Mitä teknologiauutuuksia asiantuntijat povaavat alkaneelle vuodelle?

 

Vuosi 2015 oli jännittävää aikaa teknologian kehittymisen kannalta, kun yhä mielikuvituksellisemmat innovaatiot valtasivat alaa sekä Suomessa että maailmalla. Suomalaiset tottuivat ruuan tilaamiseen verkosta, Uber vakiintui kielenkäyttöön, ja new yorkilaiset viilettävät jo huolettomasti Hoverboardeilla melkein kuin Back to the Future -elokuvassa konsanaan.

 

Vuoden vaihduttua on kuitenkin aika siirtää katseet alkaneen vuoden uutuuksiin. Mitä innovaatioita alan asiantuntijat povaavat vuoden 2016 järisyttävimmiksi teknologisiksi uutuuksiksi? Perehdyimme kahden asiantuntijaorganisaation ja -median, Gartnerin ja Mashablen ennustuksiin seuraavan vuoden luvalle. Mukana on sekä kevyitä kuluttajaelektroniikan uutuushärveleitä kuin myös raskaampia yhteiskunnan rakenteita muuttavia innovaatioita.

 

Julkaisemme nämä poimitut 19 teknologiainnovaatiota neliosaisessa sarjassa. Tämä julkaisu pitää sisällään ensimmäiset viisi teknologiauutuutta tulevalle vuodelle.

Nähtäväksi jää, mitkä innovaatioista nähdään Suomessa tämän vuoden aikana!

 

Aloitamme teknologiatrendien avaamisen Gartnerin Top 10 Strategic Technology Trends for 2016 -listauksesta. Gartner määrittelee nämä trendit sellaisiksi, joilla on mahdollisesti merkittävä ja strateginen vaikutus organisaation menestymiseen nopeasti muuttuvassa ympäristössä. Gartnerin laatiman listan trendit hyvin mahdollisesti mullistavat liiketoimintaa, loppukäyttäjien käyttämistä, ja IT:tä toimialana.

 

1. Sensorisoppa

Jo nyt yhä useampi arki- ja ammattikäytössä oleva laite pitää sisällään tukon sensoreita, hyödyntäen keräämäänsä dataa toimintansa parantamiseksi. Autot ja puhelimet ovat jo näitä sensoreita pullollaan.

Kun vielä tänään nämä laitteet toimivat pitkälti ilman liitäntää toisiin laitteisiin, Gartner ennustaa vuonna 2016 laajempaa integraatioita näiden laitteiden välille helpottaen päivittäisiä rutiinejamme entisestään. Miltä kuulostaisi, jos mökkisaunasi alkaisi lämpiämään automaattisesti sensorien havaitessa autosi lähestymässä mökkitiellä?

 

teknologia-iot-älykello

Älykellon ja älypuhelimen saumaton integraatio on ensimmäisiä osviittoja tulevaisuudesta, jossa yhä useampi käyttöesine on jatkuvassa yhteydessä toisiinsa.

 

Suomalaisista sensoreita uusilla tavoilla hyödyntävistä yrityksistä kenties kuuluisin on jätekeräystä tehostava Enevo, joka on nopeasti kerännyt miljoonien rahoituksen kansainvälistä kasvuaan varten. Suomalaisesta helmasynnistä markkinointiosaamisen puutteesta poiketen yritys on herättänyt laajaa ihastusta twiittaavilla roskapöntöillään.

 

 

2. Integroitu käyttäjäkokemus

Toisiinsa saumattomasti integroidut sensorit ja laitteet luovat pohjan aiempaa nerokkaamman käyttäjäkokemuksen kehittämiselle. Erillisten laitteiden käyttöliittymät yhdistelemällä voidaan luoda ympäristöjä, jotka hyödyntävät sekä virtuaali- että lisättyä todellisuutta.

Gartnerin ennusteen mukaan toisiinsa kytketyt laitteet, sensorit ja näiden käyttöliittymät tulevat lopulta niin älykkäiksi, että ne voivat auttaa päivärutiineissamme jopa meidän huomaamatta.

 

Vaikka erillisten ja itsenäisten sovellusten luominen tulee säilymään tärkeänä strategisena fokuksena yrityksille, yhä enemmän tullaan keskittymään integroidun käyttäjäkokemuksen luomiseen, joka ulottuu halki eri laitteiden. Tämän kaltaiset käyttöliittymät tulevat pitämään sisällään IoT-sensorit käyttöesineissä, tuotantolaitoksissa ja esimerkiksi autoissa.

Gartnerin mukaan vuoteen 2018 mennessä näiden integroitujen käyttökokemusten luominen tulee jo olemaan merkittävä kilpailuvaltti ohjelmistokehittäjille.

 

iphone-410311_960_720

 

3. 3D-tulostettavien materiaalien kasvu

Vasta kun ihmiskunta on tottumassa ajatukseen 3D-tulostuksesta, Gartnerin ennusteessa tästä teknologiasta tulee yhä arkipäiväisempää tänä vuonna tulostukseen sopivien materiaalien määrän kasvaessa. Kasvava materiaalivalikoima johtaa 3D-tulostuksen yleistymiseen yhä uusilla toimialoilla, ja tulee mullistamaan tuotelinjasto- ja toimintoketjuajattelun laajasti yhteiskunnassa.

