Lippujen ja lappujen lähettely on tarhaikäisten lasten vanhemmille arkipäivää. Tärkeätkin tiedot liikkuvat suusta suuhun tai paperilla, ja näin ollen unohtuvat tai katoilevat.

Tätä haastetta on valiteltu ja ratkaisua vaadittu lukuisissa foorumeissa ja sosiaalisen median ryhmissä. Siksi naamani kääntyikin leveään virneeseen, kun mobiilikehityksen pioneeri Hannu Hiilamo esitteli älypuhelimeltaan käyttövalmiin KindieDays-sovelluksen.

Hiilamon edustama mobiilikehitystalo Starcut on tuotekehittänyt yhteistyössä Start-up yritys Century Moosen kanssa applikaation nimeltä KindieDays, joka digitalisoi päiväkotien viestinnän ja samalla koko toiminnanohjauksen.

 

Kindie-days-digitalisoi

 

Päiväkotien keskeiset päivittäiset toiminnot mobiiliin

 

Tällä hetkellä lapsen saapuessa päiväkotiin opettaja kirjaa ruutupaperille, kun lapsi on tuotu hoitoon. Kirjaaminen ja viestintä jatkuu samaan tapaan paperille pitkin päivää ja viikkoa: päivän tapahtumat, poissaolot, hoitotarpeet, päiväkodin poikkeusaukiolot ja niin edelleen. Laput katoilevat tai unohtuvat ja lopulta tieto ei kulje.

“KindieDays uudistaa koko päiväkodin toiminnan tuoden vanhempien ja hoitajien välisen viestinnän mobiiliin. Näin kaikki kirjaaminen ja viestintä kotien ja tarhan välillä sähköistyy ja muuttuu samalla reaaliaikaiseksi, luotettavammaksi ja helpommaksi”, Hiilamo avaa KindieDaysin vaikutusta.

Tällaiselle päivähoitoikäisen lapsen vanhemmalle on osunut pelkästään tähän syksyyn lukuisia retkipäiviä, naamiaiset, itsenäisyypäiväjuhlat ja tarhakuvaukset. On vasukeskusteluaikoja, on neuvolakäyntiä kesken päivän, on tarhaan soittelua kun ollaan myöhässä tai kipeinä. On paljon asioita joka viikko. Olen todella odottanut sitä päivää, kun tiedot ja viestintä kaikista näistä tapahtumista saadaan sähköistettyä. Myönnän, olen huono lippujen ja lappujen kanssa.

Ja kuten digitalisointihankkeissa niin usein, kun perustavaa laatua olevat haasteet on ratkaistu, uusia hyötyjä ja mahdollisuuksia alkaa pulpahtaa esille.

 

Kohti käytön mukaista laskutusta

Hannu Hiilamo jatkaa avaamalla lisää tarvetta KindieDaysin kaltaisille sovelluksille.

“Tulevaisuudessa vanhemmat maksavat lastensa päiväkodissa viettämästä ajasta. Samalla päiväkotien vastuulle tulee todellisen hoito-ajan raportointi.” Nämä hoitoajat kertyvät jatkossa automaattisesti KindieDaysin avulla, kun lapset merkataan hoitoon saapuneiksi ja sieltä haetuiksi suoraan mobiilisovellukseen. “Näin KindieDays tukee myös päiväkotien laskutusprosessia ja tarjoaa kaikille paikkaansa pitävää tietoa siitä, minkä verran palvelua on käytetty”, Hiilamo kertoo.

kindiedays-sovellus

Päiväkotikuvaus uudistuu: Digikuvat ja yksityisyydensuoja

Päiväkodeissa vietetään lukuisia hauskoja hetkiä ja niin opettajat kuin vanhemmatkin haluaisivat kuvia lasten leikeistä ja touhuista kavereidensa kanssa. Miksi päiväkotikuvauksen pitäisi tapahtua vain kerran vuodessa ja miksi siitä pitäisi maksaa niin paljon, kun kaikilla on kamerat kuitenkin taskuissa? Päiväkodin henkilöstö ja vanhemmat ovat kuitenkin varovaisia yksityisyydensuojan kanssa. Sopiiko lapsia siis kuvata päiväkotiryhmässä?

