logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Parantajat osa 3: koulukiusaamisen raportointi mobiilisovelluksella

26.10.2014 - ite wiki

Parantajat yhteisö ideoi sovelluksen, joka auttaa raportoimaan ja tunnistamaan kiusaamisen, ja myös ehkäisee koulukiusaamista.

Haaste:

Jokainen kiusaamistapaus kouluissa on liikaa. Ylen a2 koulukiusaamisillassa Opetusministeri Krista Kiuru totesi, että:

Haaste tulee siitä, miksi sitten kuitenkin meillä on niin paljon kiusaamista. Se on aika kova juttu, jos meidän terveyskyselyt kertovat, että 7 prosenttia kahdeksasluokkalaisista kokee, että heitä on kiusattu.

keskustelua+studiossa-web

Ylen a2-ilta tarttui koulukiusaamiseen, Kuva Yle

Kiusaamistapauksiin puuttuminen pelottaa sivullisia oppilaita ja saattaa johtaa kiusatuksi tulemiseen. Samaisessa ohjelmassa sosiaalipsykologi, sosiaali- ja terveydenhuollon opettaja Riitta Kuismasen totesi, että pelko on aiheellinen.

”En haluaisi syyllistää niitäkään, jotka ei puutu, koska se on ihan oikeasti riski joutua kiusatuksi.”

Ratkaisuehdotus:

Parantajat lähtivät miettimään, voitaisiinko teknologian ja digitalisaation avulla jollakin tavalla ehkäistä edes joitakin kiusaamistapauksia ja voitaisiinko digitalisaation avulla opettaa ja kannustaa lapsia vahvemmin puuttumaan kiusaamistapauksiin.

Ratkaisuehdotuksen ytimessä on raportoi kiusaaminen mobiilisovellus, jonka avulla sivustaseuraaja voisi huomaamatta ja halutessaan anonyymisti raportoida kiusaamistapauksen yksinkertaisimmillaan älypuhelimen napin painalluksella. Ilmoitus voitaisiin automaattisesti myös paikantaa. Raportoija voisi halutessaan kirjoittaa lisätietoja tapahtuneesta tai rikastaa ja tarkentaa raporttia videon, äänitallenteen tai kuvan muodossa.

Myös itse kiusatulla olisi samanlainen sovellus jolla hän, mahdollisuuksien mukaan, voisi myös itse raportoida tapauksen ja samalla hälyttää apua.

Kiusaamisapplikaatio

Ilmoitus välitettäisiin suoraan välituntivalvojan älypuhelinsovellukseen, joka saisi viiveettä paikannetun ja mahdollisesti videolla, kuvalla tai äänitallenteella rikastetun hälytyksen tapauksesta. Hälytys voitaisiin välittää myös vaikkapa tukioppilaille tai vapaaehtoiselle vanhempien oppilaiden muodostamalle vapaaehtoiselle ”kiusaamisenesto” ryhmälle. Parantajat miettivät myös, lähetettäisiinkö hälytys vasta kun esimerkiksi kolme sivustaseuraajaa raportoisi tapauksen.

Valvojan saapuessa kohteeseen valvoja voisi omalla sovelluksellaan välittömästi tallentaa paikannetun tapauksen tiedot silminnäkijähavaintoineen, videoineen ja tallenteineen jonka jälkeen tiedot siirtyisivät viiveettä keskitettyyn koulujen kiusaamistapaukset tietokantaan. Mahdollista olisi myös välittää tieto kiusaamistapauksesta Wilman kautta vanhemmille.

Tapauksien raportoinnista voitaisiin tehdä alusta saakka palkitsevaa ja kannustettavaa ja raportoijat voisivat kerätä pisteitä ja palkintoja. Tämän tavoitteena olisi tehdä tapauksiin puuttumisesta luonnollinen ja kannustettava ja palkitseva tapa toimia lapsesta saakka.

Hyöty:

Ratkaisun suurin hyöty ja potentiaali piilee siinä, kuinka monta kiusaamisten sivustaseuraajaa sovellus saisi aktivoitua ja toisaalta kuinka moni lapsi voisi palvelun avulla oppia sen, että kiusaamiseen puuttuminen on luonnollinen, palkittava ja kannustettava asia.

