Blue Arrow Awards toteuttaa Suomeen oman palkintogaalan parhaille digitaalisille palveluille. Vuonna 2016 siis selviää, kuka on digitaalisten palveluiden Leonardo Dicaprio, ja kuka Kate Blanchett.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävän kilpailun tarkoitus on esitellä huipputekijöitä, tiimejä ja toteutuksia digipalveluiden kentästä. Näin Blue Arrow Awars tuo digitalisaatiokenttään Oscareista tai Suomen Urheilugaalasta tuttua näkyvyyttä ja huumaa vuoden parhaille suorituksille. 

Blue Arrow Awardsin takana on joukko suomalaisia ohjelmistotaloja, jotka haluavat nostaa esiin onnistumisia ohjelmistoprojekteissa.

Blue-Arrow-Awards

”Julkisuudessa palstatilaa saavat tyypillisesti it-alalla nämä isot hankkeet, jotka feilataan eeppisesti”, aloittaa Jesse Peurala Fraktio Oy:stä, yhdestä Blue Arrow Awardsin ideoineista yrityksistä.

”Julkisuudessa palstatilaa saavat tyypillisesti IT-alalla nämä isot hankkeet, jotka feilataan eeppisesti”

”Kun epäonnistumiset ovat otsikoissa ohjelmistoalasta välittyy samalla mielikuva, että kaikki hommat hoidetaan huonosti.  Blue Arrow Awardsin tarkoitus on nostaa hyvin tehdyt palvelut, olivat ne sitten firmojen tai yksilöiden tekemiä, framille”, Peurala jatkaa.

Ohjelmistotalo Fraktion Jesse Peurala

Elina Koskela Reaktorista jatkaa samaan sävyyn: ”Ideointi lähti liikenteeseen muista kisoista: tuntui siltä, että hyvin tehdyt, laadukkaat, käyttäjien todellisia ongelmia ratkaisevat palvelut eivät saa kiitosta, vaan palkituiksi tuli kaunis pinta ja keskeneräiset tuotteet. Toisaalta negatiiviset hankkeet saavat paljon tilaa julkisuudessa. Päätimme korjata tilanteen ja perustaa kisan nostamaan meille tärkeäksi kokemiamme asioita esille.”

Kisan toteutuksesta vastaa Better Digital Services Ry, joka on palkintogaalan järjestäjäyritysten, eli Codenton, Eficoden, Exoven, Fraktion, Futuricen, Goforen, Houston Incin, Reaktorin, SC5:den, Solitan ja Vincitin yhdessä perustama yhdistys.

”Kisan järjestämisestä vastaa Better Digital Services Ry”

Mutta saadaanko muut yritykset osallistumaan ohjelmistotalojen yhteisponnistuksena syntyneeseen konseptiin?

Jesse Peurala korostaa järjestäjätahojen filosofiaa kilpailun taustalla: ”Olennaista on, että Blue Arrow Awardsia ei järjestä mikään yksittäinen firma, vaan että se syntyy avoimessa yhteistyössä. Tätä varten on perustettu Better Digital Services-yhdistys ja tapahtumajärjestelyistä tulee vastaamaan ulkopuolinen palvelutarjoaja.

”Tarkoitus on nimenomaan, että laadukkaat palvelut ovat toiminnan keskiössä. Yhdistys itsessään pyörii tiukalla budjetilla ja talkoohengellä. Tästä ei haluta missään nimessä it-konsulttitalojen sisäpiirijuttua ja ilmoittautumisia toivotaan ennen kaikkea muilta, kuin kilpailua järjestäviltä tahoilta.”

Iso joukko kasvavia ohjelmistotaloja on siis paiskannut kättä uskottavan konseptin synnyttämiseksi.

Ehdokkaita seitsemässä kategoriassa

Bluearrowawards

Blue Arrow Awards nimeää digitaalisten palveluiden kuninkaan seitsemässä kategoriassa.

Societal Influence Award palkitsee digihankkeen, joka on osaltaan onnistunut merkittävästi parantamaan ja helpottamaan yhteiskunnan ja sen jäsenten toimintaa.

-Palvelun virtaviivaisuus ja vaivaton – jopa rakastettava käyttäjäkokemus ovat avainsanoja Customer Experience-kategoriassa.

-Teknisesti onnistuneet sovellukset, nerokkaat algoritmit ja uraa uurtavat koodit palkitaan Robust Code palkinnollajossa kilpailutyö voi olla niin järjestelmä, tietovaranto kuin algoritmikin.

