Kuluttajamarkkinoinnissa yksinkertaisuus on valttia. Tuonkin esille toisenlaisen näkökulman pohjautuen omiin kokemuksiini Helsinki-Vantaan kentän tax free busineksen markkinointivastaavana.

 

Kaupankäynti lentokentällä on siinä mielessä erilaista, että asiakaskunta koostuu vain ja ainoastaan niistä henkilöistä, jotka ovat terminaalissa sisällä ja joilla on oikeanlaatuinen boarding pass (matkakohde). Tärkeimpiä kansallisuuksia on noin 10 erilaista ja markkinoinnissa pitää käyttää noin 5-6 eri kieltä. Kulutusmieltymykset vaihtelevat riippuen matkustajan kansalaisuudesta.

 

Markkinointi lentokentän ulkopuolella on lähes turhaa, koska se kohdistuu 99.9%:sti henkilöihin, jotka eivät ole matkustamassa lähiaikoina. Markkinoimalla ei voi saada lisää asiakkaita myymälöihin. Kuluttajat eivät myöskään tutustu lentokentän palveluihin netissä ennen saapumistaan kentälle, vaan lähes kaikki tapahtuu kentällä spontaanisti. Kauppiaan motivaationa on tarjota hyvä valikoima helposti ja nopeasti tarjolle kuluttajalle hänen ollessaan terminaalissa ja tavoittaa mielellään kaikki kuluttajat, jotka tulevat terminaaliin. Kun kuluttaja on poistunut terminaalista, hänen ostovoimansa on menetetty.

 

Tämä sama prosessi toimii tehtaanomaisesti joka päivä 15-30 minuutin tarkkuudella ennalta ennakoitavasti.

 

Jos tässä ympäristössä halutaan tehdä jotain, joka jää kuluttajille mieleen erikoisena ja mielenkiintoisena ja joka noteerataan, pitää sen olla niin merkittävää, että siitä halutaan kertoa somessa ja muussa mediassa uutisena. Kannattaa muistaa, että matkustavien kuluttajien kannalta wow-efektiin vaikuttavat kilpailijat, kuten Dubai, Lontoo, Frankfurt, Kööpenhamina ja muut laadukkat kansainväliset hubit.

 

Miten siis oikeasti erottautua? Miten saada viritettyä kuluttajiin tehokkaasti positiivinen odottamisen fiilis? Yksi kampanjavaihtoehto, jota ehdotin lentokentällä näkyvyyden hankkimiseksi tavalla, joka olisi uniikki koko maailmassa ja siten uutisarvoinen oli :

 

THE FASTEST AIRPORT SHUTTLE IN THE WORLD

Eksklusiivinen vaihtoehto lentokenttäbussille:

  • Porsche Panamera: kuski + kolme kyyditettävää matkustajaa
  • Porsche tykittää 300km/h kiitoradalla, joka ei ole käytössä lentoliikenteelle
  • Showcasena kuskina voisi olla vaikka: Kimi Räikkönen tai Mika Häkkinen tai Juha Kankkunen. Maailmanmestari rattiin.
  • Extreme-showcasena, josta tuotetaan videosisältöä SOME:een : valikoidut kiinalaiset matkustajat haetaan Airbusista ennen kuin Airbus on parkannut putken päähän ja heidät hakee koneen sisältä…. Räikkönen tai Häkkinen…. aivan yllätyksenä.

 

Tälläinen kampanja rakentuisi Helsingin vahvuuksiin, tukisi Finnairin strategiaa, sekä Suomen autourheiluperinteeseen. Porschelle Suomi on myös erityinen Levillä sijaitsevan Posche Driving Experiencen. Win-Win-Win.

 

Pääviesti 1: Helsinki – the fastest route between Asia and Europe.
Pääviesti 2 : Helsinki = #1 in the world – uniqueness

 

Jos haluaa jäädä mieleen, kannattaa olla ainutlaatuinen mielenkiintoisella tavalla. Tämä voisi olla jotain sellaista.

 

Kysy itseltäsi missä sinä ja sinun bisneksesi on uniikki?

 

Olen siis tehnyt tälläisen kampanjasuunnitelman ja tehnyt siitä ehdotuksen. On varsin todennäköistä, että tämän tyyppinen tempaus saisi positiivista medianäkyvyyttä ja Helsingin imago paranisi. Sisältömarkkinoinnissa on tärkeää tuottaa autenttista kontenttia. Tässä olisi jotain mikä voisi kiinnostaa.

 

Tämän jutun pointti on siinä, että kuluttajille viestien kannattaa olla hyvin yksinkertaisia, mutta samalla mielenkiintoisia, että ne huomataan ja jäävät mieleen. Yllättäen, sama pätee helposti myös B2B brändeihin, koska ihmiset ostavat ihmisiltä.

 

Ota yhteyttä, jos kaipaat kiihdyttää brändisi ja markkinointisi 300 km/h vauhtiin. Voin hypätä ratin taakse.

 

timo-miettinen

Timo Miettinen

040 8354585