Jokainen meistä ajattelee päivän aikana jopa yli 60 000 ajatusta. Suurin osa noista ajatuksista pyörii samojen asioiden ympärillä päivästä toiseen ja ajamme omaa päätämme pitkälti autopilotilla, etenkin työelämän ulkopuolella.

Väitän, että juuri tuo autopilotilla toimiminen on suurin este uusien ideoiden syntymiseen, sillä suoritamme monimutkaisetkin prosessit selkäytimestä pysähtymättä kertaakaan miettimään, miksi toimin näin ja voisiko tämänkin asian tehdä ehkä helpommin tai yksikertaisemmin?

Jos olet vaihtanut työpaikkaa, muuttanut toiseen maahan tai saanut perheenlisäystä, niin ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana joudut katsomaan uusia tapoja toimia suoraan silmiin ja löytämään tiesi selvitä muutoksesta. Noiden päivien ja viikkojen aikana olet herkempi arvioimaan ympäristöä ja myös arvostelemaan toisten tapoja toimia. Pikkuhiljaa kuitenkin epävarmuutesi muuttuu rutiiniksi toimia ja arki alkaa niin kutsutusti taas rullaamaan.  Samalla kuitenkin usein menetät kykysi pysähtyä ihmettelemään tilanteita ja ympäristöä ”tuorein silmin”.

Hyvä idea syntyy usein pysähtymisen, ihmettelyn ja omakohtaisen kokemuksen kautta. Hyvä idea ratkaisee ongelman, vastaa tarpeeseen ja helpottaa arkea, oli sitten kyseessä työelämä tai vapaa-aika.  Elämme keksintötaloudessa,  jossa digitalisaatio mahdollistaa rajattoman määrän uusia elämää ja arkea helpottavia ideoita ja innovaatioita, jotka vain odottavat uusia yrittäjiä ja idealle omistautuvia kehittäjiä.

Jos oman ympäristön havainnointi ei saa idelamppua syttymään tai mietit mikä sytyttäisi milleniaalit tai suuret ikäluokat, niin käytössäsi on runsas määrä eri vaihtoehtoja kuunnella, osallistaa ja kysyä nykyisiltä tai potentiaalisilta asiakkailta. Eikä tarvitse odottaa valmiin tuotteen tai palvelun valmistumista, vaan kohderyhmän voi ottaa mukaan myös jo ideointi-, konseptointi – ja lanseerausvaiheeseen.

Uskon vahvasti, että ensi vuoden parhaimmat innovaatiot löytyvät jo nyt asiakkaittesi arjesta, kunhan vain lähdet avoimin mielin niitä kartoittamaan. Suoraan kysymällä et välttämättä saa napattua parhainta ideaa, mutta keskustelemalla, teettämällä tehtäviä ja raapaisemalla pintaa syvemmälle arjen kipupisteitä löytyy varmasti. Samalla opit itse uutta ja saat laajennettua omaa perspektiiviäsi.

 

Johanna Lehtonen

CEO, Stooria

Dataa & Tarinaa

Ymmärrystä & Elokuvaa

Faktaa & Fiktiota

”Auttaminen on parasta markkinointia”

Twitter: @jolehtone

https://fi.linkedin.com/in/johannalehtonen