Parantajat-yhteisö kehitteli konseptin mobiilisovelluksesta, jolla autoilija voi tarkistaa vapaiden parkkipaikkojen tilanteen jo ennen liikkeelle lähtemistä. Tavoitteena on turhan autoilun vähentäminen kaupunkien keskustoista.

Haaste:

Suurissa kaupungeissa on runsaasti vapaata pysäköintitilaa, mutta liikkeelle lähtiessään autoilija ei tiedä missä, kuinka paljon tai kuinka kauan. Tästä syntyy kaupunkien keskustoihin turhaa ajoa kun autoilijat etsivät vapaita paikkoja. Toisaalta osa paikoista jää vajaalle käytölle ja pahimmillaan väärinpysäköinnin määrä kasvaa, mikä aiheuttaa ylimääräisiä kuluja paitsi autoilijalle, myös kaupungille.

x24park2.jpg

Kaupunki ei myöskään itse tiedä miten paljon mitäkin parkkipaikkoja käytetään, eikä näin ollen pysty kehittämään esimerkiksi joukkoliikenteen liityntäpysäköintiä tehokkaampaan suuntaan. Lisäksi kaupunkiautoilun sujuvuuden ja kaupunkien ilmanlaadun kannalta kaikki ylimääräinen turha autoilu keskusta-alueella kannattaisi minimoida.

Ratkaisuehdotukset:

Parantajien ratkaisussa keskiössä on mobiilisovellus, jonka avulla autoilija näkee kartalta missä parkkipaikkoja on, kuinka täynnä parkkipaikat ovat ja mahdollisesti myös milloin tilaa on vapautumassa.

Sovelluksen toiminta voisi perustua joko täysin joukkoistamiseen (crowdsourcing) tai joukkoistamisen ja parkkipaikkojen digitoimisen yhdistelmään.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa autoilija merkkaisi itsensä palveluun saapuneeksi parkkipaikalle ja vastaavasti poistuneeksi lähtiessään taas liikkeelle. Merkkausten yhteydessä autoilija kertoisi yhteisölle, kuinka suuri osa paikosta parkkipaikalla on vapaana.

Parkkiapplikaatio

Parkkipaikkojen digitoiminen mahdollistaisi varattujen ruutujen tunnistamisen applikaatiossa gps-signaaliin ja autoilijoiden raportointiin perustuen

 

Parkkipaikkojen digitoimiseen perustuvassa ratkaisussa sovellus osaisi gps-koordinaattien perusteella tunnistaa, milloin autoilija on parkkipaikalla. Autoilija merkkaisi sovelluksesta parkkeerauksen alkaneeksi, jolloin myös mahdollinen maksu voisi rekisteröityä. Toisaalta jos pysäköintiä ei merkata alkavaksi, yhteisö voisi narauttaa väärinpysäköijän. Merkatessaan parkkeerauksen alkaneeksi, autoilija käyttäisi ns. mobiiliparkkikiekkoa, jonka perusteella sovellus näyttäisi arvioidun vapautumisajan muille käyttäjille.

Oli tekninen toteutus kumpi vain, sovellukseen voisi hyvin sisällyttää myös maksulliset pysäköintitilat. Toisaalta myös esimerkiksi joukkoliikenteen ja liikenteen sujuvuustietojen integroiminen toisivat lisää hyödyllisyyttä.

Hyöty:

Vapaa pysäköinti –sovelluksen hyöty muodostuu liikenteen järkevöittämisestä. Kaupungin keskustaan suuntaava autoilija voi ennakoida ruuhkia paitsi liikenteessä, myös parkkipaikoilla. Mikäli jo ennakkoon on tiedossa, että parkkipaikka on täynnä, autoilija voi suunnitella reittinsä uudelleen. Pysäköinti järjestyy helpommin, mikä säästää aikaa, vaivaa ja polttoainetta.Parkkikiekko applikaatio

Toisaalta kaupungin parkkipaikat tulevat tasaisemmin käyttöön kun autoilijat optimoivat parkkeeraamistaan – ja kapasiteetin käytöstä saadaan myös tietoa. Tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi mietittäessä parkkipaikkojen lisätarvetta, joukkoliikennettä ja väylähankkeita. Kaupunki voisi myös tehokkaammin ohjata esimerkiksi maksujen avulla pysäköintiä kohti tiettyjä alueita.

Lisäksi väärinpysäköinnin vähentyessä pysäköinninvalvojien työtä voidaan tehostaa. Toisaalta väärinpysäköidyistä autoista aiheudu yhtä paljon haittaa ja kuluja kuin aiemmin.

Linkki idean Slideshare-esitykseen

 

Juho Nevalainen & Johannes Puro

 

Juho-Nevalainen Johannes Puro

Juho Nevalainen työskentelee tietohallinnon johtamiseen ja it-projektikonsultointiin erikoistuneessa Sofigatessa ja Johannes Puro pyörittää it- ja digitaalisten palveluiden markkinapaikkaa ite wikiä ja auttaa tilaajaorganisaatioita digitalisaatioprojekteissa.

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah.

 

Aiheesta lisää:

Mobiilikehitys Yritykset Referenssit Julkaisut

ite wikin blogissa Mobiilikehitys, Mobiililaitteet

Mobiilikehitys digitalisoinnin oppaassa

 

Lue myös digitalisoinnin oppaan artikkelit:

 

Digitalisoinnin onnistumisen edellytyksiä

Toimintaympäristön muutos

Arkkitehtuuri ja digitalisaatio

Digitalisointiprojektin läpivieminen

Esimerkki digitalisoinnin vaikutuksesta toimialaan: Valmistava teollisuus

Jalkautus

Liiketoiminnan digitalisoinnin johtaminen

Strategiatyö

Prototyyppaus

Asiakaskokemuksen mittaaminen