Sähköautovalmistajan Teslan väitetään ottaneen jo 3D-tulostuksen käyttöön moottoreiden valmistuksessa. Lähitulevaisuudessa tulostettavien tuotteiden määrä tulee laajenemaan myös biologiseen materiaaliin kuten ruokaan ja lääkkeisiin. Kohta muutkin kuin astronautit pääsevät nauttimaan 3D-tulostetuista pizzoista, ja elinsiirtojonot voivat kadota 3D-tulostettujen elinten myötä.

 

3D-tulostettu pallo on hieno, mutta varsin yksinkertainen kappale tulostaa, kun sitä vertaa suunnitelmiin tulostaa ihmissydämiä.

3D-tulostettu pallo on hieno, mutta varsin yksinkertainen kappale tulostaa, kun sitä vertaa suunnitelmiin tulostaa ihmissydämiä.

 

Suomalainen startup-yritys Fimatec on kehittänyt 3D-tulostusta ja robotiikkaa yhdistävän innovaation, jolla on tarkoitus pian tulostaa kokonainen betonitalo ulko- ja sisäseininineen, kaikkine eristeineen ja raudoituksineen.

 

 

4. Informaatioähky

Laitteiden, sensorien, ja kaikkien digitaalisten vempainten tuottama informaatiovirta kasvaa kohinalla, ja Gartner ennustaakin vuodesta 2016 informaatioähkyn vuotta. Perinteisten ääni-, kuva-, ja tekstidatan lisäksi syntyy kasoittain sensoreista kerättyä kontekstuaalista dataa. Tämä datavyöry tulee olemaan liike-elämälle sekä haaste että mahdollisuus.

Datamäärän tulkintaan joudutaan käyttämään yhä enemmän voimavaroja, mutta yritykset jotka onnistuvat hyödyntämään informaatioähkyä edukseen, voivat saada merkittävää kilpailuetua kilpailijoihinsa alta aikayksikön.

 

Dataähkyä Elon Muskin perustaman SpaceX-avaruusliikenneyrityksen tarkkailuhuoneessa

Dataähkyä Elon Muskin perustaman SpaceX-avaruusliikenneyrityksen tarkkailuhuoneessa

5. Kehittyvä koneoppiminen

Tänä vuonna tulemme näkemään yhä älykkäämpiä laitteita, kun koneoppimisen ja tekoälyn kehittyessä teknologiat oppivat pian tiedonkeruun lisäksi tulemaan älykkäämmiksi – siis oppimaan – keräämänsä datan perusteella.

Tietomäärän räjähdys ja monimutkaistuminen tekevät nopeasti ihmiskäsin tehdyn data-analysoinnin kannattamattomaksi, kun ns. DNN (deep neutral nets) ottaa kopin valtavien ja monimutkaisten tehtävien ratkomisesta luoden aidosti älykkäitä laitteita.

Nämä itseään sivistävät ja maailmaa autonomisesti havainnoivat laitteet tulevat korvaamaan ihmiset monella liike-elämän osa-alueella. Jo vuonna 2014 ohjelmoitu robotti osasi itsenäisesti kirjoittaa uutisen Los Angelesin seudulla tapahtuneesta maanjäristyksestä.

Kehitys tällä saralla on erittäin nopeaa, ja yritykset joutuvatkin jo hartiavoimin miettimään, mitkä liiketoiminnan osa-alueet voi koneellistaa.

 

R2D2:n kaltaiset älykkäät ja oppivat koneet voivat pian olla todellisuutta

R2D2:n kaltaiset älykkäät ja oppivat koneet voivat pian olla todellisuutta

 

Kyllä Suomessakin toki osataan! Suomalainen ZenRobotics kehittää jätteidenkäsittelyrobotteja, jotka oppivat virheistään. Jo vuoden 2012 lopulla yritys keräsi 13 miljoonan euron pääomarahoituksen, ja ensimmäinen uusi jätteidenkäsittelyrobotti otettiin käyttöön Helsingin Viikissä 2014.

 

Tässä viisi ensimmäistä teknologiatrendiä tulevalle vuodelle. Sulatatko nämä pukisematta, vai luuletko ihmiskunnan pystyvän parempaankin seuraavan vuoden aikana?

 

Lue katsauksen toinen osa: Strategiset teknologiatrendit – osa 2.

 

Lue myös:

Teknologiat, joita pitää silmällä vuonna 2016

Teknologiat, joita pitää silmällä vuonna 2016 – osa 2

 

Niko_kuva

Niko Helle bloggaa, SoMettaa ja sähköpostittaa ite wikillä Marketing Managerinä.

Voit seurata minua Twitterissä tästä!

 

Liity ite wikin uutiskirjeen tilaajiin ja seuraa meitä Twitterissä, facebookissa jaLinkedInissä

Ite wiki koostaa yhteen kaikki liiketoiminnan Digitalisoinnin osaajayritykset Suomessa ja yhdistää sopivia yrityskumppaneita liiketoiminnan kehityshankkeissa.

ite wikin yrityshaku

Iie wikin referenssihaku

ite wikin julkaisuhaku