Timo Hakkaraisen tapaaminen Solinorilla alkaa rennosti. Kengät jätetään eteiseen ja tilalle vaihtuvat Ainot ja Reinot. Kahvikuppi käteen ja suunta kohti nojatuoleja. Palaveri voi alkaa.

Solinorilla on asiaa. Timo on valmistautumassa puheenvuoroonsa 7.5. ICT expossa aiheenaan ketterä kehitys. ”Ketterää kehitystä on kiva myydä, mutta vaikea ostaa” kuuluu otsikko. Timo vastaa työkseen Solinorin markkinoinnista ja myynnistä, mutta on ollut ”ketteränä” myös asiakkaan roolissa.

”Kun tulin Solinorille, halusin ensitöikseni uudistaa kotisivumme. Toimin siis tilaajana uudistukselle ja olin tietysti tilivelvollinen projektista yrityksemme johdolle. Ketterän kehityksen edut ovat kiistattomat, mutta huomasin nopeasti, että projektista oli vaikea sopia ulkopuolisen tahon kanssa. Tuli tunne, että en kyennyt kontrolloimaan asioita riittävästi. Niinpä päädyin lopulta hankkimaan oman resurssin toteutukseen.”

Jos asiakkaalle tulee huiputettu olo, ei seuraavaa kauppaa synny

Hakkarainen ottaa toisen esimerkin toimiston remontoimisesta, jossa toimi tilaajana. Lopputulos ei täyttänyt odotuksia ja projektista vastannut yritys laskutti kilometrikorvauksia enemmän kuin tarpeeksi. Timo myöntää, että syytä on myös omassa tekemisessä; olisi pitänyt osata kysyä. On kuitenkin selvää, että jos asiakkaalle tulee huiputettu olo, ei seuraavaa kauppaa synny.

Timo Hakkarainen puhuu siis luottamuksesta. Ketterä kehitys toimii parhaiten, kun toiseen voi luottaa. Ketterässä tekemisessä on suurempi mahdollisuus innovaatioihin ja hyvällä yhteistyöllä voidaan myös säästää rahaa. Luottamuksen saavuttaminen ei kuitenkaan käy käden käänteessä. Samalla menetetään ketterän kehityksen etuja. Epävarmuuden takia joudutaan käyttämään vesiputousmallia.

”Voit kulkea opinpaikkojen ohi, jos pelaat aina safetya”

”Ymmärrän hyvin, miksi hybridi-tyyppistä ketterän ja vesiputousmallin yhdistelmää käytetään paljon. Haluamme olla reilu kumppani. Olemme esimerkiksi tehneet projektin loppuun alemmalla tuntihinnalla, koska aikataulut ovat pettäneet. Yksi tappiolle mennyt projekti voi kuitenkin olla pohja paremmille projekteille jatkossa, jos vastoinkäymisistä osataan ottaa opiksi. Jos et ole koskaan valmis heittäytymään, et voi kehittyä. Voit kulkea opinpaikkojen ohi, jos pelaat aina safetya. Lisäksi on myönnettävä, että ketterä kehitys on vähän liikaa myyjän turvana. Täytyy muistaa, että ostaja on kuningas.”

Ketterän sopimusmallin julkaisu ICT expossa

Monissa tyrskyissä oppinut Solinor antaa ketterän kehityksen sopimusmallinsa avoimesti kaikkien käyttöön.

”Malli julkistetaan ICT expossa ja sitä tietysti kehitetään jatkossakin. Voitte ajatella meitä positiivisena häirikkönä, joka haluaa kyseenalaistaa ja tehdä uusia avauksia. Toivomme, että sopimusmallimme antaa pohjan hyvälle yhteistyölle monissa eri yrityksissä ja projekteissa.”

Sopimusmallin avaaminen yhteisön käyttöön on rohkea pelinavaus

It-alalla toimii lukuisia toimittajia, jotka markkinoivat itseään ketterän kehityksen osaavana kumppanina. Solinor puhuu avoimesti myös ketterän kehityksen haasteista ja moni tilaaja arvostaa varmasti yrityksen tapaa avata keskustelua. Sopimusmallin avaaminen yhteisön käyttöön on rohkea pelinavaus, joka tulee varmasti keräämään laajasti huomiota vuoden 2014 ICT-expossa.

Solinorin Timo Hakkarainen puhuu ICT expossa 7.5 otsikolla ”Ketterää kehitystä on kiva myydä, mutta vaikea ostaa”

 

Solinorin kotisivut

Solinorin ite wiki profiili

 

Ketterät menetelmät Yritykset Referenssit Julkaisut

Projektinhallinta Yritykset Referenssit Julkaisut

Laatu, turvallisuus ja ympäristö Yritykset Referenssit Julkaisut

Asiakaspalvelu Yritykset Referenssit Julkaisut

Myynti Yritykset Referenssit Julkaisut

Tuotekehitys ja suunnittelu Yritykset Referenssit Julkaisut

Konsultointi Yritykset Referenssit Julkaisut

 

Ketterät menetelmät, agile, LEAN ja scrum digitalisoinnin oppaassa

Projektinhallinta digitalisoinnin oppaassa

Digitalisointiprojektin läpivieminen digitalisoinnin oppaassa

Laatu, turvallisuus ja ympäristö digitalisoinnin oppaassa

Asiakaskokemuksen mittaaminen digitalisoinnin oppaassa

Myynti digitalisoinnin oppaassa

Tuotekehitys (R&D), suunnittelu ja design digitalisoinnin oppaassa

Konsultointi digitalisoinnin oppaassa