Käyttöliittymän merkitys sähköisissä laitteissa ja sovelluksissa kasvaa jatkuvasti. Sen myötä ihmisten tietoisuuteen ja arkikieleen ovat nousseet termit käytettävyys sekä käyttökokemus vieraskielisine UI- ja UX-lyhenteineen. Miksi käyttöliittymää pidetään niin tärkeänä ja mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan?

Mikä on käyttöliittymä?

Käyttöliittymällä tarkoitetaan yleisesti tuotteen osaa, jonka avulla sen kanssa ollaan vuorovaikutuksessa. Esimerkiksi tietokoneessa hiiri, näppäimistö ja näyttö sekä käyttöjärjestelmän graafiset ikkunat, ikonit, tekstikentät ja tekstit. Jääkaapeissa ovi, kahva, erilaiset lämpötilasäätimet sekä sisältä löytyvät hyllyt ja laatikot. Ihmetystä ja ongelmia suurin osa meistä kokee pääasiassa  sähköisten laitteiden ja niiden käyttöliittymien kanssa. Vaikka ei ovistakaan aina tiedä mihin suuntaan ne aukeavat.

Miksi käyttöliittymällä on merkitystä?

Käyttöliittymä on tärkeä, koska sen perusteella muodostetaan suurimmaksi osaksi käsitys laitteen tai sovelluksen käyttökokemuksesta. Käyttökokemuksen perusteella taas useimmat meistä päättävät onko käytetty laite tai sovellus hyvä vai huono.  Käyttäisinkö sitä uudelleen? Ostaisinko sen uudelleen? Suosittelisinko sitä ystävilleni? Oppiiko käytön helposti? Tuntuuko käyttäminen luonnolliselta? Saako asiansa hoidettua vaivattomasti?

Miksi käyttöliittymä luo kilpailuetua?

Kilpailuetua käyttöliittymästä ja käytettävyydestä saa yksinkertaisesti siitä syystä, että käytettävyys ja käyttökokemus ovat tuotteen tai palvelun asiakkaille sama asia kuin tuotteen tai palvelun laatu. Kaikki muu tuotteeseen ja palveluun liittyvä on asiakkaille todellisuudessa toissijaista. Käyttöliittymän lisäksi käyttökokemukseen vaikuttavat esimerkiksi ohjeistus käyttöönotossa ja asiakaspalvelu.

Esimerkkejä käyttöliittymän avulla menestyneistä tuotteista

 • Applen iPod – Nousi ylivoimaisesti menestyvimmäksi mp3-soittimeksi onnistuneen käyttöliittymänsä ansiosta. Se oli huomattavasti yksinkertaisempi ja helppokäyttöisempi kuin kilpailijoiden vastaavat. Lisäksi käyttökokemukseen vaikutti iPodiin tiukasti liitetty helppokäyttöinen iTunes-musiikkikauppa.
 • Facebook yhteisöpalvelu – Suosio perustuu osin uudenlaiseen palveluun, mutta menestyksen takana on suurelta osin myös sen helppokäyttöisyys.
 • Airbnb majoitusvuokrauspalvelu – Verkkosovelluksen avulla on mahdollista tarjota huoneistoja tai kiinteistöjä vuokralle. Vastaavan tyylisiä palveluja on ollut olemassa aiemminkin, mutta Airbnb:n tyylikäs ja yksinkertainen käyttöliittymä on nostanut palvelun isoon suosioon ja menestykseen.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Todennäköisesti käyttöliittymien merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään. Lisäksi käyttöliittymät tulevat erilaistumaan ja muuttuvat yksinkertaisemmiksi sekä vaistonvaraisemmin käytettäviksi. Kasvavia trendejä tulevat olemaan puhetunnistus ja eleiden avulla ohjaus. Näistä esimerkkejä ovat Applen iPhonessa käyttämä Siri-puhetunnistus ja Nintendo Wii –pelikonsoli, jonka pelejä ohjataan ohjainta liikuttelemalla ja liikkeitä tunnistavan kameran avulla.

Entä, jos haluaisimme olla mukana luomassa tulevaisuuden menestystarinoita? Silloin suomalaisen teollisuus- ja teknologiaosaamisen tulisi yhdistää voimansa ja kehittää tulevaisuuden tuotteita, joissa käytettävyys ja käyttökokemus nostettaisiin aidosti etusijalle riippumatta siitä, onko kyseessä kuluttajille vai yrityksille suunnattu tuote tai palvelu. Insinööriosaamisen lisäksi Suomen todella olisi mahdollista olla tunnettu myös edistyksellisestä käyttöliittymäosaamisestaan. Tavoitteen saavuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa ja se on mahdollista vain motivoituneilta huippuammattilaisilta. Kuten tuotekehityskilpailussa muutenkin, myös käyttöliittymäsuunnittelussa edelläkävijyys tulee olemaan korvaamaton kilpailuvaltti.

teksti: Poutapilvi

Poutapilvi_ui_ux

 

Poutapilven kotisivut

Poutapilven ite wiki -profiili

 

Lue myös muut julkaisun artikkelit:

 1. Digitalisaatio, IoT ja Teollinen Internet haastavat yritykset uudistumaan
  Eeva-ja-Johannes
 2. Liiketoiminnan digitalisoitumisen haasteita hallitaan sopimuksilla. Haastattelussa Bird&Birdin Jesper Nevalainen
  Bird&Bird
 3. IoT: Prototypoinnilla nopeammin tuloksiin. Affecton Pekka Savolainen avaa prototyyppauksen potentiaalia
  affecto
 4. Käyttäjäliittymästä kilpailuetua. Vuodesta 1998 verkkopalveluja kehittäneellä Poutapilvellä tunnetaan käyttöliittymän merkitys
  Poutapilvi
 5. Verkkopalvelut viiden vuoden kuluttua? Ennakoi ja menesty
  verkkopalvelut5
 6. Matkalippu IoT:n maailmaan – Wapice Oy
  Wapice
 7. Kilosoft: Teollisen Internetin ratkaisut alusta- ja toimittajariippumattomasti.
  Kilosoft
 8. Tuottavuushyppy toimivalla resursoinnilla. Esittelyssä Silverbucket
  Silverbucket
 9. Finn-id digitalisoi työnohjauksen ja logistiikan 30-vuoden kokemuksella
  Finn-Id
 10. Kriittisen infran asiantuntija Nodeon tarjoaa teollisen Internetin ratkaisut piiristä pilveen
  Nodeon
 11. Teollisen Internetin tuotekehityshanke. Haastattelussa Espotelin Tomi Kyllönen
  Espotel
 12. Ketterästi kentällä – Eatech tukee yrityksiä huoltotyön murroksessa
  Eatech
 13. Teollisen Internetin ratkaisut tehokkaiksi hybridikonesalien avulla. Haastattelussa Herman IT:n toimitusjohtaja Kimmo Rusanen
  HermanIT
 14. IoT ja Teollinen internet osaajayritykset Suomessa-kartoitus
  teollinen_internet_logo
 15. Teollisen internetin mestari. Cybercom niittää mainetta teollisen internetin Hackhaton-kilpailuissa
  Cybercom
 16. Ite wiki tarjoaa lähtöpisteen toiminnan digitalisoimiselle
  itewiki