asiakastietoja koskevaan oikeuden päätökseen. Oikeuden päätöksen mukaan Applen tulee kehittää ja luovuttaa FBI:n käyttöön ohjelmisto, joka pystyy murtautumaan iPhonen suojattuihin tietoihin.

 

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI jätti vaatimuksen ohjelmiston kehittämisestä 2.12.2015 Kalifornian San Bernardinossa sattuneen 14 ihmisen hengeen vieneen joukkosurman tutkinnan yhteydessä. Viranomaiset ovat saaneet käsiinsä surmiin osallistuneen älypuhelimen, mutta eivät voi ilman menehtyneen ampujan salasanaa päästä käsiksi puhelimen tietoihin.

 

Apple julistaa nyt vastineessaan tulevansa valittamaan oikeuden päätöksestä. Vaikka FBI korostaa tarvitsevansa pääsyn vain Kalifornian joukkosurman tutkintaan liittyvään puhelimeen, Apple näkee oikeuden päätöksessä paljon pidemmälle vieviä, synkkiä ennusteita. Applen toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan tämänlaisen kiertotien luominen, edes kertaluontoisesti, vaarantaa jatkossa jokaisen iPhonen käyttäjän tietoturvan. Määrätynlaisen ohjelmiston kehittämistä Cook luonnehtii Pandoran lippaan avaamiseksi – kertaalleen avattua suojausta ei voida enää avaamisen jälkeen sulkea sen mahdollisilta väärinkäyttäjiltä.

 

Suojauksen avaaminen heikentääkin Applen mielestä lähinnä keskivertokansalaisen oikeutta tietoihinsa, sillä järjestäytyneellä rikollisuudella on jo käytössä tehokkaampia suojausmenetelmiä viestittelynsä salaamiseen. Lisäksi kertaluontoiseksi tarkoitetun suojauksen raottamisen pelätään vakiintuvan nopeasti viranomaiskäytössä rutiinitoimenpiteeksi, ja pian kenen tahansa älypuhelimen viestinvaihtoa, sekä  mikrofonin ja kameran välittämää tietoa voidaan vakoilla käyttäjänsä tietämättä.

 

Myös muita huolenaiheita ohjelmiston luomisesta on esitetty. Yhdysvaltojen viranomaisten ottaessa ohjelmiston käyttöönsä, myös sellaiset valtiot kun Kiina, Venäjä ja Iran ottaisivat sen varmasti nopeasti käyttöönsä kansalaistensa valvonnassa. Tapaus liittyy tietysti myös laajempaan keskusteluun maailmanlaajuisesta joukkovalvonnasta, jonka näkyvin hahmo Edward Snowden ottikin näkyvästi kantaa Twitterissä nyt käynnissä olevaan keskusteluun.

 

Nyt vireillä oleva keskustelu osoittaa selkeästi sen, että henkilökohtainen tietosuoja tulee ottaa hyvin vakavasti aikana, jona älypuhelinten, verkkopalveluiden ja esineiden internetin myötä verkko on pullollaan henkilökohtaista tietoa.

 

 

 

Niko_kuva

Niko Helle bloggaa, SoMettaa ja sähköpostittaa ite wikillä Marketing Managerinä.

Voit seurata minua Twitterissä tästä!

 

Liity ite wikin uutiskirjeen tilaajiin ja seuraa meitä Twitterissä,facebookissa ja LinkedInissä

Ite wiki koostaa yhteen kaikki liiketoiminnan Digitalisoinnin osaajayritykset Suomessa ja yhdistää sopivia yrityskumppaneita liiketoiminnan kehityshankkeissa.

ite wikin yrityshaku

Iie wikin referenssihaku

ite wikin julkaisuhaku

 

Jätä kommentti - kommentteja(0)

Jätä kommentti

Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä *


Enter the text from the image below
 


Muita julkaisuja

Veera Kujansuu - Liiketoiminnan digitalisointi
Duuers kehitti digitaalisen palvelun tarjousten tekemiseen ja koko tarjousprosessin läpivientiin
Suvi Lindström - Ohjelmistokehitys
Tilaajan ja toimittajan tiimityö auttaa ohjelmistoprojektin onnistuneesti maaliin
Suvi Lindström - IoT Summit 2019
30 miljardin liikevaihtoon yltävän Arrow:n Proof-of-Value -kilpailu haastaa yrityksiä etsimään IoT:stä ratkaisua liiketoiminnan ongelmiin
Johannes Puro - Digitaaliset alustat
Alustatalous on minkä tahansa yrityksen ulottuvilla – näin digitaalinen alusta nousi liiketoiminnan keskipisteeksi
Johannes Puro - Digimarkkinointi
Mitä digimarkkinointi oikein on ja miten sillä voi tehdä kannattavaa bisnestä?
Johannes Puro - Palkat
Ohjelmistoalan palkkatutkimus: kuka tienaa eniten, myynti, konsultit, kehittäjät, johtajat vai markkinointi?
Suvi Lindström - Esineiden internet
Wapice rakensi IoT-Ticketistä esineiden internetin Officen – tuotekehitykseen on panostettu parhaimmillaan yli miljoona vuodessa
Johannes Puro - Verkkopalveluiden saavutettavuus
Saavutettavuusdirektiivi astuu voimaan – Verkkosivujen saavutettavuuteen panostaminen kannattaa
Johannes Puro - Emojit
Suomi ottaa emojit virallisesti käyttöön ensimmäisenä maailmassa – Emojivastainen mielenosoitus äityi väkivaltaiseksi Korsossa
Lataa lisää