Ratkaisun avulla voitaisiin puuttua kiusaamistapauksiin nopeammin ja myös säästää huomattavasti tapausten selvittelyyn käytettyä sekä opettajien, että oppilaiden aikaa.

Koska tapauksen raportoiminen voitaisiin tehdä helpoksi ja huomaamattomaksi, on mahdollista, että tämä voisi osittain pelottaa myös kiusaajaa.

Iloiset-lapset3

Ratkaisun avulla myös kaikki kiusaamistapaukset raportoituisivat automaattisesti valtakunnalliseen tietokantaan, jossa eri kouluja ja koulujen edistymistä kiusaamistapauksien kitkemisessä voitaisiin suoraan vertailla.

Olisimme enemmän kuin tyytyväisiä jos digitalisaation avustuksella yksikin, mahdollisesti lapsen loppuelämään ratkaisevasti vaikuttava, kiusaamistapaus voitaisiin ehkäistä tai jos yksikin lapsi oppisi puuttumaan tapahtumiin, sivustaseuraamisen sijasta!

 

Juho Nevalainen & Perttu Ahvenainen

Juho-Nevalainen-ja-Perttu 2

Juho Nevalainen työskentelee Tietohallinnon johtamiseen ja it-projektikonsultointiin erikoistuneessa Sofigatessa ja Perttu Ahvenainen mm. viestinnän, it-infrapalveluiden ja taloushallinnon palveluita tuottavassa Enfossa.

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah.

 

Aiheesta toisaalla:

Mobiilikehitys Yritykset Referenssit Julkaisut

ite wikin blogissa Mobiilikehitys, Mobiililaitteet

Mobiilikehitys digitalisoinnin oppaassa

 

Lue myös digitalisoinnin oppaan artikkelit:

 

Digitalisoinnin onnistumisen edellytyksiä

Toimintaympäristön muutos

Arkkitehtuuri ja digitalisaatio

Digitalisointiprojektin läpivieminen

Esimerkki digitalisoinnin vaikutuksesta toimialaan: Valmistava teollisuus

Jalkautus

Liiketoiminnan digitalisoinnin johtaminen

Strategiatyö

Prototyyppaus

Asiakaskokemuksen mittaaminen

Jätä kommentti - kommentteja(1)

Yksi kommentti julkaisuun “Parantajat osa 3: koulukiusaamisen raportointi mobiilisovelluksella”

  1. Jussi Matikainen sanoo:

    Tutustukaapa Ushahidiin ja vastaaviin teknologioihin. Pyörää ei kannata alkaa keksimään uudestaan!

    Jussi Matikainen

Jätä kommentti

Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä *


Enter the text from the image below
 


It- ja ohjelmistoalan työpaikat

Kaikki it-alan työpaikat »

Muita julkaisuja

Suvi Lindström - Hybridiverkko
Yritysverkot kehittyvät – hybridiverkko palvelee julkiseen pilveen siirtymistä ja liikkuvaa työtä
Johannes Puro - Hakukoneoptimointi
Verkkosivujen hakukoneoptimointi 2019 – tärkeimmät SEO-vinkit Googleliikenteen saamiseksi
Johannes Puro - Google Mark Up
Google Mark Up auttaa hallitsemaan Googlen monipuolistuvia hakutuloksia
Suvi Lindström - AuroraAI
AuroraAI on julkisen sektorin tekoälyhanke, jossa luodaan yksilöllisiin palveluihin ohjaava älykäs palveluverkosto
Veera Kujansuu - Myynti ja markkinointi
Näin toimii it- ja ohjelmistoyritysten markkinointi – internet ja digimarkkinointi ovat muuttaneet it-hankintaprosessia
Veera Kujansuu - Teknologiabarometri 2019
Teknologiabarometri 2019: Suomen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta jäljessä muista maista
Suvi Lindström - Arctic15
Startup-yrittäjät ja sijoittajat saman katon alle tuova Arctic15-konferenssi alkaa huomenna
Veera Kujansuu - Kohdataan-somepalvelu
Uusi somepalvelu ehkäisee yksinäisyyttä – Kohdataan-hanke toteutetaan yhteiskehittämisen keinoin
Suvi Lindström - Datapohjainen taloushallinto
Ennusta yrityksesi tulevaisuus – hankinnasta maksuun -prosessin ongelmakohdat hahmottuvat analytiikan avulla
Lataa lisää