WordPress on kuumimpia avoimen lähdekoodin alustoja verkkopalveluiden toteutuksessa. WordPress on tunnettu kotisivujen toteutusalustana, mutta taipuu oikeissa käsissä teknologiaksi myös vaativiin verkkosovelluksiin. WordPress-talo Geniemin ammattilaiset avasivat meille, mitä tarkoittaa ’Enterprise-tason WordPress-kehitys’.

 

Tuomas ja Hannu Kumpula edustavat verkkoratkaisuihin ja mobiilisovelluksiin erikoistunutta Geniemiä. Pyydän veljeksiä avaamaan termiä ’Enterprise-tason WordPress-kehitys’.

 

”Oma taustamme on ohjelmistokehityksessä, josta olemme edenneet WordPress-alustan hyödyntämiseen.

 

Vuosien mittaan WordPress on kehittynyt alustana, ja kehittäminen on tullut ammattimaisemmaksi, jolloin voidaan tehdä myös vaativia toteutuksia. Olemme huomanneet vaativien WP-toteutusten olevan nouseva trendi maailmalla.

 

WordPress-toteutusten kehittyminen tarkoittaa sitä, että haastaviin projekteihin saadaan sekä kustannustehokkuutta että laatua. WordPress-projekti ei saa olla yhtään heikompilaatuisempi kuin järeämmillä vaihtoehdoilla toteutetut.”

 

Wordpress_kehitys_geniem

Kuvassa vasemmalta Geniemin perustajajäsenet Tuomas Kumpula ja Hannu Kumpula

 

Mitä ammattimainen WordPress-kehitys merkitsee palvelun tilaajalle ja toimittajalle?

 

”Asiakkaan verkkopalvelutarpeet voivat olla hyvin vaativia. Olemme olleet esimerkiksi toteuttamassa portaaleja, joissa on monimutkaisia rakenteita, erilaisia hakuja, räätälöitäviä käyttäjäprofiileita vaativia tietorakenteita ja integraatioita useisiin järjestelmiin.

 

Esimerkiksi, WordPressillä toteuttamallamme YH Kotien sivustolla on listattuna toistakymmentätuhatta asuntoa loppukäyttäjien hyödynnettäväksi. Toisella, asuntojen ja toimitilojen vuokraukseen erikoistuneella business-kriittisellä sivustolla, pyöritetään miljoonien arvosta asuntohakemuksia.

 

Ammattimainen WordPress-kehitys tarkoittaa siis kykyä tukea vaativiakin tarpeita, joita asiakkaan liiketoiminta asettaa verkkopalvelulle.”

 

Kerroitte, että Geniemille ’ammattimaisuus’ liittyy myös sisäisten toimintatapojen kehittämiseen?

 

”Se tarkoittaa meille pitkälle hiottuja sisäisiä prosesseja ohjelmiston kehitysvaiheessa.

Vanhassa mallissa ympäristö ei ollut sama kaikilla kehittäjillä. Nyt on uusia virtualisoituja kehitysympäristöjä, koodit gitissä, on automatisoituja Ansible-scriptejä… kaikki uudet sivustot pyörivät Docker-säiliöissä ja jatkuvasti pyritään hyödyntämään enemmän pilven mahdollisuuksia. Näistä hyvä esimerkki on Amazon AWS Lambda-palvelu, jolloin esimerkiksi integraatiot ovat käytännössä “serverless” sovelluksia, tarkoittaa siis, että ne eivät vaadi palvelimia vaan pyörivät suoraan pilvessä.

 

Sivuston päivitys on standardoitu sellaisen mallin mukaan, jossa koodin kirjoitus ja evaluointi on prosessi, jossa tarkistetaan, että koodi on toimivaa ja ehjää. Ja se, kuinka koodi viedään tuotantoympäristöön. Kaikki on automatisoitu.”

 

#Automaatio #vastuullisuus #prosessiosaaminen

 

”Iso määrä automatisointia johtaa korkeampaan laatuun. Varsinkin isompien verkkopalveluiden toteutuksessa tämä on tärkeää. Olennaista on, että on jo omia järjestelmiä ja automaatiota. Tämä on nyt sitä DevOpsia, josta aika paljon puhutaan.

 

Kun kehittäjän ympäristö on sama kuin tuotantoympäristö, koodaaja on enemmän vastuussa tuotannossa havaittavista vioista.”

 

Wordpress-design

 

Mitä lisäarvoja toimintatapanne välittää loppuasiakkaalle ja palvelun loppukäyttäjille?

 

”Asiakkaan kulmasta täytyy listata perinteiset arvot, joita liiketoiminnassa peräänkuulutetaan, eli laatu ja kustannustehokkuus. Olennaista on myös se, että minimoidaan ihmisten virheet. Näin päästään keskittymään asioiden kehittämiseen.”

 

Miten niin sanotut vaativat WordPress-toteutukset vertaantuvat muihin laajoihin web-projekteihin? 

 

”Yleensä WordPress on nähty teknologiana reilusti alle 20k projekteissa. Näemme WordPressin nousevan erityisen hyväksi vaihtoehdoksi 20 000 – 100 000 euron suuruusluokan projekteissa.

 

Teknologialla voidaan jo osin haastaa kilpailevat isommat julkaisujärjestelmät kuten Drupal, Episerver ja Liferay. WordPress-toteutus ei saa olla tippaakaan heikompilaatuisempi kuin järeämmät vaihtoehdot.”

 

aamulehti_wordpress_geniem

Levikiltään Suomen toiseksi suurin seitsenpäiväinen sanomalehti Aamulehti päivitti vastikään sivustonsa Geniemin toimittamaan WordPress-malliin

 

Seuraavalla viikolla esittelemme sarjan toisessa osassa miten WordPress-kehitystä on hyödynnetty käytännössä vaativan verkkopalvelun toiminnoissa.

 

Geniemin kotisivut

Geniemin ite wiki -profiili