Propellerhead Award  peräänkuuluttaa yksilöitä tai tiimejä, jotka ovat innovaatioillaan ja ideoillaan onnistuneet ravistamaan yhteiskuntaa ja vakiintuneita toimintatapoja.

Disruption Awardista kilpailevat toimijat ovat joko kehittäneet täysin uuden tavan kerätä markkinaosuutta – tai jopa markkinan, jota ei ennen edes ollut olemassa.

Best Performing Team Award pyrkii palkitsemaan toimivimman tiimin tai kukoistavimman työpaikkakulttuurin. Tämän kategorian kilpailijat ovat onnistuneet haastamaan perinteisen työympäristön käsityksen luomallaan toimintotavalla, joka innovatiivisuudellaan tuottaa onnistumisia jatkuvalla syötöllä.

Epic Purchasing Award palkitsee asiakkaana toimivan organisaation, joka on keksinyt toimivimman tavan tavoitellun lopputuloksen saavuttamiseen.

 

Tuomaristossa tunnettuja vaikuttajia ja digipalveluiden ammattilaisia

Blue Arrow Awardsin tuomaristo muodostuu tunnetuista digitaalisten palveluiden osaajista. Kuvat bluearrowawards.com

Blue Arrow Awardsin tuomaristo muodostuu tunnetuista digitaalisten palveluiden osaajista. Kuvat bluearrowawards.com.

Kunkin kategorian päätuomarina toimii yksi tunnettu digitalisaatiovaikuttaja, sekä järjestäjäyrityksiä edustavat aputuomarit. Tuomaristoon lukeutuvat tietokantaexpertti Michael ”Monty” Widenius, joka tunnetaan myös MySQL ja MariaDB -yritysten perustajana ja pääohjelmoijana, IRC:n kehittäjä Jarkko Oikarinen, Yle television ja Areenan julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa, tietoyhteiskunta-asioihin erikoistunut kansanedustaja Jyrki Kasvi, vähittäiskaupan asiantuntija Marina Vahtola, Cargotecin Digitransformaatioon erikoistunut Jukka Lindström, sekä digitalisaatiosta aktiivisesti keskusteleva mielipidevaikuttaja Mikael Jugner.  

 

Osallistuminen maksullista – paitsi propellipäille

Digipalvelun tarjoaminen ehdolle Blue Arrow Awardsiin kustantaa 150 euroa + alv:n. Osallistumisesta on tehty maksullista siitä syystä, että kilpailujärjestäjille on iso ponnistus käydä läpi jätetyt työt.

”Toivomme pienen maksun karsivan tuplalähetykset ja osallistujien maksun myötä panostavan tosissaan hakemuksiinsa. Ja koska järjestämme kisaa ensimmäistä vuotta, raha on myös yhdistyksen toiminnan kannalta kriittistä ja mahdollistaa kisan järjestämisen”, Elina Koskela kertoo.

”Kilpailujärjestäjille on iso ponnistus käydä läpi jätetyt työt”

”Ilmaisessa Propellerhead-kategoriassa tarkoitus on ilmiantaa keitä tahansa alaa eteenpäin vieviä nimiä. Tämä kategoria toimiikin ilman entry-feetä.”

Kilpailutyöt saavat olla julkaistu ennen vuotta 2015, mutta niiden tulee olla operatiivisia kilpailuun osallistuessa. Myös kansainväliset osallistujat ovat tervetulleita, kunhan kilpailutyö on ymmärrettävissä englanniksi, suomeksi tai ruotsiksi.

Mukaan kisaan kuka vain – koodi suurennuslasin alle!

Blue Arrow Awards-Kisa on auki koko it-alalle.

”Toivomme erityisesti houkuttelevamme kisoihin suomalaisia pieniä ja -keskisuuria taloja, jotka kehittävät omia mielenkiintoisia palveluitaan, mutta eivät välttämättä saa muutoin näkyvyyttä.”

”Koodin laatua katsotaan tarkastelemalla koodia”

”Tarkoitus ei ole missään tapauksessa, että tästä tulee konsulttitalojen selkääntaputteluskaba! Ajatuksena on osallistaa ennemmin asiakkaat, kuin konsulttitalot jättämään töitä, mutta kyllä me myös itse toki haluamme töitä kisaan tuoda, se ei liene yllätys”, Koskela kuvaa.

Reaktor-Vincit-Gofore-Frakt

”Meille tärkeää on ollut pyytää tunnukset arvioitaviin palveluihin. Emme siis halua arvioida ammattilaisten tekemiä esittelysivuja, vaan käydä itse katsomassa ja kokemassa miten palvelu toimii, miten käytettävä se on ja niin delleen. Ja koodin laatua tarkastelemme – katsomalla koodia! Eli tarkoitus on hypätä vähän pintaa syvemmälle”, Koskela jatkaa.

