Windows 10 lupaa olla ”paras Windows toistaiseksi”. Katsoin Windows 10:n esittelyvideon ja pohdin käyttöjärjestelmän kehitystä  Androidin, ipadin sekä Windows 7:n käyttäjänä. Huomasin muutosvastarinnan kumpuavan sisältäni ja tiivistin sen syyt kolmeen kohtaan.

Windows 10 esittelyvideo

Windows kympin videoesittely ei tässä kohdassa suuria mullistuksia esittele, mutta avaa kehittäjille mahdollisuuden käyttöjärjestelmän testikäyttöön ja tarjoaa oman applikaation palautteen antamiseen. Näin Microsoft crowdsourcaa testausta ja antaa itselleen mahdollisuuden tunnistaa palautekierroksen aikana käyttöjärjestelmän suurimmat puutteet.

Työaseman ja mobiilin käyttökokemuksen integraatio keskiössä

Windows 10 jatkaa Microsoftin pyrkimystä mobiili- ja desktop käyttökokemuksen integrointiin. Sovellukset tulevat toimimaan jatkossa perinteisten windows-ohjelmistojen tapaan työasemalta käytettynä. Näin Windows 10:n sovellukset tarjoavat loppukäyttäjille kutakin alustaa tukevan käyttökokemuksen. Applikaatioiden kehittäjiä varmasti kiinnostaa mahdollisuus työasemakäyttäjien tavoittamisesta samalla kertaa.

Windows 10 kuva

Microsoft pyrkii siis edelleen muuttamaan iskostunutta tapaa, jolla suurin osa meistä käyttää ohjelmistoja, eli työasemasovelluksia usein vanhalla Windowsilla ja mobiilisovelluksia Androidilla ja iOS:llä. Näin Microsoft pyrkii tarjoamaan yhtenäisen käyttökokemuksen ja ekosysteemin asiakkailleen alustasta riippumatta.

Windows 10

Tavallaan Windowsin pyrkimys integroituun käyttökokemukseen tuntuu itsestään selvältä. Kuitenkin samaan aikaan en tunne minkäänlaista halua vaihtaa Windows seiskaani uuteen käyttöjärjestelmään. Muutosvastarinta siis kumpuaa syystä tai toisesta sisältäni, vaikka lähtökohtaisesti pyrin heittäytymään uuden teknologisen kehityksen kelkkaan avoimin mielin. Siksi pyrinkin tunnistamaan kolme keskeistä haastetta, jotka minua loppukäyttäjänä tihkaisevat, ja jotka voivat muodostua esteiksi Windowsin mission toteutumisessa.

1. En edes halua käyttää tärkeimpiä windows ohjelmistoja mobiilisti.

Silloin kun täytyy pyörittää PowerPointilla presentaatioita, Excelillä laskelmia ja Photoshopilla kuvia, tiedostan mobiilin käyttökokemuksen jäävän kauas hiirellä, näppäimistöllä ja isolla näyttöllä tuetusta. Tärkeimpien desktop-softien käyttäminen mobiilisti ei siis herätä innostusta.

2. Valtaosa ohjelmistoista toimii jo moitteetta sekä Androidillani, että läppäriltä Windows seiskalla käytettynä.

Eli tähän sektoriin Windows 10 ei tuo uutta. Otetaan esimerkiksi Google docs jonka yksinkertainen mutta toimiva arvolupaus on dokumenttien muokkaus ja tallennus pilvessä. Homma toimii mainiosti riippumatta siitä käytänkö alustana Windows seiskaa vai Androidia. Toisina esimerkkeinä toimivat vaikkapa Spotify ja Skype: kummassakin käyttö on täysin saumatonta riippumatta siitä, käytänkö Microsoftin työasema-, Androidin mobiilialustaa, vai ipad-versiota tabletilta. Samaten valtava määrä responsiivisesti toteutettuja sivustoja ja web-applikaatioita on jo ratkaissut loppukäyttäjille haasteen, jonka Windows nyt esittää ratkaisevansa.

