FBI vaatii pääsyä Applen asiakastietoihin – Apple vastustaa jyrkästi

18.2.2016 - ite wiki - Apple

Tapauksesta virkosi vilkas julkinen keskustelu viranomaisten oikeudesta henkilökohtaiseen tietoon.

FBI vaatii pääsyä Applen asiakastietoihin – Apple vastustaa jyrkästi

Apple kirjoitti tiukan julkisen vastineen FBI:n vaatimukseen päästä käsiksi yrityksen käyttäjätietoihin. Kirjoituksesta virkosi vilkas julkinen keskustelu viranomaisten oikeudesta henkilökohtaiseen tietoon.

 

 

Apple julkaisi tämän viikon tiistaina avoimen vastineensa samana päivänä tehtyyn Applen asiakastietoja koskevaan oikeuden päätökseen. Oikeuden päätöksen mukaan Applen tulee kehittää ja luovuttaa FBI:n käyttöön ohjelmisto, joka pystyy murtautumaan iPhonen suojattuihin tietoihin.

 

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI jätti vaatimuksen ohjelmiston kehittämisestä 2.12.2015 Kalifornian San Bernardinossa sattuneen 14 ihmisen hengeen vieneen joukkosurman tutkinnan yhteydessä. Viranomaiset ovat saaneet käsiinsä surmiin osallistuneen älypuhelimen, mutta eivät voi ilman menehtyneen ampujan salasanaa päästä käsiksi puhelimen tietoihin.

 

Apple julistaa nyt vastineessaan tulevansa valittamaan oikeuden päätöksestä. Vaikka FBI korostaa tarvitsevansa pääsyn vain Kalifornian joukkosurman tutkintaan liittyvään puhelimeen, Apple näkee oikeuden päätöksessä paljon pidemmälle vieviä, synkkiä ennusteita. Applen toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan tämänlaisen kiertotien luominen, edes kertaluontoisesti, vaarantaa jatkossa jokaisen iPhonen käyttäjän tietoturvan. Määrätynlaisen ohjelmiston kehittämistä Cook luonnehtii Pandoran lippaan avaamiseksi – kertaalleen avattua suojausta ei voida enää avaamisen jälkeen sulkea sen mahdollisilta väärinkäyttäjiltä.

 

Suojauksen avaaminen heikentääkin Applen mielestä lähinnä keskivertokansalaisen oikeutta tietoihinsa, sillä järjestäytyneellä rikollisuudella on jo käytössä tehokkaampia suojausmenetelmiä viestittelynsä salaamiseen. Lisäksi kertaluontoiseksi tarkoitetun suojauksen raottamisen pelätään vakiintuvan nopeasti viranomaiskäytössä rutiinitoimenpiteeksi, ja pian kenen tahansa älypuhelimen viestinvaihtoa, sekä  mikrofonin ja kameran välittämää tietoa voidaan vakoilla käyttäjänsä tietämättä.

 

Myös muita huolenaiheita ohjelmiston luomisesta on esitetty. Yhdysvaltojen viranomaisten ottaessa ohjelmiston käyttöönsä, myös sellaiset valtiot kun Kiina, Venäjä ja Iran ottaisivat sen varmasti nopeasti käyttöönsä kansalaistensa valvonnassa. Tapaus liittyy tietysti myös laajempaan keskusteluun maailmanlaajuisesta joukkovalvonnasta, jonka näkyvin hahmo Edward Snowden ottikin näkyvästi kantaa Twitterissä nyt käynnissä olevaan keskusteluun.

 

Nyt vireillä oleva keskustelu osoittaa selkeästi sen, että henkilökohtainen tietosuoja tulee ottaa hyvin vakavasti aikana, jona älypuhelinten, verkkopalveluiden ja esineiden internetin myötä verkko on pullollaan henkilökohtaista tietoa.

 

 

 

Niko_kuva

Niko Helle bloggaa, SoMettaa ja sähköpostittaa ite wikillä Marketing Managerinä.

Voit seurata minua Twitterissä tästä!

 

Liity ite wikin uutiskirjeen tilaajiin ja seuraa meitä Twitterissä,facebookissa ja LinkedInissä

Ite wiki koostaa yhteen kaikki liiketoiminnan Digitalisoinnin osaajayritykset Suomessa ja yhdistää sopivia yrityskumppaneita liiketoiminnan kehityshankkeissa.

ite wikin yrityshaku

Iie wikin referenssihaku

ite wikin julkaisuhaku

 

Jätä kommentti - kommentteja(0)

Jätä kommentti

Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä *


Enter the text from the image below
 


« Palaa blogin etusivulle

Muita julkaisuja

Veera Kujansuu - Basware Connect 2018
Hankinnasta maksuun -prosessin optimointi yli siilojen ja muutosten onnistunut johtaminen
Johannes Puro - Kirjautuminen
Ite wikin kirjautuminen on uudistunut
Suvi Lindström - Basware Connect 2018
Uusien ideoiden syntyminen vaatii koneiden keskelläkin vuorovaikutusta ihmisten välillä
Suvi Lindström - Supertaloushallinto
Ihmisen ja tietokoneen saumaton yhteistyö luo pohjan supertaloushallinnolle
Johannes Puro - Tapahtumat
Barack Obama saapuu Suomeen – Nordic Business Forum kerää liike-elämän ammattilaiset yhteen
Johannes Puro - Basware Connect
Talouspäättäjät viitoittivat Basware Connectissa polkua ihmisen ja älykkään teknologian kohtaamisille
Suvi Lindström - Asiointijärjestelmät
Asiointijärjestelmän rakentaminen vaatii asiointiprosessin monipuolista tarkastelua
Veera Kujansuu - Sähköautot
Kalashnikov haastaa Teslan
Suvi Lindström - PEPPOL
IWA ja Rakennustieto Oy lähtivät edistämään yhteiseurooppalaisen PEPPOL-viestintäjärjestelmän käyttöönottoa Suomessa
Lataa lisää