Blue Arrow Awardsiin ilmoittautuminen sulkeutuu 17.3.2016  ja palkintogaala pidetään 26.5.2016.

 

It-ala saa Idols-tuomarinsa

Nähtäväksi jää, kuinka eeppiseksi digipalveluiden Oscar-gaala Blue Arrow awards nousee.

Ajatus oman koodin avaamisesta mahdollisille kilpailijoille ei varmasti herätä innostusta muiden ohjelmistotalojen keskuudessa. Kunkin kilpailukategorian aputuomareina toimii nimittäin järjestäjäyritysten edustajia.

Start-upeille kisa voi tuoda kaivattua näkyvyyttä, mutta aloittelevissa taloissa jokainen satalappunen ja viisikymppinen käytetään harkiten, tai olueen.

Toisaalta on varmaa, että järjestävien ohjelmistotalojen yhteistyö kampeaa perinteisiä it-alan jättejä korokkeiltaan. Idols-kisojen tuomarit ovat aina musabisneksen kovimpia tekijöitä ja on selvää, että Blue Arrow Awards brändää vaivihkaa järjestäjätahot Suomen osaavimmiksi digipalveluiden tuottajiksi.

Customer experience awardin aputuomareina toimivat järjestäjäyritysten digi-osaajat

Customer experience awardin aputuomareina toimivat järjestäjäyritysten digi-osaajat

Toisaalta tässä olisi hyvä paikka Tiedolle, CGI:lle, Accenturelle, Enfolle tai Solteqille nostaa toteuttamansa palvelu Suomen parhaaksi ja vieläpä kilpailijoiden markkinoimana.

Sosiaalista aikakautta edustavat järjestäjät tulevat varmasti noudattamaan toiminnassaan avoimuuden periaatteita, ja sikäli Blue Arrow Awards tulee eroamaan esimerkiksi Tivin ”it-alan 100 vaikuttajaa”-listasta, jonka ”toimitus koostaa lukijoita kuunnellen”, mittareita tai dataa paljastamatta, mutta taatusti Talentumin asiakkaita unohtamatta.

Blue Arrow Awardsin pystys onkin taas yksi mielenkiintoinen esimerkki siitä, että ohjelmistoala ei viesti enää medioiden armoilla, vaan voi halutessaan luoda paremmat konseptit ja saada kattavamman näkyvyyden itsenäisesti.

Piiloviestinä järjestäjäyritykset pyrkivät osoittamaan Blue Arrow-ponnistuksellaan perinteiselle it-markkinalle, että yhteistyö ja avoimuus voittavat suljetun toiminnan ja vastustajien kampittamisen.

Blue Arrow Awardsista välittyy fiilis, että tärkeintä on se, että asiat tehdään hyvin.

Juuri tälläistä haastamista ja positiivista uutisointia Suomen digitalisaatiomarkkina kaipaa.

 

Teksti

Johannes Puro & Niko Helle

Niko-Johannes

Kehitämme it- ja ohjelmistoalan yritykset koostavaa, sekä liiketoiminnan digitalisointiin keskittyvää ite wikiä. Löydät ite wikistä yritykset, toteutukset ja sisällöt liiketoiminnan kehittämiseksi ja digitalisoimiseksi. Voit hakea ite wikistä esimerkiksi ohjelmistokehityksen, webkehityksen, mobiilikehityksen, IoT:n ja paikkatiedon osaajayrityksiä Suomessa.

 

Aiheesta muualla

Blue Arrow Awardsin kotisivut

Lehdistötiedote: ”Blue Arrow Awards palkitsee digipalveluiden huiput

Yrjö Koskinen, Futuricen blogi: ”How to change the world, byte by byte

Codenton Karoliina Luodon video: ”hae kotiin Epic Purchasing @Bluearrowawards”

Codenton kotisivut ja ite wiki-profiili

Eficoden kotisivut ja ite wiki-profiili

Exoven kotisivut ja ite wiki-profiili

Fraktion kotisivut ja ite wiki-profiili

Futuricen kotisivut ja ite wiki-profiili

Goforen kotisivut ja ite wiki-profiili

Houston Incin kotisivut ja ite wiki-profiili

Reaktorin kotisivut ja ite wiki-profiili

SC5 Onlinen kotisivut ja ite wiki-profiili

Solitan kotisivut ja ite wiki-profiili

Vincitin kotisivut ja ite wiki-profiili