3. Mobiiliapplikaatiot toimivat niin hyvin, etten kaipaa niitä työasemalleni.

Natiivina mobiiliapplikaationa käytettävät ohjelmistot toimivat yleensä lähtökohtaisesti niin hyvin, että palveluita ei tule käytettyä työasemalta, vaikka se olisi mahdollista.  Mobiiliapplikaatiot aukeavat salamana ja käyttökokemus on usein hiottu kohdilleen. Moni suositun applikaation pyörittäjä ei edes halua tehdä selainversiota palvelustaan, vaikka saisi sille miljoonia käyttäjiä. Jotain on siis fundamentaalisesti pielessä, jos toimivaa mobiilikokemusta halutaan viedä takaisinpäin työasemaan. Loppukäyttäjää  kiinnostaa ennen kaikkea tarjolla olevien applikaatioiden laajuus ja tarjonta, ei mahdollisuus työasemakäyttöön.

Windows 10 preview

Windows 10 esittelyvideosta huomaa, että toisin kuin suurin osa kuluttajista, Microsoftilaiset ovat käyttäneet Windows kasia. Se, että mahdollisuus muokata sovellusten ikkunoiden kokoa esitellään uutena toimintona laittaa hymyilemään, sillä en itse muista Windowsia, jossa tämä ei olisi ollut mahdollista. Samalla esitellään myös mahdollisuus tehdä sekä koneen sisäisiä- että internet hakuja start valikosta. Näistä ensimmäinen on tuttu toiminto Windows seiskan käyttäjille ja jälkimmäinen eroaa tyypillisestä internet-hausta sikäli, että hakukoneena on Googlen sijaan Bing.

Windows 10 ohjelmistojen vaihtaminen

Olen tietysti lähtökohtaisesti kiinnostunut kaikesta teknisestä kehityksestä ja toivon Windowsin ottavan harppauksen eteenpäin Windows 10:n kanssa. Windows on vaan niin merkittävä ohjelmisto meidän loppukäyttäjien jokapäiväisessä työssä, että sen muutokset herättävät suuria tunteita. Microsoftin olisi hyvä muistaa myös meitä lukuisia Windows 7:n tyytyväisiä käyttäjiä, jotka toivovat tietysti kehitystä, mutta nimenomaan työasema, ei mobiilikulmasta. Windows kympin ensimmäisestä esittelystä herääkin kysymys, mitä meille Windows seiskan fiilistelijöille tarjotaan?

Windows logot copy

Windowsille on ollut tyypillistä, että käyttöjärjestelmän joka toinen versio (Vista, Windows 8) floppaa ja joka toinen (xp, Windows 7) on pidetty. Brändin kannalta onkin erittäin outoa, että Microsoft jätti välistä odotetun Windows 9:n, ja hyppäsi suoraan Windows kymppiin, jonka irvileuat ovat tuominneet epäonnistumaan jo vuonna 2010.

 

Johannes Puro

Johannesv2

ite wiki on it-alan avoin markkinapaikka ja verkosto. Löydät avoimesta palvelusta sopivat kumppanit it- ja digitaalisten palveluiden toteutukseen. Liity sähköpostilistalle ja seuraa ite wikiä Twitterissä, facebookissa, Linkedinissä ja Google+:ssa

 

Lue lisää: 

Webkehityksen: Yritykset Referenssit Julkaisut 

Google teknologiaan pohjautuvat:  Yritykset Referenssit Julkaisut

Windows teknologiaan pohjautuvat: Yritykset Referenssit Julkaisut

Mobiilikehityksen: Yritykset Referenssit Julkaisut

 

Microsoft digitalisoinnin oppaassa

Laadunvarmistus ja testaus digitalisoinnin oppaassa

Mobiilikehitys digitalisoinnin oppaassa

Webkehitys digitalisoinnin oppaassa

Google digitalisoinnin oppaassa