KindieDaysiin on sisäänrakennettu kuvauslupa-toiminto ja se tukee myös älypuhelimella otettujen kuvien käsittelyä. Opettajat voivat ottaa kuvia päivän touhuista kuvan tallentumatta fyysisesti laitteelle, sekä jakaa ne kuvassa esiintyvien lasten vanhemmille merkitsemällä lapset kuviin. Kaikki tapahtuu automaattisesti. Tarvittaessa lapsen kasvot voidaan myös sumentaa ryhmäkuvasta, jos vanhemmat eivät halua lapsensa kuvaa muiden nähtäville.

 

Päiväkodin toiminnan suunnittelu

Päiväkodin johto pääsee muokkaamaan päiväkotiryhmien ja henkilökunnan tietoja selaimella web-käyttöliittymän kautta. Lisäksi sieltä voidaan nähdä ja tulostaa erilaisia raportteja joita voi hyödyntää mm. henkilöstötarpeiden suunnittelussa, kun hoitoon saapuvien lasten määrät ja ajankohdat ovat etukäteen tiedossa.  Käytännössä sovelluksella voidaan siis pyörittää päiväkodin toiminnan ohjausta.
Myös uusia kehityssuuntia tullaan näkemään tulevaisuudessa ja KindieDays integroidaan tiiviimmin muihin jo käytössä oleviin järjestelmiiin.

 

Parhaat digitaaliset tuotteet syntyvät toimialaosaamisen ja ohjelmisto-osaamisen yhdistämisestä

Useiden mielenkiintoisten tuotekehityshankkeiden takana on toimialaymmärrys yhdistettynä ohjelmistokehitysosaamiseen. Miten tälläisiä matcheja saadaan oikein aikaiseksi?

Hiilamo vastaa kysymykseen kysymyksellä:

“Milloin yrityksen tai start-upin pitäisi turvautua ulkopuoliseen kumppaniin ja milloin haalia resurssit itselleen?”

“Tyypillisesti yrityksellä itsellään on toimialaosaaminen ja ymmärrystä käyttäjien tarpeista, esimerkiksi KindieDaysin tapauksessa visio siitä, miten päiväkotien toimintaa ja kommunikaatioita pitäisi uudistaa.

Jos digitaaliseen tuotekehityshankkeeseen löytää kumppanin, teknistä ja palvelumutoilun osaamista ei välttämättä tarvita oman tiimin sisällä. Toisaalta vaikka ohjelmistokehityksen osaamista olisi, ei välttämättä ole kokemusta softaan pohjautuvan tuotekehityshankkeen läpiviennistä. Osaava ohjelmistokehityskumppani tuo luonnollisesti näihin tarpeisiin lisäarvoa”

“Myös time to market nopeutuu ratkaisevasti, kun yritys pääsee itse keskittymään liiketoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen”, Hiilamo jatkaa.

“Digitaalisen tuotekehityksen kehittäjäkumppanilla pitää olla näkemystä siitä, mikä on toimivaa ja riittävän hyvää. Markkinoille ei voi tuoda raakiletta, jossa on vain muutama ominaisuus, vaan sen täytyy olla läpileikkaus koko palvelulupauksesta. Tuotekehityshankkeissa myös käyttäjien ensipalaute voi helposti aiheuttaa poukkoilua, joten omasta visiosta kannattaa pitää kiinni.”

starcut-tiimi-indieddays

Starcutin ja KindieDaysin tiimit suunnitelupalaverissa. Kuvassa vasemmalta oikealle: Giuseppe Franco, Lassi Valkama, Matti Laukkanen, Milla Mikkola, Jonne Jyrylä, Oskari Mikkola, Hannu Hiilamo, ja Pierre Leonard

 

Juttua varten haastateltiin Starcutin Hannu Hiilamoa.
Starcut on mobiilisovelluksiin ja mobiilikehitykseen erikoistunut suomalainen yritys. Ydinosaamistamme ovat sovellusten suunnittelu, kehitys ja sovelluksiin liittyvien taustajärjestelmien kehitys ja ylläpito pilviympäristöissä.  Starcutin toteuttama Aja hiljaa -sovellus voitti eri kategorioissa kultaa, hopeaa ja pronssia vuoden 2015 Eurobest – kilpailussa.

Starcutin kotisivut

Starcut ite wikissä

KindieDays –kotisivut
Teksti Johannes Puro