Uskon siihen, että uuden luomisessa mallit ja prosessit pitää olla yksinkertaiset. Niihin ei voi eikä saa valua liikaa energiaa.

On tärkeää tietää oma rooli, oletko doer vai dreamer. Kaikkia tarvitaan. Mutta ensimmäiseen mailiin tarvitaan Vision lisäksi kivenkovat tekijät, sellaiset jotka eivät tee töitä kellokortilla vaan intohimolla. Sellaiset startup-huppari-hörhö-henkiset tekijät.

Ajattelin kertoa, miten itse olemme tekemisen jakaneet. Toivon, että siitä on muille apua ja että mallia haastetaan.

Ideoi

Prototyyppaus

Heti kun ajatus ongelmanratkaisusta on olemassa siirrymme Ideointiin. Meille tämä tarkoittaa Design-sprintiä eli erittäin tehokasta tapaa luoda ja kiteyttää idea. Käytännössä siis nk. war-room:n perustamista, tilannehuonetta jonne keräännytään päiväksi tai tarpeen mukaan myös pidemmäksi ajaksi.

Toiminta on mahdollisimman tarkkaan aikataulutettu, jolloin saadaan tekeminen tehokkaaksi. Ja tilasta tullaan ulos vasta, kun ollaan saatu testattava prototyyppi aikaiseksi. Ei softaa, vaan sellainen mitä voimme käydä näyttämässä ja jonka avulla voimme tunnustella mitä ja miten potentiaalinen asiakas ottaa tuotteen vastaan.

 

Suunnittele

Jos prototyyppi otetaan hyvin vastaan siirrytään Suunnitteluun. Suunnittelulla tarkoitetaan tarvittavien palikoiden määrittämistä, ei vielä(kään) softan tai tarkemmin ratkaisun suunnittelemista.

Tässä vaiheessa tehdään laskelmia, liiketoiminnan mallintamista, tiimin ja resurssien määrittämistä ja muodostamista, roadmapin tekoa, kilpailutusta ja niin edelleen. Eli yksinkertaisesti lasketaan auki mitä kokonaiskuvan tekeminen vaatii ja sekä mitä ulkopuolisia resursseja ja toimenpiteitä tarvitaan ja mitä ne maksaa. Ja irti siitä koodista vielä!

Toteuta

Vasta tämän jälkeen siirrytään MVP vaiheeseen. Tässä vaiheessa tiedetään että kysyntää on, ainakin jossain määrin. Ja mielessä on selkeä kokonaiskuva sekä tieto paljonko asiat maksaa. Niin aikaa kun rahaa. Ehkä pilottiasiakkuudet on jo haussa. Ruvetaan juoksemaan softaa kiinni. Heti alkuun käymme arkkitehtuurin läpi. Mikä on ratkaisun ydin, se tehdään itse. Ja voiko muissa kohdin hyödyntää olemassa olevia palveluita, sellaisia, jotka voidaan tarvittaessa myöhemmin tehdä myös itse. Jos siihen nähdään tarvetta.

Ideoi-suunnittele-toteuta

Kaikissa kohdissa käytämme mahdollisimman yksinkertaisia työkaluja. Hommat tehdään paljon paperille ja valkotaululle. Piirretään viivoja isolla tussilla. Muistiinpanot tottakai siirretään sähköiseksi, kuten basecamppiin tai trelloon. Nopeasti, tehokkaasti ja ennenkaikkea sitkeästi. War-room työskentely vaatii energiaa ja vie sitä paljon.

Ei muuta kun kokeilemaan ensikerralla.

 

Samuli Tivinen

Samuli

CEO, Game changer

Omaa vahvan osaamisen yrittämisestä, markkinoinnista ja mainonnasta sekätuotekehittelystä. Tivinen on ollut voittamassa useita mainosalan kilpailuja, niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Tivinen on harvoja suomalaisia digiosaajia, joilta löytyy Cannesin kultainen leijona.

 

Tämän lisäksi Tivinen on toiminut yrittäjänä ja tuotekehitysroolissa pitkään. Aikaisempaan työhistoriaan kuuluu mainosalan lisäksi kokemusta tuotteistamisesta, markkinoinnista sekä tuotekehityshankkeista.

 

Boonin Kotisivut
Booni ite wikissä

 

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah.